Καναδάς: Σε υψηλό 15 ετών το βασικό επιτόκιο - Στάση αναμονής για τον αντίκτυπο στην οικονομία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καναδάς: Σε υψηλό 15 ετών το βασικό επιτόκιο - Στάση αναμονής για τον αντίκτυπο στην οικονομία
Η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα από χώρα της Δύσης που ανακοινώνει την πρόθεση για «πάγωμα» στις αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων.

Η κεντρική τράπεζα του Καναδά (BoC) αύξησε το ύψος του βασικού επιτόκιο δανεισμού της στο 4,50% από 4,25% που ήταν μέχρι σήμερα, φτάνοντας το στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών με στόχο την καταπολέμηση των πληθωριστικών πιέσεων στην οικονομία της χώρας.

Η αύξηση κινήθηκε εντός των προβλέψεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Σε σχετική ανακοίνωση μετά από τη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της BoC την Τετάρτη, σημειώνει πως η τράπεζα θα «παγώσει» τις αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι να δει τον αντίκτυπο που θα έχει η σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής στην οικονομία.

«Εάν οι οικονομικές εξελίξεις κινηθούν εντός των προοπτικών, το Δ.Σ. αναμένεται να διατηρήσει το ύψος των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα καθώς θα εξετάζει τον αντίκτυπο των σωρευτικών αυξήσεων των επιτοκίων» σημειώνεται στην ανακοίνωση της BoC.

Για την πορεία της οικονομίας του Καναδά, η BoC αναμένει πως το ΑΕΠ της χώρας θα «τρέξει» με ρυθμό 1% για το 2023, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης της τράπεζας για ανάπτυξη 0,9% το τρέχον έτος.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,6% για το 2023 έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για 4,1%

Σημειώνεται πως είναι η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα από χώρα της Δύσης που ανακοινώνει την πρόθεση για «πάγωμα» στις αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται οι αποφάσεις των νομισματικών επιτροπών της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Αναμένεται οριακή αποφυγή της ύφεσης το 2023 - Στο 6% ο πληθωρισμός

gazzetta
gazzetta reader insider insider