Στις Βρυξέλλες o Σταϊκούρας για Eurogroup και Ecofin

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στις Βρυξέλλες o Σταϊκούρας για Eurogroup και Ecofin
Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προκειμένου να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin.

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προκειμένου να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin.

Με στόχο να καταστεί εφικτή μία συμφωνία για το νέο πλαίσιο δημοσιονομικών κανόνων που θα ισχύουν τα επόμενα χρόνια κινείται διαπραγματευτικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως έγραψε το insider.gr, στη 2ήμερη σύνοδο των ΥΠΟΙΚ (13-14 Μαρτίου) στόχος είναι να καταστεί εφικτή η «γεφύρωση» των διαφορών μεταξύ Βορρά – Νότου και έτσι να υπάρξουν κοινά συμπεράσματα. Στη συνέχεια, μετά από συζήτηση του θέματος σε πολιτικό επίπεδο (στη Σύνοδο Κορυφής της 24ης – 25ης Μαρτίου), να γίνει εφικτή η κατάθεση νομοθετικής πρότασης.

Οι νέοι αυτοί κανόνες θα διαμορφώσουν το δημοσιονομικό χώρο για τα κράτη-μέλη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινείται σε 3 άξονες για αυτό το αναθεωρημένο δημοσιονομικό πλαίσιο στην ΕΕ, τους οποίους περιέγραψε σε αποκλειστικό του άρθρο στο insider.gr ο Maarten Verwey, Γενικός Διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει κάθε κράτος-μέλος να έχει τον πρώτο λόγο στις πολιτικές προσαρμογής, να υπάρχει διάκριση μεταξύ των χωρών ανάλογα με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όσον αφορά στο δημόσιο χρέος, η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος κάθε σοβαρού σχεδίου μείωσης του χρέους, αλλά και οι κανόνες του χρέους να είναι ρεαλιστικοί για να εφαρμόσιμοι.

Αύριο, ο υπουργός Οικονομικών θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Ecofin, στην οποία θα συζητηθεί η πορεία των εργασιών όσον αφορά την εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και θα επιδιωχθεί η έκδοση εκτελεστικής απόφασης σχετικά με το επικαιροποιημένο εθνικό σχέδιο της Φινλανδίας. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. τις κατευθυντήριες γραμμές της για τη δημοσιονομική πολιτική για το 2024. Ενώ, το Ecofin θα συζητήσει την επανεξέταση της οικονομικής διακυβέρνησης και θα επιδιώξει να καταλήξει σε συμπεράσματα σχετικά με το θέμα αυτό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Με 13 δολάρια τη βραδιά μπορείτε να περάστε τρεις νύχτες στην αγαπημένη παμπ του Ted Lasso

Greenwahsing: Πώς να διακρίνουμε εάν οι επιχειρήσεις λένε την αλήθεια

Η Silicon Valley Bank και η Ευρώπη – DBRS: Εντός, εκτός και επί τα αυτά - Κάτι ετοιμάζει η Eurobank – Τα μερίσματα και ο SSM – Τα ξενοδοχεία στο Ελληνικό – Οι υπογραφές των οδικών έργων

gazzetta
gazzetta reader insider insider