Οι ημέρες των εορτών του Πάσχα (των καθολικών), όπως όλες οι αργίες, προσφέρονται για την «περιθωριοποίηση» σημαντικών ειδήσεων.
Οι αγορές όμως, και η αποτύπωση των κινήσεων μέσα από τα διαθέσιμα διαγράμματα, πάντα δίνουν την δυνατότητα «αποκαλύψεων» με ενδιαφέρον και ενδεχομένως ανοίγουν «παράθυρα» σημαντικών ειδήσεων, ειδικά σε περιόδους τραπεζικής αναταραχής.
Ένα τέτοιο κρίσιμο πάντα παράθυρο ενημέρωσης είναι η κίνηση κεφαλαίων μεταξύ ΕΚΤ και τραπεζών, ειδικά το «discount window» της Φρανκφούρτης στο οποίο καταφεύγουν οι τράπεζες για έκτακτη χρηματοδότηση, ακριβότερη κατά 0,25% από την βασική χρηματοδότηση (των main refinancing operation με 3,5%).
Σύμφωνα με το ακόλουθο διάγραμμα των κινήσεων αυτών, δηλαδή μέσω του discount window, οι ευρωτράπεζες εμφανίζονται, να υποχρεούνται σε έκτακτη αναζήτηση κεφαλαίων, ύψους 111 δισ. ευρώ.
Για να γίνει κατανοητό το εύρος αυτής της κίνησης. πρέπει να σημειώσουμε ότι στις ΗΠΑ η αντίστοιχη έκτακτη προσφυγή για κεφάλαια στην Fed λόγω της φυγής των καταθέσεων από τις μικρομεσαίες τράπεζες ξεπέρασε τα 160 δισ. δολ.
Υποκρύπτει αυτό ανάλογο κίνδυνο και στην Ευρωζώνη, δεδομένου ότι αναμφίβολα συνδέεται με τις περιπέτειες του Μαρτίου (Credit Suisse, Deutsche Bank, κ.λ.π.);
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι συμβαίνει με την Deutsche Bank: Είναι το επόμενο κομμάτι στο «ντόμινο» της τραπεζικής κρίσης;
Την απάντηση δίνει πρόσφατη πρωτότυπη μελέτη εξαιρετικά πολυπληθούς ομάδας οικονομολόγων που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της BIS (Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών) που μελετά την διεθνείς πληρωμές και το πώς κινούνται στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες.
Όπως αναφέρει η μελέτη των Biliana Alexandrova Kabadjova, Anton Βadev, Saulo Benchimol Bastos, Evangelos Benos, Freddy Cepeda- Lopéz, James Chapman, Martin Diehl, Ioana Duca-Radu, Rodney Garratt, Ronald Heijmans, Anneke Kosse, Antoine Martin, Thomas Nellen, Thomas Nilsson, Jan Paulick, Andrei Pustelnikov, Fransisco Rivadeneyra και Sara Testi:
«Οι τράπεζες συνήθως πραγματοποιούν μεγάλες πληρωμές μεταξύ τους μέσω συστημάτων πληρωμών μεγάλης αξίας (LVPS). Τα περισσότερα LVPS διακανονίζουν τις πληρωμές σε ακαθάριστη βάση, πράγμα που σημαίνει ότι οι τράπεζες πρέπει να χρηματοδοτούν κάθε πληρωμή μία προς μία. Ενώ αυτό συμβάλλει στη μείωση τυχόν πιστωτικού κινδύνου που προκύπτει εάν οι πληρωμές συσσωρεύονται και διακανονίζονται σε καθαρή βάση, είναι έντασης ρευστότητας, διότι οι τράπεζες πρέπει να καλύπτουν τυχόν αναντιστοιχίες μεταξύ εισερχόμενων και εξερχόμενων πληρωμών αντλώντας από τα αποθεματικά τους ή τα πιστωτικά όρια της κεντρικής τράπεζας...».
Το συγκεκριμένο διάγραμμα του Βloomberg καταγράφει μια εκτίναξη του εύρους ανεπάρκειας αποθεματικών και ανάγκης για προσφυγή σε έκτακτο ακριβότερο δανεισμό από την ΕΚΤ πέραν της τρέχουσας χρηματοδότησής τους. Και προφανώς πέραν της δυνατότητας να καλυφθούν μέσω της λειτουργίας της διατραπεζικής αγοράς.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πολιτικές για την αντιμετώπιση της κρίσης, που φέρνουν νέα κρίση
Δεν υπάρχουν ακόμα εξηγήσεις
Προειδοποίηση κινδύνου, δεδομένης της πρόσφατης τραπεζικής αναταραχής με τις περιπτώσεις της Credit Suisse και Deutsche Bank; Κανείς δεν μπορεί να το πει αυτό, παρά μόνο οι εποπτικές αρχές της ΕΚΤ, από τις οποίες όμως δεν έχουν υπάρξει σχετικές ανακοινώσεις.
Μια ματιά στις άλλες περιπτώσεις ανάλογης έκρηξης κινήσεων προσφυγής στο discount window της ΕΚΤ, θα δικαιολογούσε κάποιες σκέψεις ανησυχίας, όσο δεν υπάρχουν σχετικές ανακοινώσεις από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές της ΕΚΤ.
Με δεδομένο όμως, ότι μέσα στον Ιούνιο είναι η προγραμματισμένη «επιστροφή» ενός γιγάντιου ποσού 447 δισ. ευρώ στο πλαίσιο των TLTROs από τις τράπεζες στην ΕΚΤ, κάποιες εξηγήσεις θα ήταν ίσως αναγκαίες...
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το ΔΝΤ «ανασταίνει» μνήμες της Black Monday και... προειδοποιεί
Από την ΕΚΤ παρ' όλα αυτά υπάρχει κινητικότητα όσον αφορά τον έλεγχο της ποιοτικής επάρκειας των κεφαλαίων των τραπεζών, παρά τις αλλεπάλληλες δηλώσεις περί της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη.
Η ΕΚΤ και ο επικεφαλής εποπτείας κ. Αντρέα Ενρία ανακοίνωσε ότι προωθεί αναπροσαρμογή των διαδικασιών εποπτείας με βάση τα αποτελέσματα σχετικής Επιτροπής Αξιολόγησης της «SREP», η δουλειά της οποίας κρίθηκε ως εξαιρετικά σημαντική για την ΕΚΤ. Βασικός στόχος είναι οι εποπτικές αρχές να είναι σε θέση «να αξιολογούν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες και ελέγχουν ότι οι τράπεζες διαχειρίζονται σωστά αυτούς τους κινδύνους...».
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Ενρία: «η εποπτεία πρέπει να γίνει πιο προσαρμόσιμη, παρεμβατική και επικεντρωμένη στον κίνδυνο...». Το ερώτημα βέβαια που μένει αναπάντητο είναι το ποια είναι τα «κενά» που πρέπει να καλυφθούν και εάν αυτό έχει να κάνει με τα απόνερα της κρίσης του Μάρτη.