Borgeas (πρότζεκτ GAP): Ενδιαφέρον από ΗΠΑ και ΕΕ για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Borgeas (πρότζεκτ GAP): Ενδιαφέρον από ΗΠΑ και ΕΕ για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου
«Ένας πρώην Γερουσιαστής της Καλιφόρνιας ηγείται ενός σχεδίου 1,3 δισ. ευρώ για την κατασκευή ηλεκτικού καλωδίου από την Αίγυπτο μέχρι την Ελλάδα. λέγοντας ότι συνιστά μια ζωτικής σημασίας προσθήκη στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης».

«Ένας πρώην Γερουσιαστής της Καλιφόρνιας ηγείται ενός σχεδίου 1,3 δισ. ευρώ για την κατασκευή ηλεκτικού καλωδίου από την Αίγυπτο μέχρι την Ελλάδα. λέγοντας ότι συνιστά μια ζωτικής σημασίας προσθήκη στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Ο Andreas Borgeas θέλει να κατασκευάσει τη διασύνδεση με το νησί της Κρήτης, παρέχοντας ένα σημείο εισόδου στα Βαλκάνια και όχι μόνο. Η Αίγυπτος, έχοντας πλεονάζουσα ενέργεια, αντιμετωπίζει την περιοχή ως μια δυνητικά προσοδοφόρα πηγή εσόδων, καθώς η ζήτηση αυξάνεται». Αυτά σημειώνει το Bloomberg, κάνοντας μνεία στο πρότζεκτ της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου (GAP).

«Το GAP εξυπηρετεί τους γεωπολιτικούς και γεωστρατηγικούς στόχους τόσο της ΕΕ όσο και των ΗΠΑ, καθώς και της Ελλάδας, να μειώσουν την εξάρτηση από τις ρωσικές πηγές ενέργειας και να επιτύχουν τους στόχους της κλιματικής ατζέντας» σημείωσε ο Andreas Borgeas, o CEO του Greece – Africa Power Interconnector (GAP), σε συνέντευξή του στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο. «Αυτή η ευθυγράμμιση δεν συμβαίνει πολύ συχνά» παρατηρεί.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο ίδιος τονίζει το υψηλό ενδιαφέρον των ΗΠΑ σε περιφερειακά έργα σαν του GAP, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σπουδαιότητα του έργου, το οποίο προκρίνεται ως μία από τις καλύτερες λύσεις για την επίτευξη των γεωπολιτικών επιδιώξεων της ΕΕ και των ΗΠΑ, σχετικά με την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και την επίτευξη των «πράσινων» στόχων της Ένωσης.

Το πρότζεκτ που περιλαμβάνει δύο καλώδια συνολικής ισχύος 2.000 μεγαβάτ και όπως αναφέρεται, έχει προσελκύσει ενδιαφέρον από αρκετούς πιθανούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της McDermott International Ltd. με έδρα το Χιούστον, η οποία έχει δηλώσει ότι θα παρέχει «καθοδήγηση στο σκέλος της μηχανικής και της κατασκευής».

Παράλληλα με την τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς, η ενέργεια θα μπορούσε να φθάσει και σε άλλες βαλκανικές χώρες, αλλά και στην Ιταλία.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Borgeas, μέρος της ενέργειας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου σε προτεινόμενη εγκατάσταση στην Κρήτη και στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Τέλος, όπως επεσήμανε, τα δύο έργα GAP και SAI (Southern Aegean Interconnector) μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά το ένα στο άλλο, μεταφέροντας πράσινη ενέργεια από τα νησιά του Αιγαίου προς την ηπειρωτική Ελλάδα, όμως σε κάθε περίπτωση πρόκειται για δυο διακριτά projects.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Πάνω από 300-400 εκατ. ευρώ τα φέσια στην αγορά από τον «ενεργειακό τουρισμό»

gazzetta
gazzetta reader insider insider