Ιαπωνία: Σε νέο υψηλό 41 ετών ο πληθωρισμός, με την νέα ηγεσία της BoJ να  δεσμεύεται για χαμηλά επιτόκια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιαπωνία: Σε νέο υψηλό 41 ετών ο πληθωρισμός, με την νέα ηγεσία της BoJ να  δεσμεύεται για χαμηλά επιτόκια
Ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία για τον Δεκέμβριο διαμορφώθηκε σε ετήσιο επίπεδο στο 4,3% έναντι 4% για τον Δεκέμβριο του 2022.

Σε νέο υψηλό 41 ετών διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία για τον Ιανουάριο, ενώ ο προτεινόμενος για νέος επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας (BoJ) έστειλε μήνυμα για το ότι θα διατηρηθεί η χαλαρή νομισματική πολιτική στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία για τον Δεκέμβριο διαμορφώθηκε σε ετήσιο επίπεδο στο 4,3% έναντι 4% για τον Δεκέμβριο του 2022, εντός των προβλέψεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ο δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών τροφίμων, διαμορφώθηκε στο 4,2% έναντι 4% τον Δεκέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 4,3%. Το 4,2% πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο του ετήσιου πληθωρισμού εδώ και 41 χρόνια.

Σημειώνεται πως η BoJ έχει θέσει ως στόχο το 2% για το ύψος του πληθωρισμού.

Η προσοχή στη νομισματική πολιτική

Ο προτεινόμενος για την ηγεσία της τράπεζας, Καζούο Ουέντα, ανέφερε κατά τη διάρκεια κατάθεσης του στην αρμόδια επιτροπή του κοινοβουλίου, πως η BoJ πρέπει να διατηρήσει τη χαλαρή νομισματική της πολιτική -τουλάχιστον για την ώρα- ώστε να στηρίξει την εύθραυστη οικονομία της Ιαπωνίας.

Οι αναφορές του Ουέντα «διαβάζονται» από τους αναλυτές ως μήνυμα για συνέχιση της πολιτικής της BoJ υπό τον Χαρουκίκο Κουρόντα, που αποχωρεί από τη θέση του διοικητή της τράπεζας μετά από 10 χρόνια.

Ο Ουέντα προειδοποίησε για τους κινδύνους που ενέχει για την οικονομία της Ιαπωνίας μια σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής για να μειωθεί ο πληθωρισμός στη χώρα

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider