Οριακή ανάπτυξη σημείωσε η οικονομία της Ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο του 2023, επιβεβαιώνοντας τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.
Ειδικότερα, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 0,1% από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat. Σε ετήσια βάση, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,3%.
Η μέτρηση επιβεβαιώνει τόσο τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν στα τέλη Απριλίου όσο και με τις προβλέψεις οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.
Παράλληλα, τα στοιχεία διέψευσαν κάποιους οικονομολόγους που υποστήριξαν πως το ΑΕΠ α' τριμήνου θα αναθεωρηθεί καθοδικά, έπειτα από τη συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 4,1% τον Μάρτιο.
Ωστόσο, εχθές η Κομισιόν αύξησε τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ της ευρωζώνης και πλέον αναμένει οικονομική ανάπτυξη 1,1% το 2023, από το 0,9% που εκτιμούσε τον Φεβρουάριο.
Άνοδος 8,5% στις εξαγωγές
Επιπλέον, η Eurostat ανακοίνωσε πως οι εξαγωγές της Ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο ενισχύθηκαν κατά 8,5%, με τις εισαγωγές να διατηρούνται αμετάβλητες. Ως αποτέλεσμα, το εμπορικό ισοζύγιο διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα 25,6 δισ. ευρώ από έλλειμμα 20 δισ. τους πρώτους τρεις μήνες του 2022. Προσαρμοσμένο στις εποχικές διακυμάνσεις, το εμπορικό πλεόνασμα του Μαρτίου ήταν 17 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 200 εκατ. ευρώ μήνα πριν.
Οι εισαγωγές από τη Ρωσία, που κάποτε ήταν βασικός προμηθευτής πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ΕΕ, σημείωσαν πτώση 72,1% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου σε σχέση με πέρυσι, καθώς η ΕΕ σταμάτησε να αγοράζει το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς της από τη Μόσχα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου 2022.
Επίσης, το εμπορικό έλλειμμα της ΕΕ με την Κίνα, μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο στα 74,7 δισ. ευρώ από 92 δισ. την ίδια περίοδο του 2022, καθώς η ΕΕ επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από το Πεκίνο.