Τι ψάχνει το «έξυπνο χρήμα» στην Ελλάδα – Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι ψάχνει το «έξυπνο χρήμα» στην Ελλάδα – Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις
Οι επενδυτές αναγνωρίζουν πως η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα και πλέον η χώρα μας μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτή τη δυναμική για να προσελκύσει επιπλέον επενδύσεις, αρκεί να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις αλλά και να αλλάξει το επιχειρηματικό μείγμα, το οποίο δεν μπορεί πλέον να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό

Οι επενδυτές αναγνωρίζουν πως η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα και πλέον η χώρα μας μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτή τη δυναμική για να προσελκύσει επιπλέον επενδύσεις, αρκεί να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις αλλά και να αλλάξει το επιχειρηματικό μείγμα, το οποίο δεν μπορεί πλέον να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό.

Τον «οδικό χάρτη» για το πώς θα μπορέσει η Ελλάδα να προσελκύσει επιπλέον κεφάλαια σκιαγράφησαν χθες, στην εκδήλωση Venture Fair του The Hellenic Initiative ο επικεφαλής της BC Partners, Νίκος Σταθόπουλος, ο CEO της Calamos Investments, Τζον Κουδούνης, ο πρόεδρος του ΤΗΙ Άντριου Λιβέρης, και ο πρόεδρος του Cyprus Seeds, Jeremy Downward.

Η συγκυρία είναι ιδανική. «Κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή πάνω από 3 τρισ. δολάρια στο private equity που αναζητούν σπίτι. Είναι κρίμα ένα τμήμα από αυτά να μην έρθει στην Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Σταθόπουλος, επικεφαλής της BC Partners που έχει υλοποιήσει επενδύσεις άνω των 6 δισ. ευρώ τα τελευταία 20 χρόνια στη χώρα μας, με πιο πρόσφατες αυτές στις Nova, Pet City και τον όμιλο ΑΚΜΗ-Μητροπολιτικό Κολλέγιο.

«Έχω δει την Ελλάδα στις καλύτερες και τις χειρότερες ημέρες της», συμπλήρωσε ο ίδιος επισημαίνοντας πως η χώρα μας έχει τρία βασικά χαρακτηριστικά που ενισχύουν την θέση της: Πρώτον είναι ευρωπαϊκή χώρα και δεν πρέπει ποτέ να χάσει αυτή την ιδιότητα. Δεύτερον, η οικονομία της αναπτύσσεται ταχύτερα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, μετά από μια δεκαετία ύφεσης. Τρίτον, διαθέτει εξαιρετικά ικανούς ανθρώπους. «Η πραγματική δύναμη της Ελλάδας είναι το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό της, το επιχειρηματικό πνεύμα και η σθεναρότητα που τη διακρίνουν», ανέφερε τονίζοντας παράλληλα πως η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει αποκαταστήσει την αξιοπιστία της ως επενδυτικός προορισμός.

«Πράγματι η εικόνα της Ελλάδας έχει αλλάξει ριζικά σε σχέση με πριν από δέκα χρόνια», συμπλήρωσε ο Τζον Κουδούνης, πρόεδρος και CEO της Calamos Investments, o οποίος έχει πάνω από 35 χρόνια εμπειρίας σε θέσεις ευθύνης στη Wall Street. «Ο κόσμος και τα κεφάλαια, πηγαίνουν εκεί που υπάρχει εμπιστοσύνη», είπε ο κ. Κουδούνης σημειώνοντας πως έχουν γίνει πολλά βήματα στην ενίσχυση των επενδύσεων και σε φορολογικό επίπεδο αλλά και ότι χρειάζονται επιπλέον βήματα στην μείωση της γραφειοκρατίας και την ταχύτητα της δικαιοσύνης. «Υπάρχουν πολλές διαδικασίες που αργούν και η εκτέλεση των επενδύσεων είναι δύσκολη. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να αλλάξει σε μια νύχτα», τόνισε.

«Είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά δεν είμαστε ακόμη σε θέση να πούμε ότι νικήσαμε», εκτίμησε ο Άντριου Λιβέρης, πρώην πρόεδρος και CEO της Dow Chemicals και πρόεδρος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (The Hellenic Initiative). «Η Ελλάδα πράγματι αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς αλλά έχει ξεκινήσει από ένα πολύ χαμηλό επίπεδο», συμπλήρωσε δηλώνοντας «αισιόδοξος αλλά και πραγματιστής». Όπως είπε είναι σημαντικό να υπάρξει επιτάχυνση των επενδύσεων και των απαραίτητων αδειοδοτήσεων. «Τώρα είναι η ώρα να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε», τόνισε ο κ. Λιβέρης.

Το Venture Fair του The Hellenic Initiative ενδυναμώνει τη νέα γενιά startups στην Ελλάδα

«Η Ελλάδα έχει δείξει ότι μπορεί να επιβιώνει», είπε ο Jeremy Downward, εκτελεστικός διευθυντής της Aristeus Financial Services. Ο κ. Downward ο οποίος είναι και πρόεδρος της κυπριακής ΜΚΟ που υποστηρίζει την εμπορική αξιοποίηση της ακαδημαϊκής έρευνας στην Κύπρο, στάθηκε στις σημαντικές αλλαγές που έχουν σημειωθεί στη νεοφυή επιχειρηματικότητα και την δημιουργία ενός ισχυρού οικοσυστήματος. «Πλέον στην Ελλάδα έχουμε ένα σημαντικό αριθμό από εταιρείες venture capital, που έχουν μάλιστα προχωρήσει σε δεύτερο ή τρίτο fund. Βλέπουμε μεγάλες εταιρείες από τις ΗΠΑ να επενδύουν αλλά και σημαντικές ελληνικές startup που έχουν βγει από το οικοσύστημα», σημείωσε.

Τζορτζ Τσούνης: Σημαντικό το επενδυτικό ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, σημείωσε πως η χώρα μας αποτελεί βασικό σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή, όχι μόνο σε αμυντικό επίπεδο αλλά και σε οικονομικό και επιχειρηματικό. Αναφέρθηκε στις μεγάλες επενδύσεις που υλοποιούν αμερικανικοί κολοσσοί, όπως η Pfizer, η Microsoft, η Google και άλλες και σημείωσε πως η χώρα μας μπορεί εκτός από ενεργειακός κόμβος να γίνει και οικονομικός κόμβος της ΝΑ Ευρώπης.

Ο Αμερικανός πρέσβης έδωσε ακόμη το παράδειγμα της αναγέννησης των ναυπηγείων στη Σύρο και την Ελευσίνα, που υποστηρίχθηκαν από αμερικανικά κεφάλαια και είπε πως το μεγάλο στοίχημα είναι η ενίσχυση της συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ).

Δεν αρκεί ο τουρισμός

Πέρα από την ποσότητα, μεγάλη σημασία έχει και η στόχευση των επενδύσεων με τους συμμετέχοντες στη συζήτηση να συμφωνούν πως θα πρέπει η χώρα μας να μην αρκείται στα φυσικά της πλεονεκτήματα. «Επενδύσεις δεν είναι μόνο ο τουρισμός. Η Ελλάδα έχει ένα δώρο, την τοποθεσία και τον ήλιο. Είναι εγκληματικό να μείνουμε μόνο σε αυτό. Εμείς έχουμε επενδύσει όλα αυτά τα κεφάλαια, αλλά όχι στον τουρισμό. Η Ελλάδα έχει πολλούς άλλους τομείς στους οποίους μπορεί να αναπτυχθεί», δήλωσε ο κ. Σταθόπουλος, δίνοντας ως παράδειγμα την επένδυση της BC Partners στον όμιλο ΑΚΜΗ. «Η Ελλάδα είναι πολύ πίσω στην ιδιωτική εκπαίδευση σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό πρέπει να αλλάξει και για αυτό εμείς επενδύουμε εκεί, για να αναπτύξουμε τον κλάδο», είπε.

Χρειάζεται πιο έξυπνες επενδύσεις, σημείωσε ο κ. Λιβέρης τονίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να μπει στο επίκεντρο των μεγάλων αλλαγών και του μετασχηματισμού που βιώνουν οι επιχειρήσεις και η οικονομία. «θα μπορούσαμε να είμαστε στο επίκεντρο των πολιτικών τεχνητής νοημοσύνης και της ενεργειακής μετάβασης», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Τσούνης σημείωσε πως θα πρέπει να βελτιωθεί η μεταφορά τεχνολογίας, από τα πανεπιστήμια στην αγορά και της επιχειρήσεις. «Αυτό που λείπει είναι ένα οικοσύστημα επενδύσεων που παίρνει την βασική έρευνα και την εμπορευματοποιείτ για τη δημιουργία επιχειρήσεων που με τη σειρά τους θα δημιουργούν ποιοτικές θέσεις εργασίας, σημείωσε. «Κάποιος που έχει διδακτορικό στα μαθηματικά δεν θέλει να δουλέψει πέντε μήνες στο Nammos», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το Venture Fair του Hellenic Initiative

O διαγωνισμός Venture Fair, μια πρωτοβουλία του The Hellenic Initiative (THI) για την ενίσχυση ελληνικών startup πραγματοποιήθηκε για έβδομη συνεχόμενη χρονιά με νικήτρια αυτή τη χρονιά την εταιρεία Clio Muse Tours, η οποία και έλαβε το χρηματικό έπαθλο των 25.000 δολαρίων.

Από την ίδρυσή του, το 2015, το Venture Fair έχει προσφέρει σε 72 συνολικά startups ευκαιρίες δικτύωσης εξατομικευμένη υποστήριξη και πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία και χρηματικά έπαθλα. Οι εταιρείες που έχουν συμμετάσχει σε διοργανώσεις του Venture Fair έχουν συγκεντρώσει περισσότερα από 500 εκατ. δολάρια σε επενδύσεις, ενώ μέσα από τον διαγωνισμό έχουν δημιουργηθεί 1.500 νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Ταύρος» για την Ελλάδα η Morgan Stanley - Ισχυρή ανάπτυξη στη διετία - Πότε αναμένει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Σούπερ μάρκετ: Κερδίζει έδαφος αλλά γίνεται πιο ακριβή η ιδιωτική ετικέτα

JP Morgan: Εγγύηση για την οικονομία μια δεύτερη θητεία της Νέας Δημοκρατίας - Επενδυτική βαθμίδα από Σεπτέμβριο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider