Σάμερς: Αυξάνονται οι πιθανότητες για ύφεση στις ΗΠΑ - Κοντά στο τέλος του κύκλου σύσφιξης της Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σάμερς: Αυξάνονται οι πιθανότητες για ύφεση στις ΗΠΑ - Κοντά στο τέλος του κύκλου σύσφιξης της Fed
Μεγαλύτερες πιθανότητας για ύφεση στις ΗΠΑ, μετά από σειρά αδύναμων οικονομικών δεικτών, «βλέπει» ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ. 

Μεγαλύτερες πιθανότητας για ύφεση στις ΗΠΑ, μετά από σειρά αδύναμων οικονομικών δεικτών, «βλέπει» ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Λόρενς Σάμερς, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι ο κύκλος των αυξήσεων επιτοκίων της Fed πλησιάζει στο τέλος του.

Ο ίδιος μιλώντας στο Bloomberg για την πολιτική σύσφιξης της Fed και εν όψει των νέων αποφάσεων στις 3 Μαΐου σημείωσε ότι «είτε υπάρξει κάποια άλλη κίνηση, νομίζω ότι αυτή είναι μία απόφαση που θα πρέπει να κρατήσουν μέχρι την τελευταία στιγμή».

«Οι πιθανότητες για ύφεση αυξάνονται στην παρούσα φάση. Και νομίζω ότι η Fed έχει πολύ-πολύ δύσκολες αποφάσεις μπροστά της» τόνισε.

Παράλληλα, κάλεσε την Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να προχωρήσει σε αναθεώρηση των μοντέλων που δεν προέβλεψαν την άνοδο του πληθωρισμού που ξεκίνησε το 2021 και δεν έλαβαν υπ'όψιν τους κινδύνους που αναδύθηκαν στο τραπεζικό σύστημα.

«Το business as usual στην Fed δεν ήταν επιτυχές τα τελευταία δυόμισι χρόνια» παρατήρησε ο Σάμερς.

Οι δηλώσεις του Σάμερς έρχονται στον απόηχο των τελευταίων στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ, με την ανεργία να υποχωρεί στο 3,5% τον Μάρτιο.

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία για τον PMI μεταποίησης και υπηρεσιών, αυτήν την εβδομάδα, ήταν αδύναμα, καθώς έδειξαν μεγαλύτερη της αναμενόμενης επιβράδυνση της δραστηριότητας. Παράλληλα, ο βιομηχανικός δείκτης ISM «διολίσθησε» στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2020, ενώ άλλα στοιχεία κατέδειξαν πτώση στις κενές θέσεις εργασίας, όπως και αύξηση στις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ντάιμον (JP Morgan): Υψηλότερα επιτόκια από την Fed και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

ΕΚΤ: «Δεν τελειώσαμε με τις αυξήσεις επιτοκίων» διαμηνύει ο Κνοτ - «Σχεδόν αδύνατη» η μείωση φέτος

gazzetta
gazzetta reader insider insider