Μετά το Πάσχα οι προσφορές για το ΣΔΙΤ «Φράγμα Χαβρία» στη Χαλκιδική

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μετά το Πάσχα οι προσφορές για το ΣΔΙΤ «Φράγμα Χαβρία» στη Χαλκιδική
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΧΡ. Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, INTRAKAT – SUEZ ΕAU FRANCE S.A.S. – ΕΥΑΘ και ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ καλούνται να υποβάλουν οικονομικές προσφορές στις 18 Απριλίου 2023. Ποιο είναι το έργο και η σημασία του για την περιοχή.

Αμέσως μετά το Πάσχα θα δοθεί η «μάχη» ανάμεσα στους 3 διεκδικητές του διαγωνισμού, μέσω ΣΔΙΤ, για την υλοποίηση του «Φράγματος Χαβρία Χαλκιδικής, Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού και Δικτύων, με ΣΔΙΤ», ύψους περίπου 106 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ στα 86 εκατ. ευρώ).

Η καταληκτική ημερομηνίας υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών ορίστηκε για τον προσεχή Απρίλιο, και ειδικότερα για τις 18.04.2023, ημέρα Τετάρτη, με τους 3 υποψήφιους ομίλους, δηλαδή τους ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΧΡ. Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, INTRAKAT – SUEZ ΕAU FRANCE S.A.S. – ΕΥΑΘ και ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ να ετοιμάζονται αλλά και να έχουν πρόσθετο χρονικό περιθώριο ενός μήνα, καθώς, κανονικά η διαδικασία είχε οριστεί για σήμερα 15 Μαρτίου (και αυτή μετά από παρατάσεις).

Ωστόσο, για άλλη μια φορά υπήρξαν αιτήματα των υποψηφίων για χορήγηση περαιτέρω παράτασης της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών, ενώ απαιτείται και η υποβολή σημαντικού όγκου δικαιολογητικών. Έτσι, η Αναθέτουσα Αρχή (του υπ. Υποδομών & Μεταφορών) έσπευσε να διευκολύνει τους διεκδικητές, αν και είναι μια πραγματικότητα στον χώρο των υποδομών η μετάθεση των διαγωνιστικών διαδικασιών, πόσω μάλλον όταν οδηγούμαστε σε εκλογική περίοδο, ενώ το κλίμα στον κλάδο είναι βαρύ και παράλληλα «τρέχουν» έργα και διαγωνισμοί.

«Τρέχουν» διαγωνισμοί 1,5 δισ. ευρώ

Το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι σε εξέλιξη διαγωνιστικές διαδικασίες, που βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια, με στόχο την προώθηση έργων φραγμάτων (και παράλληλα άρδευσης/ύδρευσης, εγγειοβελτιωτικά κ.α.) συνολικού ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ. Ανάμεσα σε αυτά, μέσω ΣΔΙΤ, τα φράγματα Ταυρωνίτη (Κρήτη), Ενιπέα (Φαρσάλων), Ταυρωπού (Καρδίτσα), Μιναγιώτικου (Πελοπόννησο) κ.α. αλλά και ως δημόσια έργα projects σε Κρήτη (φράγμα Μπραμιανού), Λουτράκι, Λέσβο (φράγμα Τσικνιά), Αμβρακία – Αμφιλοχία (τα 4 δημόσια έργα προσεγγίζουν συνολικά σε προϋπολογισμό τα 250 εκατ. ευρώ) και άλλα, δίχως να υπολογίζονται μεγάλα έργα αποκλειστικά για ύδρευση (Κέρκυρας, Πρέβεζας – Αρτας – Λευκάδας κ.α.). Κατά συνέπεια, υπάρχει πλήθος σχετικών διαγωνισμών ενώ έπονται και νέοι, είτε από το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, είτε από το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης. Αν προσθέσουμε και τα έργα που έχουν «βγει» τελευταία τότε ο «λογαριασμός» προσεγγίζει τα 1,5 δις ευρώ.

Ποιο είναι το ΣΔΙΤ έργο

Όσον αφορά στο έργο στη Χαλκιδική, θεωρείται αυξημένης σημασίας για την περιοχή το οποίο δίνει λύσεις στο πρόβλημα της λειψυδρίας, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, που η ζήτηση αυξάνεται κατακόρυφα. Υπενθυμίζεται ότι η διάρκεια του έργου ΣΔΙΤ είναι 30 χρόνια (360 μήνες) εκ των οποίων τα τρία χρόνια θα αφορούν στην κατασκευή του Φράγματος, των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού και των απαραίτητων δικτύων και ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 85,4 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ στα 105,9 εκατ. ευρώ). Το αντικείμενο της Σύμπραξης αφορά στην Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Συντήρηση και Λειτουργία του προτεινόμενου έργου και περιλαμβάνει την υλοποίηση των εξής υποδομών: του Φράγματος Χαβρία και των συνοδών τεχνικών έργων και τα έργα μεταφοράς από το Φράγμα Χαβρία στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ), των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ, των εξωτερικών δικτύων.

Το τεύχος προκήρυξης του διαγωνισμού προέβλεπε πως ο ιδιώτης επενδυτής θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση του φράγματος, των εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού και των εξωτερικών δικτύων ύδρευσης, ενώ θα επιστρέψει το έργο στο ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σύμβαση, στο τέλος της συμβατικής περιόδου, με αντάλλαγμα την καταβολή πληρωμών διαθεσιμότητας, κατά την περίοδο λειτουργίας.

Τα οφέλη

Η σκοπιμότητα του Έργου αφορά στην ύδρευση των Δημοτικών Ενοτήτων Πολυγύρου και Ορμύλιας του Δήμου Πολυγύρου, Κασσάνδρας και Παλλήνης του Δήμου Κασσάνδρας, Σιθωνίας και Τορώνης του Δήμου Σιθωνίας, καθώς και στις Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες Αγ. Μάμαντα και Νέας Ποτίδαιας της Δημοτικής Ενότητας Μουδανιών του Δήμου Νέας Προποντίδας και την Τοπική Κοινότητα Πυργαδικίων της Δημοτικής Ενότητας Παναγιάς του Δήμου Αριστοτέλη.

Με το έργο θα καλυφθούν οι υδρευτικές ανάγκες του 33% του συνόλου των υδατικών αναγκών της Χαλκιδικής, θα αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής και θα εξασφαλιστεί η άρδευση 24.000 στρεμμάτων. Η υλοποίηση του έργου θα συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του χρονίζοντος προβλήματος της περιοχής της Χαλκιδικής σε πρόσβαση σε επαρκείς ποσότητες και καλής ποιοτικής κατάστασης πόσιμου νερού και στη βελτιστοποίηση των υφιστάμενων μεθόδων αποθήκευσης νερού και δημιουργία νέων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Ιωάννινα – Κακαβιά»: Στις 28 Μαρτίου η «μάχη» για το οδικό έργο 310 εκατ. ευρώ στη Βορειοδυτική Ελλάδα

Lamda – Ελληνικό: Πότε θα «σηκωθεί» ο περίφημος Riviera Tower - Ξεπουλάνε τα οικιστικά, «μεγαλώνει» το Vouliagmenis Mall;

gazzetta
gazzetta reader insider insider