IOBE: Σε υψηλό 7 μηνών οι προσδοκίες για την ελληνική βιομηχανία τον Ιανουάριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
IOBE: Σε υψηλό 7 μηνών οι προσδοκίες για την ελληνική βιομηχανία τον Ιανουάριο
«Με την προεκλογική περίοδο μπορεί να αναμένεται γενικά βελτίωση των προσδοκιών για την πορεία της οικονομίας» αναφέρει το ΙΟΒΕ

Άνοδο παρουσίασε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην ελληνική βιομηχανία που καταρτίζει το ΙΟΒΕ κατά τον Ιανουάριο, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 7 μηνών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 107,4 μονάδες (από 100,4 μον. τον Δεκέμβριο 2022) στην υψηλότερη επίδοση των τελευταίων επτά μηνών, επίπεδο, όμως, χαμηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (116,8 μον.).

Ακόμα, το ΙΟΒΕ αναφέρει πως η σταδιακή αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων περιορίζει την απαισιοδοξία, με τις τιμές ωστόσο σε βασικές
κατηγορίες αγαθών να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Επιπλέον, σημειώθηκε:

  • Οριακή βελτίωση του ισοζυγίου για παραγγελίες και τρέχουσα ζήτηση. Έντονη μείωση του ισοζυγίου για τα αποθέματα.
  • Άνοδος για τα Καταναλωτικά και τα Ενδιάμεσα αγαθά, λόγω κυρίως των προβλέψεων για την παραγωγή. Ηπιότερη αύξηση του δείκτη για τα Κεφαλαιουχικά, λόγω αποκλιμάκωσης των αποθεμάτων.

«Η αβεβαιότητα για τις οικονομικές εξελίξεις αλλά και για το ενεργειακό ζήτημα διατηρείται, ενώ με την προεκλογική περίοδο μπορεί να αναμένεται γενικά βελτίωση των προσδοκιών για την πορεία της οικονομίας» αναφέρει το ΙΟΒΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider