Ευρωζώνη: Στο 8,6% ο πληθωρισμός για τον Ιανουάριο - Στο 10% στην ΕΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωζώνη: Στο 8,6% ο πληθωρισμός για τον Ιανουάριο - Στο 10% στην ΕΕ
Μισθοί Πληθωρισμός
Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

Στο 8,6% διαμορφώθηκε σε ετήσιο επίπεδο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη για τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

Στην προκαταρκτική μέτρηση της Eurostat για τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 8,5%, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 8,6%.

Τον Δεκέμβριο του 2022 ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 9,2%.

Υπενθυμίζεται πως όπως είχε ανακοινώσει προ ημερών η ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή τον Ιανουάριο στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 7% από 7,2% τον Δεκέμβριο, συνεχίζοντας την πορεία αποκλιμάκωσης (από 8,5% τον Νοέμβριο και από 9,1% τον Οκτώβριο).

Ο δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων, στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 5,3% έναντι 5,2% στην αρχική μέτρηση της Eurostat και με τους αναλυτές να αναμένουν μια μέτρηση στο 5,2%.

Στην ΕΕ και ανά χώρα

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 10% από 10,4% τον Δεκέμβριο του 2022.

Ανά χώρες της ΕΕ, τα χαμηλότερα επίπεδα πληθωρισμού καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (5,8%), στην Ισπανία (5,9%) και στην Κύπρο (6,8%).

Αντίθετα, τα υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (26,2%), στη Λετονία (21,4%) και στην Τσεχία (19,1%).

Σημειώνεται πως τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη κατά τον Φεβρουάριο θα δημοσιευτούν στις Μαρτίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider