«Επίθεση» της Hindenburg Research στον Carl Icahn - Μειώθηκε κατά 10 δισ. δολάρια η περιουσία του

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Επίθεση» της Hindenburg Research στον Carl Icahn - Μειώθηκε κατά 10 δισ. δολάρια η περιουσία του
Η short-seller Hindenburg Research κάνει λόγο για τεχνικές «ponzi» στην επενδυτική εταιρεία.

Πάνω από 10 δισ. δολάρια μειώθηκε η περιουσία του ακτιβιστή επενδυτή Carl Icahn έπειτα από τις κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον του η Hindenburg Research ότι χρησιμοποιεί τεχνικές «ponzi» στην επενδυτική του εταιρεία.

Η μετοχή της Icahn Enterprises LP υποχώρησε 20% στη συνεδρίαση της Τρίτης, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία της και χάνοντας 4 δισ. δολάρια σε κεφαλαιακή αξία, έπειτα από την έκθεση της Hindenburg, με τίτλο «Icahn Enterprises: Ο εταιρικός επιδρομέας που πετάει πέτρες από το γυάλινο σπίτι του».

Συνολικά, η περιουσία του Icahn συρρικνώθηκε κατά ένα άνευ προηγουμένου 41% στα 14,6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη πλούτου, οδηγώντας τον από τον 58ο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο στην 119η θέση.

Ο Icahn είναι ο τελευταίος δισεκατομμυριούχος που μπαίνει στο στόχαστρο της Hindenburg φέτος, αφού η short-seller, με έδρα τη Νέα Υόρκη, έχει «επιτεθεί» στον Ινδό Gautam Adani και τον Jack Dorsey, προκαλώντας τους απώλειες της τάξης των 58 δισ. 500 εκατ. δολαρίων αντίστοιχα.

Η Hindenburg υποστηρίζει πως η Icahn Enterprises, με επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, της αυτοκινητοβιομηχανίας, των τροφίμων και άλλων, λειτουργεί σε κατάσταση υπερ-μόχλευσης ενώ διαπραγματεύεται σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο έναντι της καθαρής αξίας ενεργητικού της, με το premium να αγγίζει το 218%. Παράλληλα, αμφισβητεί πώς η εταιρεία αποτίμησε ορισμένες από τις επενδύσεις της.

«Συνολικά, πιστεύουμε ότι ο Icahn, ένας θρύλος της Wall Street, έχει κάνει ένα κλασικό λάθος να αναλαμβάνει υπερβολική μόχλευση εν μέσω παρατεταμένων ζημιών: ένας συνδυασμός που σπάνια τελειώνει καλά», αναφέρει.

Απαντώντας ο Icahn χαρακτήρισε την έκθεση «αυτοεξυπηρετούμενη» και πως «σκοπεύει αποκλειστικά στη δημιουργία κερδών από τη θέση short». «Παραμένουμε πιστοί στις δημόσιες ανακοινώσεις μας και πιστεύουμε ότι η απόδοση της IEP θα μιλήσει από μόνη της μακροπρόθεσμα όπως πάντα», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Icahn. Η IEP «λειτουργεί από θέση ισχύος» με περίπου 2 δισ. δολάρια σε μετρητά και ισοδύναμα στον ισολογισμό της έως τις 31 Μαρτίου «προκειμένου να εκτελέσει τη στρατηγική της».

Σημειώνεται πως η Icahn Enterprises, η οποία ανήκει κατά 85% στον Icahn και τον γιο του Brett, έχει κεφαλαιοποίηση περίπου 18 δισ. δολαρίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Bitcoin: «Στα σκαριά» fund 500 εκατ. δολαρίων του Μπουτάν για «πράσινο» mining στα... Ιμαλάια

BNP Paribas: Αύξηση σε έσοδα και κέρδη το α' τρίμηνο του 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider