Τελευταία ενημέρωση: 16:47
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά από την νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων κατά 0,50%, διαμηνύοντας ταυτόχρονα πως η ΕΚΤ έχει στη διάθεσή της τα απαραίτητα εργαλεία να στηρίξει τις τράπεζες «εάν χρειαστεί».
Η Γαλλίδα αξιωματούχος τόνισε πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ, το 2%, μέχρι το 2025. «Δεν υποχωρούμε στη δέσμευσή μας να καταπολεμήσουμε τον πληθωρισμό. Αυτό δεν πρέπει να αμφισβητηθεί. Η αποφασιστικότητά μας είναι σε πλήρη ισχύ. Το έδαφος που θα πρέπει να καλύψουμε, ο ρυθμός που θα ακολουθήσουμε, θα εξαρτώνται πλήρως από τα δεδομένα» ξεκαθάρισε.
Για τις τραπεζικές εξελίξεις
Ακόμα, η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στο διεθνή τραπεζικό κλάδο, με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ και την κρίση της Credit Suisse στην Ευρώπη, λέγοντας πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να στηρίζει τις τράπεζες της Ευρωζώνης, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, όπως τόνισε.
Επιπλέον, ισχυρίστηκε πως η κατάσταση στον τραπεζικό κλάδο της Ευρωζώνης είναι πολύ καλύτερη από αυτή που ήταν στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, αλλά η ΕΚΤ έχει στην εργαλειοθήκη της ό,τι χρειάζεται σε περίπτωση που κληθεί να αναλάβει δράση.
Επιπλέον, η κ. Λαγκάρντ είπε πως «μπορούμε να επιδείξουμε δημιουργικότητα σύντομα εάν υπάρξει θέμα με μια κρίση ρευστότητας. Αλλά δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο. Η ρευστότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι σε πολύ καλά επίπεδα» υπογράμμισε.
Τονίζοντας ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη για στήριξη της οικονομίας, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε πως «είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί. Έχουμε σχετικούς μηχανισμούς, πολύ περισσότερους από την (ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ) Fed και μπορούμε να κάνουμε περισσότερα, εάν χρειαστεί».
Η Λαγκάρντ μάλιστα παρατήρσε ότι υπήρξαν «σοβαρές εντάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές» και από την 1η Μαρτίου υπάρχει μία αβεβαιότητα. «Η αρχιτεκτονική του τραπεζικού μας συστήματος, το πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί και η επίβλεψη που εφαρμόζεται στο τραπεζικό σύστημα έχουν όλα βελτιωθεί σημαντικά» υποστήριξε η ίδια.
Επιπλέον, η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε τη δήλωση που υπάρχει στην ανακοίνωση της ΕΚΤ, για το ότι το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης είναι ανθεκτικό. «Υποστηρίζουμε σθεναρά αυτή την άποψη» σημείωσε η Γαλλίδα αξιωματούχος.
Μιλώντας για το θέμα και αναφέροντας ονομαστικά την Credit Suisse, τον λόγο στη συνέντευξη Τύπου έλαβε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς Ντε Γκίντος. Ο Ισπανός αξιωματούχος ανέφερε πως «οι τράπεζες είναι ανθεκτικές και η κεφαλαιακή επάρκεια είναι υψηλότερη απ' ό,τι ήταν πριν από 10, 15 χρόνια και στην περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού». Ακόμα, υποστήριξε πως τα «μαξιλάρια» ρευστότητας των τραπεζών είναι πολύ υψηλού επιπέδου. Ο ίδιος σημείωσε πως η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Credit Suisse είναι «αρκετά περιορισμένη».
Πληθωρισμός και ανάπτυξη
Για τις προβλέψεις της ΕΚΤ σχετικά με τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, η επικεφαλής της ΕΚΤ είπε πως:
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να διαμορφωθεί:
- Στο 5,3% για ο 2023
- Στο 2,9% για το 2024
Πρόκειται για επίπεδα πάνω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ. Για την ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ προβλέπει:
- Ανάπτυξη 1% για το 2023
- Ανάπτυξη 1,6% για το 2024 και το 2025
Σημειώνεται πως οι παραπάνω εκτιμήσεις οριστικοποιηθήκαν στις αρχές του Μαρτίου, πριν από τις τελευταίες εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα, με την κατάρρευση της SVB στις ΗΠΑ και την κρίση της Credit Suisse στην Ευρώπη. Η κ. Λαγκάρντ τόνισε πως οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ισχυρές, ενώ είπε ότι οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη έχουν αρχίσει να υποχωρούν.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε πως ο υποκείμενος πληθωρισμός, εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων, στην Ευρωζώνη έχει παρουσιάσει μικρή βελτίωση για τον Φεβρουάριο αλλά «όχι σημαντική», όπως τόνισε. «Δεν βλέπω μεγάλη βελτίωση» πρόσθεσε.
Ταυτόχρονα, επεσήμανε πως «δεν βλέπουμε καμία συνύπαρξη» μεταξύ της σταθερότητας των τιμών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, υπονοώντας πως και τα 2 φαινόμενα μπορούν να αντιμετωπιστούν ξεχωριστά. Δεν δίστασε μάλιστα να υπενθυμίσει στους δημοσιογράφους ότι έχει εμπειρία δεκαετιών στη διαχείριση των χρηματοπιστωτικών κρίσεων της Ευρώπης. Ήταν ΥΠΟΙΚ της Γαλλίας το 2008 και βοήθησε στην «ενορχήστρωση» των μεταρρυθμίσεων στις τράπεζες στην Γηραιά Ήπειρο.
Για τις αυξήσεις των επιτοκίων
Μιλώντας για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ σχετικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων της τράπεζας το επόμενο χρονικό διάστημα, η κ. Λαγκάρντ είπε πως «είναι αδύνατο αυτή τη στιγμή να πούμε ποιο θα είναι το μονοπάτι των επιτοκίων. Οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ θα εξαρτηθούν από τρεις παράγοντες, όπως επεσήμανε:
- Η εκτίμηση του διοικητικού συμβουλίου για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό υπό το φως των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοοικονομικών δεδομένων
- Η δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού
- Η δύναμη της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.
«Αυτή θα είναι η βάση στην οποία θα στηριχθεί η ΕΚΤ για να προχωρήσει στο μέλλον» σημείωσε.
«Έχουμε ακόμα δρόμο να καλύψουμε» συμπλήρωσε η ίδια. Ακόμα, τόνισε πως το επίπεδο της αβεβαιότητας είναι πολύ ανυψωμένο, για αυτό και είναι αδύνατο να προβλεφθούν οι επόμενες κινήσεις για τα επιτόκια. Ωστόσο, όπως είπε, «δεν πρέπει να αμφισβητηθεί η πρόθεση μας για να μειώσουμε τον πληθωρισμό στα επίπεδα του 2%».
Σχετικά με το εάν υπήρξε ομοφωνία μεταξύ των μελών του Δ.Σ. της ΕΚΤ για την αύξηση των επιτοκίων κατά 0,50%, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε πως υπήρξε μεγάλη πλειοψηφία με «3 ή 4 μέλη να διαφωνούν» με τη σημερινή αύξηση, λέγοντας πως αυτά τα μέλη «ήθελαν περισσότερο χρόνο». Επιπλέον, η κ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι η απόφαση για την αύξηση 0,50% λήφθηκε «μάλλον σε χρόνο ρεκόρ».
«Θα παρακολουθούμε τις αγορές στενά και είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε για να διασφαλίσουμε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη σταθερότητα των τιμών» δήλωσε η κ. Λαγκάρντ, επαναλαμβάνοντας πως οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ θα κριθούν από τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας.
Καταληκτικά, επανέλαβε την πίστη της στην ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα και την ετοιμότητα της ΕΚΤ να μεσολαβήσει εάν χρειαστεί για την προστασία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. «Δεν είναι bussiness as usual», είπε, αλλά είπε ότι η σημερινή απόφαση για τα επιτόκια ήταν «στιβαρή».