Ιδιαίτερα ισχυρός αναμένεται να είναι ο αντίκτυπος των φονικών σεισμών που σημειώθηκαν τη Δευτέρα στην Τουρκία προς την οικονομία της χώρας, την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται για τις γενικές εκλογές του Μαΐου.
Όπως αναφέρει το Reuters, χιλιάδες κτήρια όπως σπίτια και νοσοκομεία, δρόμοι, αγωγοί και άλλες υποδομές έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές, σε μια περιοχή που υπολογίζεται πως έχει 13,4 εκατ. πληθυσμό.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης σημειώνουν πως εάν και δεν είναι ακόμα δυνατό να υπολογιστεί το μέγεθος των καταστροφών, η αποκατάσταση θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στον προϋπολογισμό της Τουρκίας.
- Τουρκία: Το χρηματιστήριο ανέστειλε τις συναλλαγές μετά το sell-off, στον απόηχο του φονικού σεισμού
«Θα υπάρχουν ζημίες αξίας δισ. δολαρίων» ανέφερε αξιωματούχος στο πρακτορείο προσθέτοντας πως θα χρειαστεί μια ταχεία ανακατασκευή των υποδομών, των σπιτιών και των εργοστασίων που έχουν πληγεί από την καταστροφή.
Οι σεισμοί έγιναν καθώς η Άγκυρα δίνει προτεραιότητα στην εγχώρια παραγωγή, τις εξαγωγές και την προσέλκυση επενδύσεών για τη στήριξη της τουρκικής οικονομίας, που δοκιμάζεται από τον υψηλό πληθωρισμό που έφτασε το 57% τον Ιανουάριο.
Οι ζημιές των σεισμών αναμένεται να επηρεάσουν σημαντική την παραγωγή στις πληγείσες περιοχές, που ανέρχονται στο 9,3% του ΑΕΠ της Τουρκίας. Ενδεικτικό είναι πως η χρήση του ηλεκτρικού στο σύνολο της χώρας μειώθηκε κατά 11% τη Δευτέρα όταν και έγιναν οι δονήσεις.
Τρεις οικονομολόγοι προβλέπουν πως το τουρκικό ΑΕΠ θα μπορούσε να επηρεαστεί αρνητικά από 0,6% έως 2% στο σενάριο που η παραγωγή στις πληγείσες περιοχές θα μειωθεί κατά 50%, προσθέτοντας πως θα χρειαζόντουσαν 6 με 12 μήνες για την ανάκαμψη της παραγωγής.
Εξάλλου, κυβερνητικός αξιωματούχος είπε πως η ανάπτυξη της Τουρκίας για το 2023 μπορεί να κυμανθεί από 1% έως 2% χαμηλότερα από τον στόχο για ανάπτυξη 5%. «Ορισμένες από τις επενδύσεις που έχουν προγραμματιστεί στον προϋπολογισμό θα χρειαστεί να κατευθυνθούν στις πληγείσες περιοχές» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Η φτωχή Ανατολή και η πλούσια Δύση της Τουρκίας
Οι σεισμόπληκτες περιφέρειες «δίνουν» το 8,5% των συνολικών εξαγωγών και των 6,7% των συνολικών εισαγωγών της Τουρκίας. Οι οικονομολόγοι αναφέρουν πως οι σεισμοί είναι μάλλον απίθανο να επηρεάσουν το εμπορικό ισοζύγιο καθώς τόσο οι εισαγωγές όσο και εισαγωγές της χώρας προβλεπόταν να υποχωρήσουν για το σύνολο του 2023, πριν από τους σεισμούς.
Ο Βολφάνγκο Πίκολι της Teneo Intelligence υποστήριξε πως η καταστροφή είναι μάλλον απίθανο να έχει τις ίδιες επιπτώσεις με τον σεισμό που έπληξε τις βορειοδυτικές περιοχές της Τουρκίας το 1999. «Οι σεισμοί έπληξαν ορισμένες από τις πιο φτωχές και λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της Τουρκιάς. Δεν επηρέασαν τις περιοχές στα δυτικά που έχουν μεγάλο ξένο τουρισμό και που έχουν γίνει οι πιο σημαντικές πηγές της Τουρκίας σε διεθνές συνάλλαγμα» πρόσθεσε ο Πίκολι.