Στο πλέγμα των αξιολόγησεων της ελληνικής οικονομίας στρέφεται ο οίκος Barclays, στεκούμενος στην δυναμική που καταγράφηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα, με την Standard & Poor's να αναβαθμίζει το ελληνικό αξιόχρεο τον Απρίλιο του 2022, με ανάλογη κίνηση να πραγματοποιείται και από τη Fitch, ενώ η Moody's αναβάθμισε το outlook σε θετικό τον Μάρτιο.
Σε ό,τι αφορά την Standard & Poor's, στην τελευταία της αξιολόγηση ανέφερε ότι το σενάριο που θα επέτρεπε μια περαιτέρω αναβάθμιση της Ελλάδας θα συνεπαγόταν τη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, παράλληλα με τις ισχυρότερες από τις αναμενόμενες οικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις. Η Barclays θέτει σημαντικές πιθανότητες, ο αμερικανικός οίκος να αναβαθμίσει το outlook της ελληνικής οικονομίας σε θετικό την Παρασκευή, δεδομένου του πρόσφατου «track record» της Ελλάδας στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, παράλληλα με την πτώση του δείκτη δημοσίου χρέους (και τα δύο είχαν αναφερθεί από τον Moody's στη απόφασή της να μεταβάλει το σε θετικό το outlook τον περασμένο μήνα). Οι επερχόμενες εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 21 Μαΐου θα αποτελούσαν έναν παράγοντα που θα μπορούσε ενδεχομένως να συγκρατήσει τη S&P στο να προβεί σε μια αναβάθμιση των προοπτικών. Ακόμα κι έτσι ωστόσο, οι οίκοι αξιολόγησης έχουν γενικά διαμορφώσει έναν αισιόδοξο τόνο σε σχέση τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών στις πρόσφατες εκθέσεις τους. Ευρύτερα, οι εκλογές δεν αποκλείουν σε καμία περίπτωση την πιθανότητα αλλαγής των προοπτικών στην αξιολόγηση της Standard & Poor's την Παρασκευή, σύμφωνα με τη Barclays.
Πέρα ωστόσο από την αξιολόγηση της Standard & Poor's την Παρασκευή, η Fitch θα αξιολογήσει την Ελλάδα στις 9 Ιουνίου, η DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου και η Moody's στις 15 Σεπτεμβρίου. Για τη Barclays, η πιο πιθανή διαδρομή προς την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα έβλεπε έναν ή περισσότερους S&P - Fitch - DBRS να αλλάζουν τις προοπτικές τους σε θετικές στις επερχόμενες αξιολογήσεις τους. Με ένα θετικό outlook, μια αναβάθμιση στο καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας θα μπορούσε να συμβεί άμεσα (έως και σε έξι μήνες). Ως εκ τούτου, ο βρετανικός οίκος θεωρεί αρκετά πιθανή την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024, ενώ δεν αποκλείει μια ακόμη ταχύτερη κίνηση.
Οι αναλυτές επισημαίνουν παράλληλα, πως το πρώτο βήμα που απαιτείται, κατά κύριο λόγο, είναι η αναβάθμιση των προοπτικών σε θετικές και κατόπιν αυτού η αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου.