Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν αποκλείει «σημαντικές» αυξήσεις των επιτοκίων και μετά τον Μάρτιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν αποκλείει «σημαντικές» αυξήσεις των επιτοκίων και μετά τον Μάρτιο
Οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές συνεχίζουν να είναι πολύ υψηλές, τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας.

Το μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και επικεφαλής της γερμανικής Bundesbank, Γιόακιμ Νάγκελ, εμφανίστηκε ανοιχτός στην περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ προκειμένου να μειωθεί ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη.

Σε δήλωση του την Παρασκευή, ο Νάγκελ είπε πως αναμένει σημαντική αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Μάρτιο. Αυτή η αύξηση έχει ουσιαστικά προαναγγελθεί από την επικεφαλής της ευρωτράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ και άλλους αξιωματούχους της ΕΚΤ.

Υπενθυμίζεται πως από το καλοκαίρι του 2022 η ΕΚΤ προχωρά σε αυξήσεις των επιτοκίων της με στόχο να «κρυώσει» τον πληθωρισμό από τα υψηλά επίπεδα και να τον επαναφέρει στο στόχο του 2%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για τον Ιανουάριο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 8,6%, σημαντικά πάνω από τον στόχο της τράπεζας.

Από την πλευρά του, ο Νάγκελ υπογράμμισε πως οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές συνεχίζουν να είναι πολύ υψηλές. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γερμανός τραπεζίτης δεν απέκλεισε «περισσότερες και σημαντικές» αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ μετά από τον Μάρτιο.

Ό ίδιος είπε πως δεν θεωρεί πως τα επιτόκια της ΕΚΤ είναι ακόμα σε περιοριστικά επίπεδα και προειδοποίησε για τον κίνδυνο η ΕΚΤ να σταματήσει τη σύσφιξη της πολιτικής της πολύ νωρίς, αναφέροντας ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε «καίριο σφάλμα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Χειρότερη των εκτιμήσεων η πορεία της οικονομίας στο δ' τρίμηνο του 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider