Με γαλλικό άρωμα το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με γαλλικό άρωμα το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων

Σε ειδική αποστολή στο Παρίσι μετέβησαν η γενική γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής Έλενα Παπαδοπούλου και ο αμερικανοκορεάτης σύμβουλος του Ευκλείδη Τσακαλώτου, Γκλέν Κίμ προκειμένου να διαβουλευθούν με Γάλλους αξιωματούχους σχετικά με το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου να έχει δρομολογήσει τον ορισμό της Ομάδας Δράσης που θα αναλάβει να διαμορφώσει το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, αλλά και να έχει αποκρυσταλλώσει τη δομή του Ταμείου, τα περιουσιακά στοιχεία που αυτό θα διαχειρίζεται, αλλά και το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα έσοδα που θα αποκτήσει.

Το Ταμείο, το οποίο θα συσταθεί στις αρχές του 2016, θα εδρεύει στην Ελλάδα, την διαχείρισή του θα έχουν οι ελληνικές Αρχές, θα λειτουργεί σύμφωνα με το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο περί ανωνύμων εταιρειών και θα έχει ως μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο.

Ήδη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής έχει οριστικοποιήσει το πλαίσιο των κυβερνητικών θέσεων σχετικά με την ίδρυση του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, βάσει των οποίων θα διεξαχθούν οι συζητήσεις με τους θεσμούς την επόμενη εβδομάδα..

Το υπουργείο Οικονομικών θα λάβει γαλλική τεχνογνωσία, ώστε να μπορέσει να σχεδιάσει πληρέστερα τη δομή και τις αρμοδιότητες του νέου Ταμείου, αντιγράφοντας ήδη επιτυχημένα παραδείγματα εταιρειών και ξένων ταμείων διαχείρισης.

Στο «υπερ- Ταμείο» θα δοθεί προς διαχείριση κάθε κρατικό περιουσιακό στοιχείο που σήμερα το διαχειρίζονται φορείς του Δημοσίου, όπως και οι εναπομείνασες τραπεζικές μετοχές που σήμερα κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Για την ιστορία οι περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις στη Γαλλία έγιναν επί απόλυτης κυριαρχίας των σοσιαλιστών και ειδικά επί του Φρανσουά Μιτεράν, οπότε πουλήθηκαν σε ξένους ομίλους θυγατρικές κρατικών οργανισμών και καθιερώθηκε η είσοδος ιδιωτών στο μετοχικό κεφάλαιο κρατικών ομίλων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider