Χαμηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου κυμαίνεται ο πληθωρισμός στον κλάδο των τροφίμων στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat τα οποία επεξεργάστηκε και παρουσίασε νωρίτερα την Τετάρτη η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για τα νέα «καλάθια», ο πληθωρισμός των τροφίμων είναι χαμηλότερος στην Ελλάδα συγκριτικά με τα επίπεδα που συναντώνται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.
Τον Φεβρουάριο του 2023 και σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα ανήλθε στο 14,7%, όταν στις γειτονικές Βουλγαρία και Ρουμανία διαμορφώθηκε στο 25% και στο 22,9% αντίστοιχα. Στο 47% ανήλθε το ίδιο χρονικό διάστημα ο πληθωρισμός στην κατηγορία των τροφίμων στην Ουγγαρία.
«Η ελληνική γειτονιά δηλαδή τα Βαλκάνια και η Ανατολική Ευρώπη έχουν πολύ υψηλούς πληθωρισμούς», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, παρουσιάζοντας τα σχετικά στοιχεία. «Η Ελλάδα έχει μόλις 14,7% σημειώνοντας διαρκή πτώση τους τελευταίους μήνες και κυρίως από την εφαρμογή του μέτρου του καλαθιού του νοικοκυριού», πρόσθεσε.
Τον ίδιο μήνα στη Γαλλία – χώρα η οποία ακολουθεί το ελληνικό παράδειγμα και εφαρμόζει καλάθι του νοικοκυριού εδώ και περίπου δύο εβδομάδες – ο πληθωρισμός στα τρόφιμα διαμορφώθηκε στο 16,1%, στην Ισπανία στο 16,7% και στην Πορτογαλία στο 22%. Στη Γερμανία, την ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα τον Φεβρουάριο ανήλθε στο 22,3%.
Χαμηλότερα ποσοστά από εκείνα της Ελλάδας εμφανίζει ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ιταλία που διαμορφώθηκε στο 13,5% τον Φεβρουάριο και στις σκανδιναβικές χώρες, όπου τα ποσοστά είναι πολύ χαμηλά και κυμαίνονται κάτω του 10%. Στο 13,3% κυμάνθηκε ο πληθωρισμός στα τρόφιμα για τον ίδιο μήνα στην Ιρλανδία.
Έρχονται αρκετές μειώσεις στο ράφι τις επόμενες εβδομάδες
Λαμβάνοντας τον λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, εκτίμησε πως η μείωση των τιμών ενέργειας θα οδηγήσει σε αρκετές μειώσεις στο ράφι τις επόμενες εβδομάδες.
«Είδαμε κάποιες μειώσεις στις τιμές των τροφίμων τον Ιανουάριο, κάποιες τον Φεβρουάριο και ακόμη περισσότερες μειώσεις τώρα τον Μάρτιο», πρόσθεσε ο υπουργός.