Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν επανέλαβε πως είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι οι ΗΠΑ δεν θα έχουν αρκετά μετρητά για να συνεχίσουν να πληρώνουν έγκαιρα όλες τις υποχρεώσεις τους μετά τις αρχές Ιουνίου και σύντομα θα παράσχει στο Κογκρέσο μια πιο ακριβή ενημέρωση, σχετικά με το πότε η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα μπορούσε να χρεοκοπήσει εάν δεν αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους.
Ειδικότερα, η Αμερικανίδα ΥΠΟΙΚ προειδοποίησε ότι μια χρεοκοπία θα προκαλούσε σοβαρή ζημιά στην οικονομία των ΗΠΑ και υποστήριξε ότι δεν θα είχε καλές επιλογές για να περιορίσει τις επιπτώσεις, εάν οι διαπραγματευτές του Λευκού Οίκου και οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής δεν καταλήξουν σε συμφωνία για την αύξηση του ορίου χρέους και τη μείωση των κρατικών δαπανών πριν από την 1η Ιουνίου.
«Το Υπουργείο Οικονομικών και ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα αντιμετωπίσουν πολύ δύσκολες στιγμές εάν το Κογκρέσο δεν ενεργήσει για να αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους και αν πετύχουμε το λεγόμενο X-date χωρίς αυτό να συμβεί. Θα υπάρξουν κάποιες υποχρεώσεις που δεν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε» διεμήνυσε.
Αρνήθηκε να διευκρινίσει πώς ακριβώς θα ενεργούσε εάν δεν αυξηθεί το «ταβάνι» του χρέους, αλλά απέρριψε την ιδέα ότι για προτεραιοποίηση ορισμένων πληρωμών ως μια πιο εύκολη λύση. Σημείωσε ότι τα κυβερνητικά συστήματα πληρωμών επινοήθηκαν για την έγκαιρη εξόφληση των λογαριασμών, όχι για να αποφασίσουμε ποιους θα πληρώσουμε.
«Η ιεράρχηση δεν είναι πραγματικά κάτι που είναι λειτουργικά εφικτό», τόνισε και πρόσθεσε πως είδε διακρίνει «την αρχή» του στρες στις αγορές λόγω της έλλειψης προόδου στις συνομιλίες. «Δεσμευόμαστε να μην χάσουμε πληρωμές και να αυξήσουμε το ανώτατο όριο του χρέους. Δεν εμπλεκόμαστε στον σχεδιασμό για το τι θα συμβεί σε περίπτωση χρεοκοπίας» συμπλήρωσε.
Παρά τις ανησυχίες της, η κ. Γέλεν ελπίζει ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι επιτυχείς ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δεσμευτεί σε πολιτικές που θα μειώσουν τα ελλείμματα. «Νομίζω ότι μια συμφωνία είναι δυνατή. Υπάρχουν διεργασίες για μια συμφωνία που θα μπορούσε να εξασφαλίσει δικομματική υποστήριξη» κατέληξε.