Εξωδικαστικός: Εφικτός ο στόχος για ρυθμίσεις δανείων 2 δισ. ευρώ έως τέλος Ιουνίου – Οι εξελίξεις των επόμενων ημερών

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Εξωδικαστικός: Εφικτός ο στόχος για ρυθμίσεις δανείων 2 δισ. ευρώ έως τέλος Ιουνίου – Οι εξελίξεις των επόμενων ημερών
Μέχρι την Παρασκευή 10/3 θα έχουν περάσει στην πλατφόρμα όλες οι βελτιώσεις του μηχανισμού που ψηφίστηκαν πρόσφατα στη Βουλή. Στις 17/3 «ανάβει» το κουμπί για την διαμεσολάβηση. Πιθανότατα σήμερα, οι χρηματοδοτικοί φορείς στέλνουν στην ΕΓΔΙΧ την λίστα με τους λόγους απόρριψης ρυθμίσεων. 

Το αισιόδοξο σενάριο του Υπουργείου Οικονομικών, για ρυθμίσεις δανείων 2 δισ. ευρώ έως τις 30/6/2023, βλέπουν πλέον οι χρηματοδοτικοί φορείς για τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Την ίδια στιγμή, μία πολύ σημαντική κίνηση που θα επιταχύνει περαιτέρω την διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους βρίσκεται προ των πυλών: η χορήγηση βεβαίωσης οφειλών που θα δίνεται στον οφειλέτη με το πάτημα ενός κουμπιού στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Με την βεβαίωση οφειλών, ο οφειλέτης θα μπορεί να έχει πλήρη εικόνα του χρέους που τον βαρύνει και να αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί για την διευθέτησή του, μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού ή με διμερή ρύθμιση.

Οι εξελίξεις στην υλοποίηση των πρακτικών στόχων του εξωδικαστικού μηχανισμού έρχονται καταιγιστικές το προσεχές διάστημα, καθώς μέχρι την Παρασκευή 10 Μαρτίου θα έχουν περάσει στην πλατφόρμα όλες οι βελτιώσεις του μηχανισμού που ψηφίστηκαν πρόσφατα στη Βουλή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, στις 17 Μαρτίου πρόκειται να «ανάψει» και το κουμπί της διαμεσολάβησης.

Σημειώνεται ότι με τις τελευταίες βελτιώσεις στον νόμο του εξωδικαστικού μηχανισμού, η διαμεσολάβηση βγήκε από μέρος της διαδικασίας πρότασης ρύθμισης μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού, καθώς με τον τρόπο αυτό οι οφειλές προς το Δημόσιο έμεναν αρρύθμιστες. Πλέον, προβλέπεται ότι ο οφειλέτης ρυθμίζει πρώτα τις οφειλές του με το Δημόσιο και κατόπιν επιστρέφει στη διαδικασία επίτευξης λύσης με τους πιστωτές μέσω διαμεσολάβησης διμερώς.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα επόμενα βήματα για την ενίσχυση του εργαλείου του εξωδικαστικού μηχανισμού συζητήθηκαν μεταξύ Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους – τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης την περασμένη Παρασκευή. Στη συνάντηση των τριών μερών, οι πιστωτές εκτίμησαν ότι πλέον καθίσταται εφικτό το αισιόδοξο σενάριο που προβλέπει ρυθμίσεις δανείων 2 δισ. ευρώ έως τις 30/6/2023. Σημειώνεται ότι αυτές είχε υπολογιστεί ότι θα προκύψουν από αιτήσεις 392 εκατ. ευρώ που βρίσκονταν τον προηγούμενο μήνα σε τελικό στάδιο αξιολόγησης, αιτήσεις 928 εκατ. ευρώ σε στάδιο αξιολόγησης από τους χρηματοδοτικούς φορείς ή/και το Δημόσιο και αιτήσεις 630 εκατ. ευρώ σε αρχικό στάδιο.

Χαιρετίζοντας την δρομολογούμενη από την ΕΓΔΙΧ χορήγηση βεβαίωσης οφειλών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, τράπεζες και servicers θα αποστείλουν τις παραμετροποιήσεις των στοιχείων οφειλών που απαιτούνται για να υλοποιηθεί η διαδικασία, η οποία είναι ξεχωριστή από τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Προηγουμένως – ενδεχομένως σήμερα – οι χρηματοδοτικοί φορείς θα στείλουν στην ΕΓΔΙΧ την λίστα που τους έχει ζητήσει για τους λόγους απόρριψης ρυθμίσεων μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού. Σημειώνεται ότι σημείο που θεωρείται κομβικό για την διαφάνεια του εξωδικαστικού μηχανισμού είναι αυτό της υποχρέωσης αιτιολόγησης της απόρριψης μιας αίτησης ρύθμισης. Μέχρι να ψηφιστούν οι πρόσφατες βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό, αιτήσεις οφειλετών απορρίπτονταν και η ΕΓΔΙΧ λάμβανε αναφορές από τους οφειλέτες οι οποίοι δεν γνώριζαν τον λόγο της απόρριψης. Πλέον, θεσπίστηκε η υποχρέωση αιτιολόγησης της απόρριψης μιας αίτησης/ρύθμισης, τόσο από πλευράς του χρηματοδοτικού φορέα (τράπεζα- servicer), όσο και από πλευράς δανειολήπτη.

Ειδικότερα, είναι υποχρεωτική η αιτιολόγηση της μη συναίνεσης στην πρόταση ρύθμισης που παράγει ο αλγόριθμος της πλατφόρμας, τόσο από πλευράς των χρηματοδοτικών φορέων όσο και από την πλευρά του οφειλέτη, και θα πραγματοποιείται δημόσια ανάρτηση της αιτιολόγησης στην πλατφόρμα. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι λόγοι απόρριψης μίας αίτησης για ρύθμιση οφειλών μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού, περιλαμβάνουν:

  1. Την ύπαρξη οικονομικής δυνατότητας και περιουσίας του οφειλέτη να αποπληρώσει το χρέος του, χωρίς να χρειάζεται να ζητήσει διευκολύνσεις ή «κούρεμα» χρέους μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.
  2. Την μη επαρκή οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη για μακροπρόθεσμο διάστημα στο μέλλον, από την οποία συνάγεται ότι αυτός δεν θα είναι συνεπής στην εξυπηρέτηση της ρύθμισης που θα του δώσει ο εξωδικαστικός μηχανισμός.
  3. Η πρόσφατη συμφωνία οφειλέτη – πιστωτών για διμερή ρύθμιση μέσω του Κώδικα Δεοντολογίας.
  4. Η υφιστάμενη χρηματοδότηση του οφειλέτη με νέο δάνειο ή μέσω της ύπαρξης αλληλόχρεου λογαριασμού.
  5. Η μη συνυποβολή αίτησης από συνοφειλέτη/συνιδιοκτήτη του ακινήτου που αποτελεί την εξασφάλιση του δανείου. Όπως αναφέρουν στελέχη εταιρειών διαχείρισης στο insider.gr, πολύ συχνά οι χρηματοδοτικοί φορείς έχουν έρθει σε θέση, ο συνοφειλέτης/συνιδιοκτήτης να μην συναινεί – ή να μην γνωρίζει πως πρέπει να συναινέσει – στη διαδικασία. Τέλος,
  6. Η ύπαρξη πολλών αθετήσεων ρυθμίσεων στο παρελθόν από την πλευρά του οφειλέτη, γεγονός που καταγράφεται αρνητικά στο ιστορικό του αιτούντα την ρύθμιση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εθνική Ασφαλιστική: Εθελούσια έξοδος εντός του έτους – Τι είπε η νέα Διοίκηση στην πρώτη συνάντηση με τον Σύλλογο Εργαζομένων

Τράπεζα Πειραιώς: Τι είπε η Διοίκηση στους επενδυτές στο road show στις ΗΠΑ

Στο 5,69% αυξήθηκε το μέσο κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις – Στο 3,90% το μέσο επιτόκιο στα στεγαστικά

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider