Τζεντιλόνι: «Ανοιχτό παράθυρο» δημοσιονομικής ευελιξίας για τις αμυντικές δαπάνες

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τζεντιλόνι: «Ανοιχτό παράθυρο» δημοσιονομικής ευελιξίας για τις αμυντικές δαπάνες
Αν και οι οικονομίες της ΕΕ επέδειξαν ανθεκτικότητα τα προηγούμενα χρόνια, η αβεβαιότητα παραμένει και δεν μπορούμε απλά να επιστρέψουμε στους παλιούς δημοσιονομικούς κανόνες επεσήμανε ο επίτροπος, αλλά να διανύσουμε μία μεταβατική περίοδο.

Ήρθε η ώρα να κλείσει σταδιακά ο κύκλος που άνοιξε στην Ευρώπη με την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, επεσήμανε ο επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την ανακοίνωση του κειμένου των ετήσιων «Κατευθύνσεων Δημοσιονομικής Πολιτικής». Η Κομισιόν επισημαίνει την ανάγκη κατά την διάρκεια της μετάβασης στο νέο δημοσιονομικό πλαίσιο να προστατευθούν οι επενδύσεις και η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση χωρίς να εγκαταλειφθεί το RRF.

Ο Πάολο Τζεντιλόνι, υπογράμμισε πως η δημοσιονομική σύνεση πρέπει να επιτευχθεί με τον περιορισμό των δαπανών, όπως με την συνέχιση της κατάργησης των μέτρων ενεργειακής στήριξης τα οποία έχουν ένα μετρήσιμο κόστος ύψους 1,2% επί του ΑΕΠ ξεκινώντας με τα λιγότερα στοχευμένα μέτρα, και όχι με την υποχώρηση στον τομέα των επενδύσεων, ενώ δήλωσε αισιόδοξος πως θα υπάρξει σύγκλιση στο ερώτημα που θέτουν πολλές χώρες, μεταξύ τους και η Ελλάδα, στο αν συμπεριλαμβάνονται στις δημόσιες επενδύσεις και οι δαπάνες για την άμυνα, ειδικά σε μία περίοδο που λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, οι τελευταίες είναι αυξημένες.

Συγκεκριμένα, ο Πάολο Τζεντιλόνι ανέφερε πως είναι γνωστός ο προσανατολισμός της Κομισιόν, όσον αφορά την εισαγωγή κινήτρων για τις επενδύσεις, στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, ωστόσο δεν μπορεί παρά να λάβει υπόψη και τους προβληματισμούς πολλών κρατών-μελών σχετικά με το ζήτημα της άμυνας και το οποίο θα είναι θέμα συζήτησης στο επόμενο διάστημα. Όσον αφορά στο ερώτημα της πιθανότητας να υπάρξει ολοκλήρωση της συμφωνίας αναθεώρησης της διακυβέρνησης εντός του παρόντος πολιτικού κύκλου, ο επίτροπος απάντησε θετικά πως είναι αισιόδοξος.

Η αβεβαιότητα παραμένει

Ωστόσο, αν και οι οικονομίες της ΕΕ επέδειξαν ανθεκτικότητα τα προηγούμενα χρόνια, η αβεβαιότητα παραμένει και δεν μπορούμε απλά να επιστρέψουμε στους παλιούς δημοσιονομικούς κανόνες, επεσήμανε ο επίτροπος, αλλά να διανύσουμε μία μεταβατική περίοδο. Στο νέο πλαίσιο της Κομισιόν θα περιλαμβάνονται ποσοτικές αλλά και ποιοτικές συστάσεις προς τα κράτη μέλη για την κατάρτιση των προϋπολογισμών τους, οι οποίοι είναι προγραμματισμένοι για τον Απρίλιο.

Διαφορετικές προϋποθέσεις θα ισχύσουν ανάλογα με την δημοσιονομική κατάσταση κάθε κράτους μέλους, ως εξισορροπητική διαδικασία για την μεταβατική περίοδο, διευκρίνισε ο επίτροπος για την Οικονομία. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως η εξισορροπητική διαδικασία είναι όντως μεταβατική και δεν θα διατηρηθεί διά παντός ούτε και σε βάθος πολλών ετών, γι' αυτό και πρέπει να δουλέψουμε γρήγορα για να κατευθυνθούμε προς την δημοσιονομική σύνεση.

Αναγνωρίζοντας την «ρευστή» περίοδο που διανύουμε η Κομισιόν προτίθεται να καταλήξει σχετικά με την διαδικασία υπερβολικού ελλείματος όχι άμεσα αλλά έως την άνοιξη του 2024, ενώ από κοινού ο Πάολο Τζεντιλόνι μαζί με τον Βάλντις Ντομπρόβσκις, κάλεσαν τα κράτη μέλη να θέσουν φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους για το 2024 και να κάνουν τα απαραίτητα βήματα για την μείωση του χρέους. Σε αυτό το πλαίσιο, ο επίτροπος για την Οικονομία ξεκαθάρισε πως η διατήρηση μιας σχετικής ευελιξίας και προσαρμοστικότητας είναι προς το συμφέρον χωρών με πιο σταδιακή διαδικασία μείωσης του χρέους τους, αναφέροντας το παράδειγμα της Ιταλίας, αλλά και που αντιμετωπίζουν ζητήματα επενδύσεων.

Η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα παραμένουν προκλήσεις, σύμφωνα με τον επίτροπο. Υπάρχουν χωρίς προηγούμενο διαθέσιμοι πόροι για επενδύσεις, και πρόθεση της Κομισιόν είναι να μην μειωθούν οι δαπάνες για τις επενδύσεις το οποίο πάει «χέρι με χέρι» με την δημοσιονομική σύνεση καθώς το «μονοπάτι παραμένει στενό».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μάχη στις Βρυξέλλες για τα «νέα» πλεονάσματα – Η μεταβατική πρόταση και οι διαφωνίες για τους «κανόνες»

Ακίνητα: Βεβαίωση ΤΑΠ με 3 δικαιολογητικά για εξπρές μεταβιβάσεις

Eurostat: Στο 5,2% η ανάπτυξη στην Ελλάδα το δ' τρίμηνο - Με 1,8% έτρεξε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider