Μετά το Πάσχα, και ειδικότερα στις 24 Απριλίου 2023 (αντί 23 Μαρτίου), καλούνται οι υποψήφιοι «μνηστήρες» - κατασκευαστικοί οίμοι να υποβάλουν (αρχικές) προσφορές εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ένα «διπλό» αρδευτικό έργο, που θα κατασκευαστεί μέσω ΣΔΙΤ, στην Κρήτη, εκτιμώμενου συνολικού ύψους 118 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ, με ΦΠΑ φτάνει σχεδόν στα 147 εκατ. ευρώ). Ο λόγος για το έργο με τίτλο «Λιμνοδεξαμενή Χοχλακίων νομού Λασιθίου και λοιπά συνοδά έργα – Φράγμα Αγ. Ιωάννη Ιεράπετρας Νομού Λασιθίου και βασικά έργα αξιοποίησης αρδευτικού νερού» που προωθείται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η διάρκεια της σύμπραξης θα ανέρχεται κατά το μέγιστο σε είκοσι πέντε (25) έτη.
Η «τριάδα» των άλλων διαγωνισμών
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής, σε άλλους διαγωνισμούς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (π.χ. ΣΔΙΤ, όπως δίκτυα Ταυρωπού στην Καρδίτσα, προϋπολογισμού 128,75 εκατ., ή το φράγμα Μιναγιώτικο στην Πύλο, ύψους 140 εκατ. ευρώ) έχουν δώσει το παρών (σε αρχικό στάδιο) οι 3 ίδιες κοινοπραξίες, ήτοι οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Χρ. Κωνσταντινίδης, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – ΑΒΑΞ, Μυτιληναίος – Intrakat – Μεσόγειος, οπότε, μένει να φανεί αν σε περίπου έναν μήνα θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον τα ίδια γκρουπ (με ίδιες συνθέσεις) ή και άλλοι επενδυτές.
Το Υπουργείο έχει εντάξει το έργο στο «ΥΔΩΡ 2.0», το οποίο αποτελεί ένα Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Μετριασμού των Επιπτώσεων από την Κλιματική Κρίση μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το αντικείμενο της παρούσας Σύμπραξης αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και τεχνική διαχείριση, φύλαξη, ασφάλιση και λειτουργία της Λιμνοδεξαμενής Χοχλακίων και συνοδά έργα εντός της γεωγραφικής αρμοδιότητας του Δ.Σητείας, όπως και του Φράγματος Αγ.Ιωάννη Ιεράπετρας και βασικών έργων αξιοποίησης αρδευτικού νερού εντός της γεωγραφικής αρμοδιότητας του Δήμου Ιεράπετρας στην Περιφέρεια Κρήτης.
Οι πληρωμές διαθεσιμότητας και το εκτιμώμενο κατασκευαστικό κόστος
Η Αναθέτουσα Αρχή, μετά την έναρξη λειτουργίας του έργου, θα καταβάλει στον ιδιώτη φορέα σύμπραξης (Ι.Φ.Σ.) πληρωμές διαθεσιμότητας, που έχουν ενδεικτικά εκτιμηθεί καταρχάς σε καθαρά παρούσα αξία στο κατ' ανώτατο ποσό των 55,9 εκατομμυρίων Ευρώ, πλέον Φ.Π.Α.. Ο ακριβής προϋπολογισμός των πληρωμών διαθεσιμότητας που θα καταβληθούν στον Ι.Φ.Σ. θα καθοριστεί βάσει των αποτελεσμάτων του Διαλόγου κατά το Στάδιο Β.Ι της Β’ Φάσης του Διαγωνισμού και θα συμπεριληφθεί επακριβώς στην Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών κατά το ΙΙ Στάδιο της Β΄ Φάσης του Διαγωνισμού. Η χρηματοδότηση του Έργου θα γίνει κατ’ αρχήν με ίδια ή / και δανειακά κεφάλαια της ΑΕΕΣ που θα συστήσει ο Ανάδοχος.
Το συνολικό ενδεικτικό κόστος κατασκευής του έργου ανέρχεται σε 61,9 εκ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Το Ελληνικό Δημόσιο θα συμμετάσχει στη χρηματοδότηση της κατασκευής του Έργου, με την καταβολή ποσού που θα ανέρχεται στα 18,6 εκ. ευρώ κατά μέγιστο, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), και το οποίο θα προέρχεται από πόρους του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU. Η Χρηματοδοτική Συμβολή όπως και οι ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις καταβολής της θα προσδιοριστούν ειδικότερα στην Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών και στη Σύμβαση Σύμπραξης. Οι πληρωμές διαθεσιμότητας θα πραγματοποιηθούν μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Το αντικείμενο του «διπλού» project στο Λασίθι
Ειδικότερα, το αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης αφορά στην κατασκευή και συντήρηση αρδευτικών υποδομών στις περιοχές Χοχλάκια και Άγ. Ιωάννη, τα οποία βρίσκονται στον Ν. Λασιθίου στην Περιφέρεια Κρήτης. Το έργο αφορά την κατασκευή και συντήρηση αρδευτικών υποδομών στις περιοχές Χοχλάκια και Άγ. Ιωάννη, με κατασκευή λιμενοδεξαμενής στην πρώτη, και φράγματος στην δεύτερη.
Το πρώτο υποέργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία χωμάτινης Λιμνοδεξαμενής, με τα συνοδά της έργα (έργα προσαγωγής νερού και μεταφοράς στις αρδευόμενες εκτάσεις, οδοποιία κλπ.). για την ενίσχυση στην κάλυψη των αρδευτικών αναγκών των υφιστάμενων αρδευτικών δικτύων του Παλαικάστρου και της Λαγκάδας της Δημοτικής Ενότητας Ιτάνου του Δήμου Σητείας. Μέσω του έργου εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί ενίσχυση στην κάλυψη των αναγκών των υφιστάμενων αρδευτικών δικτύων: κατά 65% του δικτύου Παλαικάστρου έκτασης 5.000 στρεμμάτων περίπου (με επιπλέον περί τα 1.500 στρεμμάτων αρδευόμενα από ιδιωτικά έργα), και κατά 35% του δικτύου Λαγκάδας έκτασης 2.500 στρεμμάτων περίπου, οι οποίες σήμερα καλύπτονται πλημμελώς λόγω ανεπάρκειας των υφιστάμενων πηγών υδροδότησης
Το δεύτερο υποέργο αφορά την κατασκευή του φράγματος Αγ. Ιωάννη – Ιεράπετρας Νομού Λασιθίου και των βασικών έργων αξιοποίησης αρδευτικού νερού (έργα προσαγωγής, έργα διανομής και έργα των δικτύων άρδευσης), εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο προτεινόμενων έργων της μελέτης μικρών ταμιευτήρων της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου για την αντιμετώπιση του προβληματικού υδρολογικού ισοζυγίου και της έλλειψης επαρκών ποσοτήτων νερού που απαιτούνται για την περαιτέρω ανάπτυξη της γεωργίας και του τουρισμού. Στόχος του υποέργου είναι η αποθήκευση της επιφανειακής απορροής της λεκάνης του ρέματος Αγ. Ιωάννη και η ενίσχυσή της με πλεονάζοντα ύδατα των πηγών Ψυχρού, του ορεινού όγκου Θρυπτής, που σήμερα τα ύδατα αυτά, χάνονται ανεκμετάλλευτα, με τελικό σκοπό την αρδευτική ενίσχυση της ευρύτερης περιοχής του Αγ. Ιωάννου. Το έργο θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό τόσο για την αγροτική ανάπτυξη της περιοχής όσο όμως και για την τουριστική, αφού εμμέσως συμβάλλει και στην εξοικονόμηση καλής ποιότητας υδρευτικού νερού που σήμερα χρησιμοποιείται για άρδευση. Η σημασία του έργου είναι γενικότερης εμβέλειας λόγω της θέσης την οποία κατέχει ο Ν. Λασιθίου στην εθνική οικονομία (πρώτος νομός στην παραγωγή πρώιμων οπωροκηπευτικών).
Συνοπτικά ο ΙΦΣ:
α) Θα κατασκευάσει το σύνολο του αντικειμένου όπως αυτό θα προσδιορισθεί στην Σύμβαση Σύμπραξης,
β) θα εκπονήσει όλες τις μελέτες που είναι απαραίτητες για τον πλήρη κατασκευαστικό σχεδιασμό του έργου λαμβάνοντας υπόψη την ισχύουσα σχετική νομοθεσία, τις τεχνικές προδιαγραφές και τους περιβαλλοντικούς όρους και θα μεριμνήσει για την ταχύτερη δυνατή λήψη όλων των απαραίτητων αδειών για την υλοποίηση του έργου,
γ) θα αναλάβει την λειτουργία και συντήρηση του έργου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Σύμβασης Σύμπραξης, τις προδιαγραφές απόδοσης και το εγκεκριμένο από την Αναθέτουσα Αρχή σχέδιο λειτουργίας και συντήρησης, το οποίο θα καταρτιστεί από τον ΙΦΣ,
δ) θα επιστρέψει το έργο στο Ελληνικό Δημόσιο σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην σύμβαση στο τέλος της Συμβατικής Περιόδου, με αντάλλαγμα την καταβολή πληρωμών διαθεσιμότητας κατά την περίοδο λειτουργίας.