Μια αποκάλυψη που ενδιαφέρει εκατοντάδες επιχειρήσεις, μια δέσμευση που αφορά χιλιάδες καταναλωτές και ένα κάλεσμα που απευθύνεται σε εκατομμύρια πολίτες, επεφύλασσε η συνέντευξη που παραχώρησε στο insider.gr ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, λίγες ημέρες πριν τις κρίσιμες εθνικές εκλογές.
Ο κ. Παπαθανάσης ανακοινώνει ότι σήμερα ανοίγει το καθεστώς του Αναπτυξιακού Νόμου «Μεταποίηση-Εφοδιαστική Αλυσίδα», ενώ αύριο «θα βγει στον αέρα» το καθεστώς για την Ενίσχυση των Τουριστικών Επιχειρήσεων -και τα δύο με διάρκεια έως τις 30 Ιουλίου.
Διαβεβαιώνει τους καταναλωτές πως, εάν η ακρίβεια επιμείνει, τόσο το market pass, όσο και το Καλάθι του Νοικοκυριού, θα συνεχιστούν το επόμενο εξάμηνο. Εμείς ήμασταν οι πρώτοι που θεσπίσαμε κατ' ουσίαν ελεγκτικούς μηχανισμούς για την αισχροκέρδεια, μάς λέει, περιγράφοντας την κατάσταση που βρήκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Καλεί τους συμπολίτες του να εμπιστευτούν ξανά τη Νέα Δημοκρατία, για να διατηρηθεί η «επενδυτική άνοιξη» και το φιλικό προς το επιχειρείν περιβάλλον που κατέστησαν τη χώρα μας πρότυπο στο εξωτερικό. Εξηγεί πως είναι ο μόνος ο τρόπος να δημιουργηθούν χιλιάδες ακόμη, καλά αμειβόμενες, θέσεις εργασίας.
Βάζοντας υποψηφιότητα στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας και με μότο «το κατάλληλο πρόσωπο, στην κατάλληλη θέση», ο κ. Παπαθανάσης θέτει το έργο και την εμπειρία του για πρώτη φορά στην κρίση του λαού και δεσμεύεται να παρακολουθεί από κοντά και να επιλύει τα προβλήματα του πολίτη. Ψηλά στην ατζέντα του βρίσκεται η γυναικεία και η νεανική επιχειρηματικότητα, ενώ αφήνει να εννοηθεί πως η Ελλάδα έχει θέση στην παγκόσμια βιομηχανία κινηματογράφου.
Δείτε αναλυτικά το βίντεο της συνέντευξης:
- Έχετε δηλώσει ότι η χώρα έχει κάνει αναπτυξιακό άλμα τα τελευταία χρόνια. Πώς ποσοτικοποιείται;
Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ: Όταν ξεκινήσαμε το 2019, η χώρα δεν είχε τη δυνατότητα να προσελκύσει νέες επενδύσεις. Κανείς δεν μας εμπιστευόταν διότι είχε γνωρίσει μια κυβέρνηση, την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που ιδεολογικά ή και ιδεοληπτικά έβλεπε την επιχειρηματικότητα μάλλον αρνητική για την κοινωνία. Αυτό προσπαθήσαμε και το αλλάξαμε, δημιουργήσαμε μια χώρα φιλική στην επιχειρηματικότητα, μεταρρυθμίσαμε μέσω νομοθετικών διατάξεων πολλές διαδικασίες, έτσι ώστε τα πάντα γίνονται πιο γρήγορα, πιο φιλικά και πάνω απ’ όλα, όλοι εμείς, οι υπουργοί, ήμασταν εκεί για να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις. Πλέον η χώρα θεωρείται ελκυστική και έχουν έρθει πολλές επενδύσεις. Θα έλεγα ότι υπάρχει μια επενδυτική άνοιξη, έχουμε τεράστιες επενδύσεις από το εξωτερικό, τεχνολογικούς πρωταθλητές, ενώ αναμένουμε πολύ περισσότερες. Εν μέσω της πανδημίας και των μεγάλων κρίσεων καταφέραμε και δημιουργήσαμε πάνω από 300.000 θέσεις εργασίας. Και το σπουδαίο είναι ότι, Έλληνες που είχαν φύγει στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της κρίσης, επιστρέφουν στην Ελλάδα. Όσο δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας, τόσο περισσότεροι νέοι και νέες θα βρίσκουν δουλειά, θα μένουν στον τόπο τους, ενώ θα επιστρέφουν και Έλληνες οι οποίοι έφυγαν στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια των μνημονίων.
- Ζήσαμε, πράγματι, μια πυκνή τετραετία, με αλλεπάλληλες, πολυεπίπεδες κρίσεις. Ποιες ήταν οι πιο δύσκολες στιγμές που ξεχωρίζετε;
Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ: Αντιμετωπίσαμε πολλές κρίσεις. Αναλάβαμε τον Ιούλιο του 2019 και, μετά από έξι μήνες κανονικότητας, ξεκίνησε η πανδημία τον Φεβρουάριο του 2020, φέρνοντας μας μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση που δεν γνωρίζαμε. Και κανείς δεν τη γνώριζε στον κόσμο, πουθενά δεν υπήρχε εγχειρίδιο για το πώς να αντιμετωπίσεις μια πανδημία. Έκλεισε η αγορά, καθηλώθηκαν τα αεροπλάνα, έκλεισε η εστίαση, έκλεισαν τα ξενοδοχεία, έκλεισαν τα εμπορικά καταστήματα. Αλλά όταν κλείσαμε την οικονομία, έπρεπε να είμαστε έτοιμοι, να δούμε τι έπρεπε να κάνουμε για να την ανοίξουμε και πάλι. Έπρεπε να στηρίξουμε τους εργαζόμενους για να συνεχίσουν να είναι εκεί και γενικά έπρεπε να λάβουμε μέτρα τα οποία έπρεπε να μάθουμε πολύ γρήγορα, χωρίς καμία καθυστέρηση.
Είχα πάει με μια μεζούρα και μετρούσα τις αποστάσεις μεταξύ των καθήμενων
Δεν υπήρχε αυτονόητο. Δεν ήταν αυτονόητο ότι στα σούπερ μάρκετ θα μπορούσαμε να βρίσκουμε τρόφιμα. Όμως, πολύ γρήγορα καταλάβαμε ότι έπρεπε να προλάβουμε πολλές εξελίξεις. Για να δούμε πώς θα άνοιγαν τα εστιατόρια είχα πάει με μία μεζούρα και μετρούσα τις αποστάσεις μεταξύ των καθήμενων βάζοντας κομπάρσους για να μπορέσω να έχω φωτογραφίες και να αποδεικνύω στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων πώς όταν κάθεται ένα ζευγάρι, θα μπορούσε να βρίσκεται με ένα άλλο ζευγάρι σε έναν χώρο και δίπλα να μπορεί να καθίσει κάποιος άλλος. Αυτά δεν ήταν αυτονόητα γιατί αν δεν είχαμε γνώση να ανοίξουμε σωστά την οικονομία, τότε αυτό το πρόβλημα θα μεταφραζόταν σε ανεργία. Εμείς όμως καταφέραμε πολλά, δεν έλειψε σε κανέναν τίποτα, τα ράφια ήταν γεμάτα στα σούπερ μάρκετ, η εστίαση και τα ξενοδοχεία άνοιξαν ομαλά και καταφέραμε σήμερα να είμαστε μια χώρα που την θαυμάζουν στο εξωτερικό για τις αλλαγές που φέραμε και κυρίως για την αλλαγή του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τη δημιουργία ενός φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας για τα νέα παιδιά. Πρέπει να σταθούμε στα νέα παιδιά γιατί είναι το μέλλον και έχουμε ένα σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα.
- Δεδομένου ότι υπάρχουν ιδιομορφίες στην ελληνική αγορά, υπήρξαν μέτρα και πολιτικές που δεν υλοποιήσατε;
Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ: Βεβαίως και υπήρχαν. Όποιος λέει ότι τα πετυχαίνει όλα μάλλον δεν έχει ενσυναίσθηση. Ένας πολιτικός πρέπει να ξέρει να λέει την αλήθεια. Εμείς αλλάξαμε πολλά, το ψηφιακό κράτος «έτρεξε», με καταλύτη βέβαια και την πανδημία, οι επενδύσεις ήρθαν. Όμως υπάρχει ένα κομμάτι βαθύ κράτους, μια γραφειοκρατία, που ακόμη δεν έχουμε αντιμετωπίσει παρότι απλοποιήσαμε πολλά και εμπιστευτήκαμε τον ιδιωτικό τομέα. Εμπιστευτήκαμε τους δικηγόρους, τους μηχανικούς, τους οικονομολόγους, τους ορκωτούς ελεγκτές, τους πιστοποιημένους φορείς να κάνουν δουλειά που έκανε το κράτος και βρήκαμε ότι αυτό είναι πολύ αποτελεσματικό και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Υπάρχει, όμως, ένα βαθύ κράτος που ακόμη δεν το έχουμε αλλάξει και το αποτέλεσμα αυτού ήταν η τραγωδία των Τεμπών. Ερχόμαστε, λοιπόν, την επόμενη τετραετία να δούμε το θέμα της αξιολόγησης. Πρέπει να βρίσκεται το κατάλληλο πρόσωπο στην κατάλληλη θέση. Και βεβαίως αυτοί που είναι καλύτεροι να επιβραβεύονται.
- Είδαμε την αντιπολίτευση να εγείρει πολλές φορές το θέμα της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας. Θεωρείτε ότι τα πάσης φύσεως «pass» και καλάθια, που εφάρμοσε η κυβέρνηση ήταν αποτελεσματικά για τους πολίτες;
Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ: Η ακρίβεια είναι συνέπεια του πληθωρισμού. Είναι ένα εξωγενές φαινόμενο, πρόκειται για εισαγόμενη ακρίβεια, είναι απόρροια του πολέμου στη Ρωσία. Αυτό το οποίο κάνουμε είναι να αντιμετωπίσουμε μερικώς την ακρίβεια. Κανείς δεν μπορεί να πει σε κανένα κράτος ότι μπορεί να αντιμετωπίσει 100% το κύμα της ακρίβειας. Αυτό που πρέπει να δούμε όμως είναι ότι ζούμε σε έναν «πλανήτη» που λέγεται Ευρώπη, δεν ζούμε στον «Άρη». Επομένως όταν έχουμε στην Ευρώπη τον δεύτερο χαμηλότερο πληθωρισμό, με γενικό πληθωρισμό 3% τον Απρίλιο και 11% στα τρόφιμα, όταν ο γενικός πληθωρισμός στην Ευρώπη είναι 5% και 13,5% στα τρόφιμα, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει γενικευμένη αισχροκέρδεια. Γιατί δεν υπάρχει; Γιατί πολύ γρήγορα βρήκαμε τρόπους να παρακολουθούμε την αγορά σε πραγματικό χρόνο. Από το κινητό σας μπορείτε αυτή τη στιγμή να βρείτε όλες τις τιμές των προϊόντων σε πραγματικό χρόνο και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να ελέγχουμε τις αυξήσεις με ψηφιακά εργαλεία.
Έχουμε επιβάλει πολλά πρόστιμα, έχουμε δημοσιοποιήσει τα ονόματα από σούπερ μάρκετ και από αλυσίδες που έχουν αισχροκερδήσει και είμαστε οι μόνοι και οι πρώτοι διότι δεν υπήρχε κάτι τέτοιο σε προηγούμενες κυβερνήσεις. Δημιουργήσαμε ένα σύστημα ελέγχου και ορίσαμε τι σημαίνει αισχροκέρδεια. Ήταν γενικά και αόριστα, εμείς βάλαμε ένα ποσοστό κέρδους που ίσχυε σε μια κανονικότητα, δηλαδή τον Αύγουστο του 2021, και όταν έχουμε κάποια αλυσίδα που υπερβαίνει αυτό το ποσοστό κέρδους, τότε επιβάλλουμε πρόστιμα.
Έχουμε επιβάλει πολλά πρόστιμα, έχουμε δημοσιοποιήσει τα ονόματα των σούπερ μάρκετ που έχουν αισχροκερδήσει
Θα συνεχίσουμε εάν χρειαστεί. Έχουμε αυτή τη στιγμή το καλάθι. Έχει κρατήσει για εξήμισι μήνες τις τιμές σταθερές. Όποιος αγοράζει από αυτό θα διαπιστώσει ότι όσο αγόραζε τον Οκτώβριο, αγοράζει και τώρα. Και έχουμε και το market pass, την κάρτα αγορών, που δίνει μια βοήθεια, επιστρέφει το 10% από τις αγορές του νοικοκυριού. Επομένως μια τετραμελής οικογένεια θα μπορούσε να κερδίσει 80 ευρώ αν αγοράζει από το καλάθι και 52 ευρώ επιστροφή από το market pass. Αυτά τα 132 ευρώ είναι μια στήριξη, δεν καλύπτουν το σύνολο, πράγματι η ακρίβεια ροκανίζει το εισόδημα, αλλά είμαστε εδώ. Είμαστε εδώ με ελέγχους, δεν έχουμε ελλείψεις και μάλιστα έχοντας τον δεύτερο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη, δηλαδή 25 χώρες είναι υψηλότερα από εμάς, σημαίνει ότι κάτι έχουμε κάνει αποτελεσματικά.
- Εάν η κυβέρνησή σας επανεκλεγεί, υπάρχει περιθώριο για επέκταση των παρεμβάσεων;
Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ: Για το market pass, έχει πει και ο πρωθυπουργός, προφανώς εφόσον συνεχιστεί αυτό το κύμα ακρίβειας, θα συνεχιστεί και το market pass για ένα εξάμηνο. Και το Καλάθι όσο η ακρίβεια και όσο ο πληθωρισμός είναι ψηλά θα δίδεται παράταση. Άλλωστε έχουμε βάλει μια διάταξη τέλος Ιουνίου, η υπηρεσιακή κυβέρνηση να μπορεί να παρατείνει και το Καλάθι του Νοικοκυριού.
- Παρότι παρατηρείται επιβράδυνση του πληθωρισμού, οι τιμές των τροφίμων εξακολουθούν να αυξάνονται με διψήφιο ρυθμό. Γιατί συμβαίνει αυτό; Πότε θα δούμε πτώση των τιμών στα ράφια;
Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ: Πράγματι, ο πληθωρισμός υπάρχει. Όσο αποκλιμακώνεται ο πληθωρισμός, τόσο σταθεροποιούνται και οι τιμές. Είναι κάτι το οποίο παρακολουθούμε. Και μεγάλη σημασία έχει να έχουμε τον ελεγκτικό μηχανισμό παρόντα. Και εμείς έχουμε τον ελεγκτικό μηχανισμό, δεν υπήρχε πριν από μας ελεγκτικός μηχανισμός. Αυτό που παραλάβαμε ήταν τέσσερις υπάλληλοι, οι οποίοι με κάτι τεφτέρια πήγαιναν σε σούπερ μάρκετ, μετά από 2-3 μέρες έγραφαν τιμές χειρόγραφα, πήγαιναν πάλι στο υπουργείο και μετά από 5-6 μέρες ανέβαζαν αυτές τις τιμές στο διαδίκτυο. Δεν είναι αυτό έλεγχος. Έλεγχος είναι αυτός που έχουμε εμείς.
Αυτό που παραλάβαμε ήταν τέσσερις υπάλληλοι, οι οποίοι με κάτι τεφτέρια πήγαιναν σε σούπερ μάρκετ, μετά από 2-3 μέρες έγραφαν τιμές χειρόγραφα
Τώρα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχουμε σε πραγματικό χρόνο απευθείας, από τις βάσεις δεδομένων των σούπερ μάρκετ, τις τιμές που έχουν τα προϊόντα. Μπορείτε να μπείτε στο τηλέφωνό σας και να δείτε αυτή τη στιγμή στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σας ή όπου επιλέξετε πόσο πωλείται το ρύζι, τα μακαρόνια, το γιαούρτι, το γάλα. Είμαστε λοιπόν σε πραγματικό χρόνο. Είμαστε η μόνη χώρα που το κάναμε και τώρα μας αντιγράφουν η Γαλλία, το Βέλγιο, η Κύπρος και άλλες χώρες.
- Φέρατε έναν νέο αναπτυξιακό νόμο. Σε τι στάδιο βρίσκονται οι αξιολογήσεις των καθεστώτων που έχουν κλείσει και ποτέ θα είναι έτοιμοι οι προσωρινοί, έστω, πίνακες. Πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα η αξιολόγηση κάποιου σχεδίου; Ή να ανοίξει κάποιο νέο καθεστώς, ακόμη και πριν τις εκλογές;
Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ: Παραλάβαμε έναν αναπτυξιακό που, για να μπορέσουν να υπαχθούν τα σχέδια, έπαιρνε 680 ημέρες. Καταφέραμε, με διάφορες αλλαγές, με νομοθετικές παρεμβάσεις και με υπουργικές αποφάσεις αυτό να το μειώσουμε στις 100 ημέρες. Ο νέος Νόμος 4887 φέρνει μεγάλες και πολλές μεταρρυθμίσεις και καινοτόμες λειτουργίες. Πλέον έχουμε 13 θεματικά καθεστώτα για να καλύψουμε όλο το κομμάτι της αγοράς. Έχουμε ήδη προκηρύξει 4 καθεστώτα, τα οποία έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Για να δείτε τη δυναμική που υπάρχει στην ελληνική οικονομία, το ύψος των επενδύσεων που έχουν αιτηθεί να υπαχθούν στον νέο αναπτυξιακό νόμο, μόλις για 3 μήνες ισούται με το ύψος των επενδύσεων που αιτήθηκαν να υπαχθούν κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αντιλαμβάνεστε πόσο δυναμική είναι η οικονομία και πόσες νέες θέσεις εργασίας αυτό δημιουργεί για τα νέα παιδιά που θέλουν να μείνουν στον τόπο τους και μάλιστα στην Περιφέρεια.
Άμεσα, σήμερα δηλαδή, ξεκινά το νέο καθεστώς για τη Μεταποίηση, το οποίο θα διαρκέσει έως 30 Ιουλίου και αύριο θα ξεκινήσει το καθεστώς για τον Τουρισμό, το οποίο θα διαρκέσει επίσης έως τις 30 Ιουλίου. Καλούμε λοιπόν όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όποιον άλλον επιθυμεί από όλη την περιφέρεια να προχωρήσει σε αιτήσεις.
Σήμερα ξεκινά το νέο καθεστώς για τη Μεταποίηση και αύριο θα ξεκινήσει το καθεστώς για τον Τουρισμό
Έχουμε επίσης ένα πολύ σημαντικό εργαλείο το οποίο στηρίζει τον Αναπτυξιακό. Λέγεται DeLFi, είναι ένα δανειοδοτικό και εγγυοδοτικό εργαλείο. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στον δανεισμό μπορούν να κάνουν αίτηση στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και να λάβουν κατά 80% δάνεια, με 80% εγγύηση του δημοσίου, επομένως με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο. Και βεβαίως, αυτό το δάνειο μπορεί να είναι και ένα δάνειο που θα τους χρηματοδοτήσει την κατασκευή του έργου, το λεγόμενο bridge financing και στη συνέχεια αυτό να μετατραπεί σε κανονικό δάνειο. Επομένως, θέλουμε να στοχεύσουμε να στηρίξουμε τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και με αυτό το εργαλείο που λέγεται DeLFi. Παρακαλώ όλους τους συμπολίτες μας που θέλουν να ενταχθούν στον Αναπτυξιακό Νόμο, να μπουν στην Αναπτυξιακή Τράπεζα και να δουν αυτό το εργαλείο. Τους δίνει εγγύηση 80%, επομένως δεν χρειάζεται να έχουν μεγάλη εγγύηση και κυρίως τους βοηθάει να ξεκινήσουν το έργο.
- Το νέο πλαίσιο για της στρατηγικές επενδύσεις προβλέπει ότι μπορεί να χαρακτηριστεί ως «στρατηγική» μια επένδυση για δημιουργία data center και κινηματογραφικού στούντιο. Στην πρώτη περίπτωση είδαμε σχετικές επενδύσεις να προχωρούν, της αυτή της Microsoft. Στην δεύτερη περίπτωση υπάρχει ενδιαφέρον από υποψήφιους επενδυτές;
Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ: Όπως μεταρρυθμίσαμε το καθεστώς του Αναπτυξιακού Νόμου, έτσι πράξαμε και για τις στρατηγικές επενδύσεις. Έχουμε έναν νέο νόμο, πολύ φιλικό στην επιχειρηματικότητα, που στηρίζει τις επενδύσεις. Επομένως, τα στούντιο, τα οποία δημιουργούν θέσεις εργασίας, και κυρίως βοηθούν και στην εξωστρέφεια, έχουν υπαχθεί με τον νέο νόμο στις στρατηγικές επενδύσεις. Και στον Αναπτυξιακό Νόμο χρηματοδοτούμε στούντιο. Άλλωστε στο καθεστώς «Επιχειρηματικότητα 360», είχαμε αιτήσεις για στούντιο και για κινηματογραφικά στούντιο.
Όσον αφορά τις στρατηγικές επενδύσεις, πράγματι είχαμε αιτήσεις για data centers και αναμένουμε σημαντικές επενδύσεις σε κινηματογραφικά στούντιο. Ήδη υπάρχουν δύο μεγάλοι οικονομικοί φορείς που ενδιαφέρονται και θα έχουμε εξελίξεις και σε αυτό το πεδίο.
Η Ελλάδα γίνεται ένας χώρος φιλικός στην επιχειρηματικότητα. Όλοι θέλουν να έρθουν εδώ γιατί εμπιστεύονται την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Άλλωστε ξέρουμε να κάνουμε τη δουλειά, είναι στο DNA μας. Μπορούμε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας. Το μέλλον των παιδιών εξαρτάται από αυτό. Πρέπει να αισθανθούν σίγουρα για το αύριο, γιατί μόνο έτσι θα δημιουργήσουν την οικογένειά τους. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, το κάνουμε καλά και αναμένουμε την εντολή στις εκλογές για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτή τη δυναμική και δημιουργική ανάπτυξη της οικονομίας μας.
- Ποιο είναι τελικά το παραγωγικό – αναπτυξιακό μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας την επόμενη τετραετία ώστε τα οφέλη της ανάπτυξης να διαχυθούν στην κοινωνία, χωρίς να αυξηθούν οι ανισότητες;
Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ: Μας ενδιαφέρει να στηρίξουμε τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και τη νεανική επιχειρηματικότητα. Το κάναμε άλλωστε με τη δημιουργία του Elevate Greece όπου νεοφυείς επιχειρήσεις στηρίζονται, όχι με δάνεια, αλλά με επιχορηγήσεις. Έτσι έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον και από γυναίκες και από νέους που δημιουργούν startups. Είναι παιδιά που θέλουν στήριξη και αναζητούν την εξωστρέφεια. Αυτό το οποίο θέλουμε να συνεχίσουμε είναι αυτό που ξεκινήσαμε. Θέλουμε να συνεχίσουμε την επενδυτική δραστηριότητα, η οποία τους τελευταίους μήνες έχει «φρενάρει» λίγο διότι υπάρχει αυτό το πρόβλημα που λέγεται «country risk». Με την απλή αναλογική, κανείς δεν εμπιστεύεται μια χώρα που δεν είναι έτοιμη να σχηματίσει κυβέρνηση. Είπαμε ότι η απλή αναλογική είναι μια «βόμβα» στη λειτουργία του κράτους. Εμείς ζητάμε ισχυρή εντολή.
Με την απλή αναλογική, κανείς δεν εμπιστεύεται μια χώρα που δεν είναι έτοιμη να σχηματίσει κυβέρνηση.
Επομένως, τη στιγμή που θα λάβουμε την ισχυρή εντολή και θα σχηματίσουμε την κυβέρνηση, το μοντέλο που έχουμε ξεκινήσει, που ξέρουμε να το κάνουμε, δηλαδή της χώρας φιλικής στην επιχειρηματικότητα, που στηρίζει και ενισχύει τις θέσεις εργασίας, θα συνεχιστεί και θεωρούμε ότι θα έχουμε εξελίξεις που πρώτα από όλα καταλαμβάνουν και την επενδυτική βαθμίδα. Η επενδυτική βαθμίδα θα μειώσει τα spreads και θα επιτρέψει σε οργανισμούς, χώρες ή άλλους φορείς που δεν επιτρέπεται να επενδύουν σε χώρες που δεν είναι «ΑΑΑ», να έρθουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα. Και θα χαλαρώσει τα μέτρα, θα διευρύνει την περίμετρο των επιχειρήσεων που μπορούν να λάβουν δάνεια από τράπεζες. Επομένως αναμένουμε την επενδυτική βαθμίδα πολύ γρήγορα και να συνεχίσουμε αυτό το οποίο έχουμε ξεκινήσει, δημιουργώντας μια χώρα φιλική στην επιχειρηματικότητα που δημιουργεί νέες και καλύτερα αμειβόμενες, θέσεις εργασίας
- Είστε για πρώτη φορά υποψήφιος με τη ΝΔ στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας. Πώς πήρατε την απόφαση και γιατί να σας εμπιστευτεί ο πολίτης;
Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ: Είναι η πρώτη φορά που είμαι υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας. Γενικά είναι η πρώτη φορά που είμαι υποψήφιος. Αποδέχτηκα την τιμητική πρόταση του πρωθυπουργού να είμαι υποψήφιος και θέτω την εμπειρία και όλη τη δουλειά που έχω κάνει στην κρίση των συμπολιτών μας.
Είναι πάρα πολύ κρίσιμο και πολύ σημαντικό για έναν πολιτικό να καταλαβαίνει τα προβλήματα της καθημερινότητας γιατί έτσι μπορεί να τα αντιμετωπίσει καλύτερα. Ο Βόρειος Τομέας της Αθήνας είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περιοχή. Εκτείνεται από Πεντέλη, Λυκόβρυση, Πεύκη, Νέα Ιωνία, Νέα Χαλκηδόνα έως Μαρούσι, Γαλάτσι, Ψυχικό, Κηφισιά. Ενδιαφέρουσες περιοχές με πολλά προβλήματα. Προβλήματα που έχουν σχέση με το κυκλοφοριακό, το πράσινο, περιβαλλοντικά προβλήματα, διευθετήσεις, έργα, τα οποία εκκρεμούν, έργα τα οποία θέλουν χρηματοδότηση.
Με ενδιαφέρει να είμαι κοντά στους πολίτες, επισκέπτομαι τις γειτονιές, επισκέπτομαι τις λαϊκές, ούτως ή άλλως το έκανα όλο αυτό το διάστημα. Θέλω να γνωρίζω τα προβλήματα, μπορώ να βοηθώ στην επίλυση των προβλημάτων.
Θέτω, λοιπόν, την εμπειρία μου, το έργο μου, τη δουλειά μου στην κρίση των συμπολιτών μου, και θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι εφόσον με επιλέξουν να τους εκπροσωπήσω στην επόμενη Βουλή, η φωνή μου θα είναι δυνατή και αποτελεσματική. Μια φωνή που θα τους εκπροσωπεί στο κοινοβούλιο και θα προσπαθεί με κάθε τρόπο να επιλύει τα προβλήματά τους.
- Γιατί να ψηφίσει κάποιος Νέα Δημοκρατία;
Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ: Η Νέα Δημοκρατία έχει ζητήσει ισχυρή εντολή γιατί είναι το μόνο κόμμα το οποίο μπορεί να φέρει μία δυναμική ανάπτυξη στη χώρα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, με την προοδευτική συγκυβέρνηση, προκαλεί σύγχυση. Άλλωστε, κατέρρευσε το αφήγημα αυτό. Κανείς δεν εμπιστεύεται τον κύριο Τσίπρα και την προοδευτική συγκυβέρνηση. Όταν ο κύριος Βαρουφάκης μιλάει για Δήμητρες, όταν ο κ. Ανδρουλάκης δεν δέχεται τον αρχηγό του πρώτου κόμματος να γίνει πρωθυπουργός, ή η ομάδα των 53 που λέγεται «Ομπρέλα» υπό τον κ. Τσακαλώτο μιλάει για τοπικά νομίσματα, νομίζω ότι αυτό το έχουν απορρίψει οι πολίτες. Η ΝΔ είναι καθαρή, ζητάει ισχυρή εντολή, πιστεύει ότι η χώρα μας απαιτεί σταθερή και αυτοδύναμη κυβέρνηση. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλές προκλήσεις. Βλέπετε τις εξελίξεις και στην Τουρκία, αλλά και προκλήσεις που έχουν σχέση με τις μεταναστευτικές ροές. Άλλωστε τις αντιμετωπίσαμε με τον καλύτερο τρόπο. Προκλήσεις και στην οικονομία.
Είναι στο DNA μας να στηρίζουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Στο DNA μας είναι να μειώνουμε φόρους και στο DNA μας είναι να στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα, τις μικρές – πολύ μικρές επιχειρήσεις και να δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας. Σε αυτό θα συνεχίσουμε και θεωρούμε ότι, μόλις σχηματιστεί αυτή η κυβέρνηση, θα τρέξουμε πάρα πολύ γρήγορα, θα πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα και η χώρα θα συνεχίσει τη διαδρομή προς την πρόοδο.