Αέριο: Πώς το μνημόνιο συνεργασίας με τη Βουλγαρία ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αέριο: Πώς το μνημόνιο συνεργασίας με τη Βουλγαρία ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού
Οφέλη για τη χώρα μας από την πιο εύκολη πρόσβαση στην αποθήκη αερίου Chiren στη γειτονική χώρα, τη διάθεση του «στοκαρισμένου» καυσίμου υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και τη δυνατότητα διατήρησης του αποθηκευμένου καυσίμου μετά την προγραμματισμένη περίοδο. Ως αντιστάθμισμα, η Βουλγαρία διασφαλίζει τη δυνατότητα εισαγωγής επιπλέον LNG μέσω της Ρεβυθούσας, αν «κλειδωθούν» τα απαραίτητα slot.

Εκατέρωθεν αμοιβαίες διευκολύνσεις για την αξιοποίηση από τη χώρα μας της αποθήκης αερίου Chiren στη Βουλγαρία, και από τη γειτονική χώρα της «πύλης εισόδου» LNG στη Ρεβυθούσα, προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας των δύο χωρών, το οποίο υπογράφηκε χθες από τους υπουργούς Ενέργειας των δύο κρατών.

Όπως επισημαίνουν παράγοντες του κλάδου, στην περίπτωση της Ελλάδας οι διευκολύνσεις στη χρήση της αποθήκης αερίου στα γειτονικά μας σύνορα ανοίγει τον δρόμο ώστε να λυθούν σημαντικά «αγκάθια» στην τήρηση «στοκ» καυσίμου, στο πλαίσιο της σχετικής δέσμευσης που έχουν αναλάβει όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Έτσι, το μνημόνιο δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε η χώρα μας να τηρήσει αυτή τη δέσμευση πιο αποτελεσματικά, αλλά και με μικρότερο οικονομικό κόστος.

Ως αντιστάθμισμα, με το MoU η Βουλγαρία διασφαλίζει τη δυνατότητα εισαγωγής επιπλέον ποσοτήτων LNG μέσω του τερματικού σταθμού του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα. Ως συνέπεια, υπό την προϋπόθεση ότι η γειτονική χώρα θα κατακυρώσει τις απαραίτητες χρονοθυρίδες (slot), θα έχει τη δυνατότητα να διαφοροποιήσει ακόμη περισσότερο τις πηγές τροφοδοσίας της σε καύσιμο.

Διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή το «στοκ» αερίου

Στο πλαίσιο της δέσμευσης όλων των κρατών-μελών για «στοκάρισμα» αερίου, που ξεκίνησε από τη φετινή χειμερινή περίοδο, η χώρα μας ήταν υποχρεωμένη να αποθηκεύσει σε γειτονικές χώρες (αφού δεν υπάρχει αποθήκη στην ελληνική επικράτεια) ποσότητες καυσίμου ίσες με το 15% της μέσης κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά την προηγούμενη 5ετία.

Η Βουλγαρία και η αποθήκη του Chiren αποτέλεσε τη μία δυνατή επιλογή, με δεύτερη εναλλακτική την Ιταλία. Κι αυτό γιατί πρόκειται για τα δύο μόνα όμορα κράτη με ανάλογες υποδομές, με τα οποία η Ελλάδα συνδέεται με διασυνοριακούς αγωγούς, ώστε να μπορεί να αντλήσει το αποθηκευμένο αέριο, σε περίπτωση ανάγκης.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως προσθέτουν τα στελέχη του κλάδου, το MoU που υπογράφηκε χθες κατʼ αρχάς διευκολύνει το «στοκάρισμα» καυσίμου στη Βουλγαρία, καθώς απλοποιεί την πρόσβαση στην αποθήκη του Chiren. Εξίσου σημαντικό είναι πως προβλέπει ότι οι αποθηκευμένες ποσότητες θα είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμες, ώστε να μπορούν να επανεισαχθούν στο ελληνικό σύστημα.

Μεγαλύτερη ευελιξία

Όπως είναι φυσικό, το γεγονός αυτό ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια για την ελληνική αγορά, καθώς εξασφαλίζει πως σε περίπτωση που υπάρξει έλλειμμα τροφοδοσίας, τότε θα μπορεί να επιστρατευθεί άμεσα το «στοκ» στη Βουλγαρία για να καλύψει το σχετικό κενό. Ωστόσο, η διαθεσιμότητα ανά πάσα στιγμή είναι σημαντική και στην περίπτωση που δεν υπάρξει συναγερμός, καθώς εξασφαλίζει πως οι αποθηκευμένες ποσότητες θα μπορούν να αξιοποιηθούν με το βέλτιστο δυνατό τρόπο.

Παρόμοιο είναι το όφελος και από μία ακόμη πρόνοια του MoU, σύμφωνα με την οποία δεν είναι απαραίτητο το «στοκ» να αντληθεί από τη βουλγαρική αποθήκη όταν εκπνεύσει η διορία για την υποχρεωτική αποθήκευση – δηλαδή στο τέλος του επόμενου μήνα, για την τρέχουσα χειμερινή περίοδο. Μάλιστα, προβλέπει πως ακόμη και όλη η αποθηκευμένη ποσότητα αερίου, για λογαριασμό της Ελλάδας, μπορεί να παραμείνει στη βουλγαρική υποδομή μετά το τέλος Μαρτίου.

Επομένως, και από αυτή την άποψη, οι προμηθευτές που έχουν «στοκάρει» αέριο στη Βουλγαρία έχουν την ευελιξία να αξιοποιήσουν αυτές τις ποσότητες στη συγκυρία που θα κρίνουν κατάλληλη. Ανάλογη ευελιξία αποκτούν με το MoU και στο ρυθμό με τον οποίο θα αντλήσουν το αέριο, καθώς δεν είναι απαραίτητο η εξαγωγή του από την αποθήκη να γίνει με ισόποσες ποσότητες σε ημερήσια βάση.

Υπενθυμίζεται ότι η αποθήκευση αερίου σε υποδομή της Βουλγαρίας ή της Ιταλίας προβλέπεται στο Σχέδιο Προληπτικής Δράσης, που ενέκρινε η ΡΑΕ. Υπόχρεοι είναι έξι εγχώριοι προμηθευτές, δηλαδή ΔΕΠΑ, η Mytilineos, η Promitheas Gas, η Elpedison, η ΔΕΗ και η Ήρων, με τις ποσότητες κάθε εταιρείας να προσδιορίζονται από το μερίδιό της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΣΦΑ: Πετυχημένο και επίσημα το Market Test για τον αγωγό με τη Β. Μακεδονία

IEA: Το rebound της Κίνας είναι ο «Άγνωστος Χ» για τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας

«Μικρές ΔΕΗ» από ομάδες επιχειρήσεων για φθηνό ρεύμα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider