Κοντά σε επίπεδα - ρεκόρ «εκτοξεύτηκε» το παγκόσμιο χρέος, στο ξεκίνημα του 2023 που «σημαδεύθηκε» από τις τραπεζικές αναταραχές, αλλά και μεσούσης της πολιτικής αύξησης επιτοκίων που ακολουθούν οι Κεντρικές Τράπεζες.
Συγκεκριμένα, το πρώτο τρίμηνο του έτους, το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά 8,3 τρισ. δολ., φθάνοντας στα 305 τρισ. δολ., καθώς η παγκόσμια οικονομία βρέθηκε αντιμέτωπη με μια «κρίση προσαρμογής» στην επιθετική νομισματική πολιτική σύσφιξης των Κεντρικών Τραπεζών, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF).
Όπως τονίζει το IIF, τα επίπεδα χρέους σε συνδυασμό με τα αυξανόμενα επιτόκια, έχουν οδηγήσει υψηλότερα το κόστος εξυπηρέτησης χρέους, πυροδοτώντας ανησυχίες γύρω από τη μόχλευση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Αυτό, καθώς οι Κεντρικές Τράπεζες τον τελευταίο χρόνο αυξάνουν το κόστος δανεισμού, σε μια προσπάθεια να τιθασσεύσουν τον πληθωρισμό, με την Fed προσφάτως να αυξάνει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο εύρος του 5% - 5,25%, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2007.
«Με τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες να βρίσκονται στα πιο περιοριστικά επίπεδα από την κρίση του 2008 - 2009, μία πιστωτική κρίση θα μπορούσε να ωθήσει υψηλότερα τα ποσοστά αθέτησης υποχρεώσεων και θα είχε ως αποτέλεσμα περισσότερες ''εταιρείες-ζόμπι'', που ήδη πλησιάζουν περίπου το 14% των εισηγμένων εταιρειών στις ΗΠΑ» αναφέρει το IIF.
«Με το παγκόσμιο χρέος να βρίσκεται στα 305 τρισ. δολ., αυξημένο κατά 45 τρισ. δολ. σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα, αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς: Παρά τις ανησυχίες για πιθανή πιστωτική κρίση μετά τις πρόσφατες αναταραχές στον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ και της Ελβετίας, ο κρατικός δανεισμός οι ανάγκες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα» υπογραμμίζει.
Η γήρανση του πληθυσμού, το αυξανόμενο κόστος υγειονομικής περίθαλψης και τα σημαντικά οικονομικά κενά όσον αφορά στο κλίμα ασκούν πίεση στους ισολογισμούς των κυβερνήσεων, ενώ οι δαπάνες για την εθνική άμυνα αναμένεται να αυξηθούν μεσοπρόθεσμα λόγω των αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων, σύμφωνα με το IIF.
«Εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές χρέους, ιδιαίτερα εάν τα επιτόκια παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» σημειώνει.
Το συνολικό χρέος στις αναδυόμενες αγορές έφθασε σε νέο ρεκόρ άνω των 100 τρισ. δολ., ή αλλιώς περίπου στο 250% του ΑΕΠ, από 75 τρισ. δολ. το 2019, με τη μεγαλύτερη άνοδο να σημειώνεται σε Κίνα, Μεξικό, Βραζιλία, Ινδία και Τουρκία. Στις ανεπτυγμένες αγορές, η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο στο χρέος.
Αναφορικά με τις τραπεζικές αναταραχές, το IIF σημειώνει ότι οι εταιρείες βρέθηκαν αντιμέτωπες με μια «κρίση προσαρμογής» στο «νέο νομισματικό καθεστώς».
«Αν και οι πρόσφατες τραπεζικές αναταραχές φαίνονται περισσότερο ιδιοσυγκρασιακές παρά συστημικές - και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ έχουν πολύ μικρότερο χρέος από ό,τι στην περίοδο πριν την κρίση του 2007 - 2008, ο φόβος της μετάδοσης έχει προκαλέσει σημαντικές αναλήψεις καταθέσεων από περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ» επισημαίνει ακόμα.
Προειδοποιώντας ότι η υποχώρηση της πίστωσης θα μπορούσε να επηρεάσει μικρές επιχειρήσεις, το IIF αναφέρεται σε «εταιρείες - ζόμπι», προσθέτοντας: «Εκτιμούμε ότι περίπου το 14% των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ μπορούν να θεωρηθούν ''ζόμπι'', με σημαντική μερίδα αυτών να ανήκουν στους τομείς της υγείας και της πληροφορίας - τεχνολογίας».