UniCredit για Ελλάδα: Ανάπτυξη 1,4% για το 2023  - «Μάλλον απίθανη» μονοκομματική κυβέρνηση μετά τις εκλογές

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
UniCredit για Ελλάδα: Ανάπτυξη 1,4% για το 2023  - «Μάλλον απίθανη» μονοκομματική κυβέρνηση μετά τις εκλογές
Ο ιταλικός τραπεζικός οίκος αναμένει ισχυρές τουριστικές αφίξεις και «βλέπει» καθοδική τάση της ΝΔ μετά από την τραγωδία των Τεμπών.

Η UniCredit αναμένει ανάπτυξη άνω του 1% στην ελληνική οικονομία για το 2023, με τον ιταλικό τραπεζικό οίκο να κρίνει ως αβέβαιο το πολιτικό σκηνικό στη χώρα μας ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου.

Σε σχετική έκθεση, οι αναλυτές της UniCredit αναφέρουν πως το ελληνικό ΑΕΠ θα «τρέξει» με ρυθμό 1,4% για το 2023, με μια παρόμοια αύξηση (1,5%) το 2024.

«Μια επιτάχυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που έχουν απορροφηθεί έως τώρα (περίπου 11 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και δάνεια) θα στηρίξει την ανάπτυξη των επενδύσεων, ενώ η υποχώρηση στις ενεργειακές τιμές θα πρέπει να προσφέρει στήριγμα στον αρνητικό αντίκτυπο που έχει στην ιδιωτική κατανάλωση η επιβράδυνση του εισοδήματος των εργαζομένων και η υποχώρηση των μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση».

Η πορεία της οικονομίας

Οι αναλυτές της τράπεζας υποστηρίζουν πως «μετά από ένα καλύτερο των εκτιμήσεων δ' τρίμηνο του 2022 (με ανάπτυξη 1,4% σε τριμηνιαίο επίπεδο), περιμένουμε μια μικρή συρρίκνωση στην ανάπτυξη του ΑΕΠ για το α' τρίμηνο του 2023, ως αντανάκλαση στην επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της εγχώριας ζήτησης, κυρίως στις πάγιες επενδύσεις, που ήταν ιδιαίτερα ισχυρές στο τέλος του προηγούμενου χρόνου.

Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία είναι μεικτά.

Από τη μία, μετά από 3 μήνες συνεχόμενων αυξήσεων, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 1,3% για τον Ιανουάριο σε μηνιαίο επίπεδο, κυρίως από τη ραγδαία πτώση στην ενεργειακή παραγωγή. Από την άλλη, οι τελευταίες έρευνες στις επιχειρήσεις υποδηλώνουν ανοδικά στοιχεία. Δείχνουν πως η μεταποίηση έχει ξεφύγει την ύφεση στα μισά του τριμήνου, καθώς η επιστροφή σε ανάπτυξη για τις νέες παραγγελίες και η βελτιωμένη διαθεσιμότητα βασικών κλάδων έχουν ανεβάσει την παραγωγή, ενώ ο κλάδος των υπηρεσιών παραμένει ανθεκτικός ενόψει των ισχυρών τουριστικών ροών».

Παράλληλα, ο οίκος αναφέρει πως ο πληθωρισμός στην Ελλάδα παρουσίασε σημαντική κάμψη τον Φεβρουάριο (από το 7% στο 6,1%), λόγω των αρνητικών φαινομένων βάσης στην ενέργεια.

Για το πλεόνασμα

Συνεχίζοντας, η UniCredit αναφέρει ότι «η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά πως το γενικό πρωτογενές έλλειμμα της κυβέρνησης υποχώρησε από το 5% επί του ΑΕΠ το 2021 περίπου στο 1% για το 2022, ξεπερνώντας τον κυβερνητικό στόχο του 1,6%. Αυτό πιθανά αντικατοπτρίζει μια -μεγαλύτερη του αναμενόμενου- ανάκαμψη στα φορολογικά έσοδα λόγω της ισχυρότερης ονομαστικής ανάπτυξης του ΑΕΠ (+14%) σε ετήσιο επίπεδο και της -μικρότερης από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού- δαπάνη για τα ενεργειακά μέτρα στήριξης λόγω της επιβράδυνσης στις ενεργειακές τιμές που καταγράφεται από το τέλος του περασμένου έτους.

Αντίστοιχα, το ποσοστό του χρέους επί του ΑΕΠ είναι πιθανό να έχει υποχωρήσει πάνω από 25%, στο 170%. Συνολικά, αυτό προσφέρει στην κυβέρνηση μια ευνοϊκή αφετηρία για να φέρει τον πρωτογενή προϋπολογισμό σε πλεόνασμα, όπως προγραμματίζεται για φέτος, αν και ο ούριος άνεμος από την ονομαστική ανάπτυξη θα είναι αρκετά μικρότερος.

Για τις εκλογές

Ενόψει των βουλευτικών εκλογών στις 21 Μαΐου, η UniCredit κάνει αναφορά στο πολιτικό τοπίο που έχει δημιουργήσει η πολύνεκρη τραγωδία των Τεμπών στον δρόμο προς τις κάλπες.

Όπως σημειώνεται στο report, «οι προσπάθειες της κυβέρνησης να αποφύγει την ευθύνη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα που σκότωσε 57 άτομα και να επανακτήσει τη δημοφιλία της, μαζί με την ανακοίνωση για την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, δεν έχει σταματήσει το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα της ΝΔ από το να χάνει περαιτέρω έδαφος στη δημοσκοπήσεις ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η στήριξη για τη ΝΔ ακολουθεί σταθερά καθοδική τάση και πως η διαφορά με τον αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει υποχωρήσει στο 3% με 4%, κάτι που καθιστά αβέβαιο το αποτέλεσμα των εκλογών.

Η πρόταση της κυβέρνησης για να μεταρρυθμίσει το σιδηροδρομικό σύστημα, στον απόηχο του δυστυχήματος, είναι μάλλον απίθανο πως θα αποτελέσει τη λύση για την αναστροφή του αφηγήματος γύρω από την τραγωδία και προς τα ζητήματα που έχουν προκληθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις στην Ελλάδα.

Η κατάσταση παραμένει ρευστή, αν και φαίνεται αυξανόμενα απίθανο για οποιοδήποτε κόμμα να μπορέσει να αποκτήσει πλειοψηφία και να σχηματίσει μια μονοκομματική κυβέρνηση μετά από τα τελευταία γεγονότα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Με ή χωρίς ευρωπαϊκά λεφτά, ο φράχτης στον Έβρο θα τελειώσει

Τράπεζες: Από 1η Απριλίου οι πρώτες επιδοτήσεις επιτοκίου σε 1.504 ευάλωτους – Τι πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι

Έρευνα ΕΒΕΑ: Αισιόδοξη για το μέλλον μία στις δυο επιχειρήσεις

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider