ΗΠΑ: Τι θα δείξουν τα αποτελέσματα των κορυφαίων τραπεζών - Η μεγαλύτερη «βουτιά» της 10ετίας στις καταθέσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Τι θα δείξουν τα αποτελέσματα των κορυφαίων τραπεζών - Η μεγαλύτερη «βουτιά» της 10ετίας στις καταθέσεις
Έφθασε η «στιγμή της αλήθειας» για τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, καθώς με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους, θα αποκαλυφθούν και οι επιδόσεις τους στο σκέλος των καταθέσεων. 

Έφθασε η «στιγμή της αλήθειας» για τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, καθώς με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους, θα αποκαλυφθούν και οι επιδόσεις τους στο σκέλος των καταθέσεων.

Συγκεκριμένα, οι καταθέσεις των JPMorgan, Wells Fargo και Bank of America (BofA) εκτιμάται ότι έχουν «συρρικνωθεί» κατά 521 δισ. δολ. από το προηγούμενο έτος (σε ετήσια βάση), καταγράφοντας τη μεγαλύτερη «βουτιά» των τελευταίων δέκα ετών (με την πτώση του α' τριμήνου να ανέρχεται σε 61 δισ. δολ.), σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αναλυτών και όπως μεταδίδει το Bloomberg.

«Μακράν, το μεγαλύτερο ζήτημα για τις τράπεζες αφορά στις καταθέσεις, σε ό,τι αφορά τόσο το τρίμηνο όσο και τον Μάρτιο» τόνισε σε συνέντευξή του ο αναλυτής της Wells Fargo, Mike Mayo.

Η «φυγή» των καταθέσεων ξεκίνησε τις αρχές του 2022, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός ώθησε πολλούς καταναλωτές να βάλουν χέρι στις αποταμιεύσεις τους.

Εν τω μεταξύ, οι έντονες ανησυχίες που «πυροδότησαν» οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον τραπεζικό κλάδο, αποτυπώνονται και στις μετοχές των τραπεζών. Ο δείκτης KBW Bank έχει υποχωρήσει 19% μέχρι στιγμής φέτος, ενώ μόνο τον Μάρτιο γνώρισε «βουτιά» 25%. Το μεγαλύτερο πλήγμα υπέστησαν οι περιφερειακές τράπεζες, με τη μετοχή της First Republic Bank να έχει «κατακρημνιστεί» κατά 89%.

Τα αποτελέσματα α' τριμήνου των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών θα μπορούσαν να εντείνουν, μάλιστα, την αβεβαιότητα, δεδομένης της πιθανότητας να αποδειχθούν κατώτερα των προσδοκιών - τροπή που θα γεννούσε μεγαλύτερες αμφιβολίες γύρω από την υγεία του κλάδου.

Εν τω μεταξύ, αισθητές στα αποτέλεσματα των τραπεζών θα γίνουν και οι επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων από την Fed. Όταν οι καταθέσεις βρίσκονταν σε επίπεδα - ρεκόρ, πολλές τράπεζες επέλεξαν να επενδύσουν σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία - όπως είναι τα ομόλογα. Με τη «στροφή» της Fed στην πολιτική σύσφιξης, η αξία αυτών των περιουσιακών στοιχείων έπεσε. Και τώρα, μένει να φανεί πού και πώς επέλεξαν να επενδύσουν αυτήν την πλεονάζουσα ρευστότητα.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι οι περισσότερες αμερικανικές τράπεζες αναμένεται να κρατήσουν αυτά τα assets μέχρι τη λήξη τους, επομένως οι απώλειες δεν «υλοποιούνται» μέχρι να πωλήσουν. Επιπλέον, η κατάρρευση των τριών περιφερειακών τραπεζών ώθησε σε ράλι τα ομόλογα, περιορίζοντας ενδεχομένως τις απώλειες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Κίνδυνος για έντονη μεταβλητότητα στις αμερικανικές μετοχές προσεχώς

Wells Fargo: Βραχύβιο το ράλι των αμερικανικών μετοχών - Έρχεται διόρθωση 10% για τον S&P 500

«Καμπανάκι» από IIF: Η τραπεζική αναταραχή δεν ήταν κρίση, αλλά οι κίνδυνοι είναι πραγματικοί

gazzetta
gazzetta reader insider insider