ΗΠΑ: Αναμενόμενη κάμψη του πληθωρισμού τον Φεβρουάριο - Στο 6%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Αναμενόμενη κάμψη του πληθωρισμού τον Φεβρουάριο - Στο 6%
Οριακά πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών ο δομικός πληθωρισμός στην αμερικανική οικονομία.

Κάμψη παρουσίασε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον Φεβρουάριο, «δείχνοντας» ότι οι αυξήσεις των βασικών επιτοκίων στη χώρα έχουν αρχίσει να επιβραδύνουν τις τιμές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ο πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 6% έναντι 6,4% τον Ιανουάριο, εντός των προβλέψεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,4% από 0,5% τον Ιανουάριο, εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Ο δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων, διαμορφώθηκε στο 5,5% από 5,6% τον Ιανουάριο, εντός των προβλέψεων των αναλυτών. Ο δομικός πληθωρισμός σε μηνιαίο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 0,5% από 0,4% τον Ιανουάριο, με τους αναλυτές να αναμένουν μια μέτρηση στο 0,4%.

Εξάλλου, το μέσο ωρομίσθιο στις ΗΠΑ σε ετήσια βάση παρουσίασε πτώση 1,3% έναντι πτώσης 1,9% τον Ιανουάριο.

Ο μέσος εβδομαδιαίος μισθός σε ετήσια βάση παρουσίασε πτώση 1,9%.

Τι θα κάνει η Fed;

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έρχονται εν μέσω της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), με στόχο να επαναφέρει τη σταθερότητα των τιμών και να ρίξει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% που έχει θέσει.

Το ενδιαφέρον βρίσκεται στη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της τράπεζας (FOMC), στις 21 και 22 Μαρτίου και αναμένεται να φανεί το κατά πόσο η πορεία του πληθωρισμού και οι πρόσφατοι κλυδωνισμοί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank μπορούν να διαφοροποιήσουν τη νομισματική πολιτική της Fed.

Αξιωματούχοι της τράπεζας έχουν τονίσει πως το εύρος των επιτοκίων της Fed πρέπει να ξεπεράσει το 5% και να φτάσει έως και το 6%, από το 4,5% -4,75% που βρίσκεται σήμερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider