Το φως της δημοσιότητας βλέπουν οι πρώτες ακαδημαϊκές μελέτες για την εφαρμογή του ChatGPT στον κόσμο των οικονομικών, τη στιγμή που το νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης φαίνεται να διχάζει.
Κρίνοντας από τα αποτελέσματα δύο νέων ερευνών, το ChatGPT μπορεί να ερμηνεύει τις ανακοινώσεις από την Federal Reserve, «αποκωδικοποιώντας» το περιεχόμενό τους, αλλά και να ξεχωρίζει εάν ο τίτλος μιας είδησης είναι καλό ή κακός για μία μετοχή.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Bloomberg, στην πρώτη μελέτη με τίτλο «Can ChatGPT Decipher Fedspeak?», δύο ερευνήτριες από την ίδια την Fed (Anne Lundgaard Hansen και Sophia Kazinnik) κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ChatGPT πλησίασε περισσότερο τον άνθρωπο για να αντιληφθεί εάν οι ανακοινώσεις από την Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ήταν hawkish ή dovish, ήτοι «επιθετικές» ή πιο «χαλαρές». Μάλιστα, το ChatGPT ήταν σε θέση να εξηγήσει την κατηγοριοποίησή της όσον αφορά στις ανακοινώσεις νομισματικής πολιτικής της Fed, με έναν τρόπο που θύμιζε τους αναλυτές της Κεντρικής Τράπεζας.
Σε μία δεύτερη μελέτη με τίτλο «Can ChatGPT Forecast Stock Price Movements? Return Predictability and Large Language Models», οι Alejandro Lopez-Lira και Yuehua Tang από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα ζήτησαν από το ChatGPT να παριστάνει τον ειδικό στα χρηματοοικονομικά και να ερμηνεύσει τους τίτλους ειδήσεων σε εταιρικά νέα. Χρησιμοποίησαν ειδήσεις μετά τα τέλη του 2021, περίοδος που δεν συμπεριλήφθηκε στα δεδομένα εκπαίδευσης του chatbot.
Η έρευνα έδειξε ότι οι απαντήσεις του ChatGPT παρέπεμψαν σε μία στατιστική σύνδεση με τη μεταγενέστερη κίνηση των μετοχών, σε ένα σημάδι ότι η τεχνολογία μπορεί να να αναλύσει σωστά τις επιπτώσεις των ειδήσεων στις αγορές.
Για παράδειγμα, σε ερώτηση για το εάν ο τίτλος «Πρόστιμο 630.000δολ. στην Rimini Street για υπόθεση κατά της Oracle» ήταν θετικός ή αρνητικός για την Oracle, το ChatGPT εξήγησε ότι ήταν θετικός επειδή η ποινή «θα μπορούσε ενδεχομένως να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ικανότητα της Oracle να προστατεύει την πνευματική ιδιοκτησία και να αυξήσει τη ζήτηση για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της».
Συμπερασματικά, οι δύο αυτές μελέτες δείχνουν ότι το ChatGPT μπορεί να εκτελεί εργασίες χωρίς να έχει «εκπαιδευτεί» αναλόγως.