Η επισήμανση, ότι με τις τελευταίες ανακοινώσεις των 800 εκατομμυρίων ευρώ «έχουμε περίπου εξαντλήσει τις δυνατότητές μας για το επόμενο διάστημα» για μέτρα στήριξης, την οποία έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας χθες στην ΕΡΤ, τοποθετώντας παράλληλα τις εκλογές για μέσα στην Άνοιξη, διαμορφώνει τον οδικό χάρτη των κινήσεων του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης με επόμενο στόχο πλέον τη διαμόρφωση του προεκλογικού προγράμματος. Τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού που ανακοινώθηκαν χθες, δείχνουν ότι ήδη για τον Ιανουάριο έχει διαμορφωθεί ένας καθαρός δημοσιονομικός χώρος της τάξης των 400 εκατομμυρίων ευρώ στον οποίο δεν προσμετρώνται οι εισπράξεις από τα τέλη κυκλοφορίας.
Μία σειρά από δεδομένα που θα γίνουν γνωστά το επόμενο διάστημα θα δώσουν καλύτερη εικόνα για το νέο «κουμπαρά» που αρχίζει να διαμορφώνεται με κύριο προσανατολισμό το πακέτο δεσμεύσεων για την επόμενη τετραετία. Χωρίς βεβαίως να αποκλείονται κάποιες «διορθωτικές» και μικρού εύρους παρεμβάσεις, ανάλογα και με την πορεία στα μέτωπα της κρίσης και των αναγκών που διαμορφώνουν αυτά.
Το ΑΕΠ και το κλείσιμο του 2022
Το πρώτο βασικό στοιχείο είναι οι ανακοινώσεις που θα γίνουν από την ΕΛΣΤΑΤ στις 7 Μαρτίου για το κλείσιμο του ΑΕΠ το 2022 αλλά και για τα στοιχεία του τελευταίου τριμήνου. Και τούτο καθώς η εκτίμηση για ανάπτυξη 2,8% το τρίτο τρίμηνο μένει να φανεί αν θα αναθεωρηθεί.
Παράλληλα, νεότερα στοιχεία θα δείξουν αν η εκτίμηση για το ΑΕΠ του 2023 μπορεί να αναθεωρηθεί προς τα «πάνω» και να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 2% όπως εκτιμούν πλέον πέρα από την Κομισιόν και στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών. Η πρόβλεψη αυτή συνδέεται με τις σημαντικά χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου (σε σχέση με αυτές που είχαν υπολογιστεί). Δίνουν έναν «αέρα» όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στην προοπτική για την πορεία των εσόδων στον προϋπολογισμό.
Στο πεδίο του προϋπολογισμού σημαντικό στοιχείο είναι το πώς θα κλείσει ο Φεβρουάριος, αλλά και ποια θα είναι η πορεία τον Μάρτιο, όταν αναμένεται να ολοκληρωθεί και ο σχεδιασμός. Προς το τέλος Μαρτίου θα υπάρχει επίσης πέρα από την ταμειακή και η εθνικολογιστική εικόνα για το κλείσιμο του 2022 (πού θα κάνει περαιτέρω σαφές αν πράγματι υπήρξε υπέρβαση στόχων η οποία λόγω της ρήτρας διαφυγής θα μπορεί να μετακυλιθεί στο 2023).
Η κρίση και οι νέοι κανόνες
Σε διεθνές επίπεδο ο ένας – προφανής - παράγοντας είναι η κρίση και το κατά πόσο θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και σε ύφεση το υπόλοιπο γεωπολιτικό σκηνικό. Επίσης μένει να φανεί αν τα τραγικά γεγονότα στην Τουρκία προκαλούν αλλαγή όχι μόνο σε πολιτικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο.
Ο Μάρτιος είναι ένας κρίσιμος μήνας και για τις Βρυξέλλες. Στην επόμενη Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής θα φανεί πιο ξεκάθαρα η σύσταση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες και, κατά συνέπεια, για τα περιθώρια που υπάρχουν για ελαφρύνσεις την επόμενη τετραετία.