Πλειστηριασμοί: Γόνιμοι μόνο το 10% - 15% όσων εξαγγέλλονται – «Φόβητρο» για την αύξηση των ρυθμίσεων

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πλειστηριασμοί: Γόνιμοι μόνο το 10% - 15% όσων εξαγγέλλονται – «Φόβητρο» για την αύξηση των ρυθμίσεων
Τρεις έως πέντε οφειλέτες στους δέκα που απειλούνται με πλειστηριασμό, σπεύδουν να ρυθμίσουν το δάνειό τους, αρκετοί μάλιστα από την επιβολή της κατάσχεσης. Πώς περιγράφουν την κατάσταση τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης, τι λένε για την «λαϊκή κατοικία».

Μοχλός πίεσης για αύξηση των ρυθμίσεων δανείων παρά μέτρο αναγκαστικής είσπραξης οφειλών, έχουν αποδειχτεί οι πλειστηριασμοί. Προδιαγράφεται, έτσι, ότι απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα οι εικασίες για επερχόμενους πλειστηριασμούς 700.000 ακινήτων, μετά την απόφαση (όταν επισημοποιηθεί) του Αρείου Πάγου που νομιμοποιεί τις εταιρείες διαχείρισης να προβαίνουν σε όλα τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης για λογαριασμό των funds που έχουν αγοράσει τα κόκκινα δάνεια.

Με την επισήμανση ότι το νούμερο των 700.000 αντιστοιχεί σε αριθμό φακέλων δανείων που βρίσκονται στα χέρια τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης και δεν αντιπροσωπεύει πλήθος ακινήτων, πόσω μάλλον πρώτων κατοικιών που οδεύουν σε πλειστηριασμό, πηγές των χρηματοδοτικών φορέων επισημαίνουν καταρχάς στο insider.gr ότι ακόμη και αν υπήρχαν τα 700.000 ακίνητα, θα ήταν απαγορευτικό να διενεργηθούν αντίστοιχοι πλειστηριασμοί για πρακτικούς λόγους: η αγορά δεν θα μπορούσε να απορροφήσει την προσφορά και οι τιμές θα κατέρρεαν.

Αντιθέτως, η πράξη έχει δείξει ότι πολύ μικρό ποσοστό των πλειστηριασμών που ανακοινώνονται, καταλήγουν σε γόνιμο αποτέλεσμα και αυτό περιορίζεται σε ένα ποσοστό της τάξεως του 10% - 15%. Επιπλέον, 3 έως 5 οφειλέτες στους 10 που απειλούνται με μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, σπεύδουν να ρυθμίσουν το δάνειό τους με τον πιστωτή και μάλιστα αρκετοί από την ώρα της επιβολής της κατάσχεσης.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης, οι κύριοι λόγοι που μόνο ένα ποσοστό 10% - 15% των πλειστηριασμών που αναρτώνται φτάνουν στο στάδιο της διενέργειας, έχουν να κάνουν με:

  • Την άσκηση ανακοπής από την πλευρά του οφειλέτη,\
  • Την επίτευξη ρύθμισης του οφειλέτη με τον πιστωτή,
  • Την διαπίστωση ότι ο οφειλέτης ανήκει στην κατηγορία των ευάλωτων ή πρόκειται για πλειστηριασμό κατοικίας πολύ μικρής αξίας, της λεγόμενης «λαϊκής κατοικίας»,
  • Την ύπαρξη δανείου που είναι στον νόμο Κατσέλη.

Πέρα από τις περιπτώσεις αναστολής, ένας πλειστηριασμός μπορεί να καταλήξει άγονος και γιατί δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από αγοραστή.

Έχοντας τονίσει ότι οι πλειστηριασμοί δεν αποτελούν την πρώτη, αλλά την έσχατη λύση για την εξυπηρέτηση οφειλών, στελέχη από τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης συμπληρώνουν ότι οι πλειστηριασμοί απευθύνονται μόνο σε μη συνεργάσιμους οφειλέτες. Όσο για το εάν πράγματι η «λαϊκή κατοικία» βρίσκεται στο απυρόβλητο, η απάντηση που δίνεται στο insider.gr «οριοθετεί» το εύρος της «ασυλίας» από πλειστηριασμό.

«Μία κατοικία αξίας 100.000 ευρώ που θεωρείται λαϊκή κατοικία, δεν μπορεί να βρίσκεται στο απυρόβλητο όταν ο οφειλέτης χρωστάει 300.000 ευρώ. Ούτε επίσης αν έχει δανειοδοτηθεί σχεδόν η εξ ολοκλήρου για την αγορά του σπιτιού και δεν έχει πληρώσει ποτέ στην τράπεζα. Και υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις, δανειοληπτών που πήραν δάνεια την περίοδο 2006 – 2008 για την αγορά, ακόμη και την επίπλωση των σπιτιών τους και μετά δεν τους ξαναείδε η τράπεζα», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν ακόμη ότι πριν καταλήξει ένα ακίνητο σε πλειστηριασμό, ο χρηματοδοτικός φορέας έχει δώσει «κουρέματα» στην οφειλή (συχνά ακόμη καλύτερα και από αυτά μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού), σε κάθε στάδιο της διαδικασίας άσκησης μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, ακόμη και πριν από την κατάσχεση, ο οφειλέτης ενημερώνεται για το τι επίκειται και του προτείνεται ρύθμιση, ενώ ακόμη η επικοινωνία – ενημέρωση – πρόταση διευθέτησης από τον πιστωτή συνεχίζεται και στο παρά πέντε του πλειστηριασμού, ρωτώντας τον οφειλέτη και αν είναι ευάλωτος.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία από την ηλεκτρονική πλατφόρμα των πλειστηριασμών e-auction δείχνουν ότι το 2022 έγιναν συνολικά 38.205 πλειστηριασμοί από τους 53.706 που είχαν αναρτηθεί και περίπου 9.000 ακίνητα άλλαξαν χέρια. Για το 2023 έχουν αναρτηθεί περίπου 17.000 πλειστηριασμοί εκ των οποίων περίπου 13.000 έχουν προγραμματισθεί για το πρώτο τρίμηνο, ενώ πάνω από 4.000 έχουν ήδη καταλήξει άγονοι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider