Οι Βρετανοί πρέπει να αποδεχθούν ότι είναι φτωχότεροι, ήταν ουσιαστικά το μήνυμα του επικεφαλής οικονομολόγου της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), Χιου Πιλ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι εργαζόμενοι και επιχειρήσεις «πετάνε το μπαλάκι», η μία πλευρά στην άλλη, όσον αφορά στις συνέπειες του πληθωρισμού.
Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο πρόβλημα του υψηλού πληθωρισμού, ο Χιου Πιλ επεσήμανε ότι οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι προσπαθούν να μετακυλήσουν τον αντίκτυπο του πληθωρισμού «ο ένας στον άλλον» και αυτό συνιστά έναν κίνδυνο.
«Αυτό που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι αυτή η απροθυμία να αποδεχτούμε ότι ναι, όλοι είμαστε χειρότερα, όλοι πρέπει να αναλάβουμε το μερίδιό μας» σημείωσε ο ίδιο σε podcast.
«Το να προσπαθούμε να μετακυλήσουμε αυτό το κόστος σε κάποιον από τους συμπατριώτες μας και να πούμε ''θα είμαστε εντάξει'', αλλά θα πρέπει άλλοι να αναλάβουν το μερίδιό μας (...). είναι κάτι που δημιουργεί πληθωρισμό» τόνισε.
Ο ίδιος έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για μια σειρά από «πληθωριστικά σοκ» που πυροδότησαν τον πληθωρισμό τους τελευταίους 18 μήνες.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετώπισε μια κατάσταση, κατά την οποία τα αγαθά που αγόραζε από το εξωτερικό είχαν ακριβύνει πολύ σε σχέση με αυτά που εξάγει, κυρίως όσον αφορά στις υπηρεσίες. Σημειωτέον ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εισάγει σχεδόν το 50% των τροφίμων.
«Αν αυτό που αγοράζουμε έχει αυξηθεί πολύ σε σχέση με αυτό που πουλάμε, θα είμαστε χειρότερα» είπε.
«Επομένως, κατά κάποιο τρόπο στη Βρετανία, πρέπει να αποδεχθούμε ότι είμαστε σε χειρότερη θέση και να σταματήσουμε να προσπαθούμε να διατηρήσουμε την αγοραστική δύναμη αυξάνοντας τις τιμές, είτε με υψηλότερους μισθούς, είτε μετακυλίοντας το κόστος ενέργειας στους πελάτες κ.λπ.» κατέληξε.