Να αποκόψει εξ ολοκλήρου την Huawei από τις αμερικανικές εταιρείες που την προμηθεύουν, βάζοντας έτσι μπλόκο στις εξαγωγές προς τον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό, φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, επικαλούμενη ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Wall Street Journal.
Εάν η Ουάσινγκτον προχωρήσει πράγματι σε ένα τέτοιο βήμα, θα έλθει να προστεθεί στον «πόλεμο» ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες παγκόσμιες οικονομίες, καθώς οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η βιομηχανική πολιτική της Κίνας απειλεί τα συμφέροντα της Δύσης.
Οι πωλήσεις από τις αμερικανικές εταιρείες προς την Huawei έχουν περιοριστεί εδώ και μία τετραετία, αφ'ότου ο κινεζικός γίγαντας της τεχνολογίας εισήλθε στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του πρώην Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, το 2019, είχε προσθέσει την Huawei στη λίστα με τις ξένες επιχειρήσεις που θεωρούνται απειλή για την εθνική ασφάλεια. Εντούτοις, στη συνέχεια, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ συμφώνησε στη χορήγηση αδειών στις αμερικανικές επιχειρήσεις, ούτως ώστε να μπορούν να πωλούν τεχνολογικά προϊόντα στην Huawei, εφ'όσον η συναλλαγή δεν θα έθετε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.
Η σημερινή κυβέρνηση του Μπάιντεν φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να μην χορηγεί πλέον σχετικές άδειες, αν και δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση, σύμφωνα με πηγές που έχουν πληροφόρηση επί του θέματος και τις οποίες επικαλείται η Wall Street Journal. Σημειωτέον ότι σχετικές πληροφορίες μετέδωσαν επίσης οι Financial Times και το Bloomberg.
Η Huawei, από την πλευρά της, αρνήθηκε να σχολιάσει τα τελευταία δημοσιεύματα. Η εταιρεία έχει τονίσει, στο παρελθόν, ότι τα προϊόντα της δεν συνιστούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια.
- Διαβάστε ακόμα: Τι δείχνουν τα κρίσιμα τεχνικά όρια για την επόμενη κίνηση του S&P 500 και του ευρώ - δολαρίου
Ήδη, αξιωματούχοι των ΗΠΑ φέρονται να έχουν διαμηνύσει προς την Qualcomm και την Intel (οι οποίες συνεχίζουν να προμηθεύουν την Huawei), ότι είναι μια καλή στιγμή να περιορίσουν τις πωλήσεις τους προς την κινεζική εταιρεία, όπως ανέφερε πηγή. Οι δύο εν λόγω εταιρείες αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
Μία από τις ιδέες που εξετάζονται είναι να χρησιμοποιηθούν αυστηρότεροι έλεγχοι που όχι μόνο απαγορεύουν τις άμεσες συναλλαγές με την εταιρεία, αλλά να απαγορεύουν επίσης και τις εξαγωγές σε άλλες εταιρείες και μεσάζοντες που στη συνέχεια προμηθεύουν την Huawei, σύμφωνα μτην ίδια πηγή.
Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου δήλωσε ότι το υπουργείο δεν προβαίνει σε δημόσιες τοποθετήσεις για τις διαβουλεύσεις που διενεργούνται σχετικά με συγκεκριμένες εταιρείες.