ΗΠΑ: Μεγάλη αύξηση των λιανικών πωλήσεων τον Ιανουάριο - Αντοχή των καταναλωτών «απέναντι» στην Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Μεγάλη αύξηση των λιανικών πωλήσεων τον Ιανουάριο - Αντοχή των καταναλωτών «απέναντι» στην Fed
Οι καταναλωτικές δαπάνες δεν επηρεάζονται από τον υψηλό πληθωρισμό και την αβεβαιότητα για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Ισχυρότατη άνοδο εμφάνισαν για τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ οι λιανικές πωλήσεις, δείχνοντας πως οι καταναλωτικές δαπάνες δεν επηρεάζονται από τον υψηλό πληθωρισμό και την αβεβαιότητα για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν σε μηνιαίο επίπεδο 3% έναντι συρρίκνωσης 1,1% που είχαν σημειώσει τον Δεκέμβριο του 2022. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν άνοδο 2%.

Οι πωλήσεις, εκτός των αυτοκινήτων, αυξήθηκαν 2,3% έναντι συρρίκνωσης 1,1% τον Δεκέμβριο και έναντι εκτίμησης των αναλυτών για άνοδο 0,9%.

«Πάτημα» στην Fed

Σημειώνεται πως τα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων έρχονται μετά από τις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ κατά τον πρώτο μήνα του έτους, που κινήθηκε στο 6,4%, πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Τα μάκρο για τις λιανικές πωλήσεις ενδέχεται να προκαλέσουν νέες ανησυχίες για τη σφιχτή νομισματική πολιτική της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed), που μπορεί να «διαβάσει» τα στοιχεία ως σημάδια για το ότι μπορεί να συνεχίσει τις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της ώστε να «κρυώσει» τις καταναλωτικές δαπάνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider