Η Γεωργία και η Αρμενία είναι οι δύο χώρες που κατέγραψαν οφέλη λόγω των κυρώσεων από τη Δύση στη Ρωσία για τη στρατιωτική εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία που «τρέχει» από τον Φεβρουάριο του 2022.
Όπως αναφέρει το CNBCα δύο κράτη του Καυκάσου κατέγραψε ανάπτυξη σε διψήφια ποσοστά για το 2022καθώς η αύξηση του αριθμού των Ρώσων εργατών, του πλούτου και του εμπορίου επιτάχυνε την ανάκαμψη της οικονομίας του στη μετά της πανδημίας του κορονοϊού περίοδο.
Η οικονομία της Γεωργίας «έτρεξε» με ρυθμό 10,1% το 2022 ενώ της Αρμενίας στα επίπεδα του 12,6%, σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Για το 2023 αναμένεται επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 4% για τη Γεωργία και στο 5,5% για την Αρμενία, αντανακλώντας την ευρύτερη τάση στις οικονομίας του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Οι... απειλές της Δύσης
Σύμφωνα με το CNBC, οι χώρες της Δύσης έχουν χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου λόγω του ότι ορισμένοι επενδυτές χρησιμοποιούν χώρες όπως η Αρμενία, η Γεωργία, το Καζακστάν και η Τουρκία για να αποφύγουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) ανέφερε σε έκθεση της πως αυτές οι χώρες γίνονται οι λεγόμενοι ενδιάμεσοι εμπορικοί εταίροι για την απομονωμένη Ρωσία.
«Οι εξαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ ς προς την Κεντρική Ασία και τον Καύκασο έχουν αυξηθεί δραματικά, γεγονός που υποδηλώνει την άνοδο του "ενδιάμεσου εμπορίου", σύμφωνα με το οποίο τα αγαθά εξάγονται σε οικονομίες της Κεντρικής Ασίας και στη συνέχεια πωλούνται στη Ρωσία» σύμφωνα με την EBRD.
Σημειώνεται πως για το 2023 η Ρωσία αναμένεται να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γεωργίας σε εισαγωγές και ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος σε εξαγωγές, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας (Geostat). Για το σύνολο του 2022, οι ρωσικές εισαγωγές στη Γεωργία αυξήθηκαν 79% σε ετήσιο επίπεδο ενώ οι εξαγωγές της Γεωργίας στη Ρωσία ενισχύθηκαν 7%.
Παράλληλα, η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αρμενίας τόσο σε εισαγωγές όσο και εξαγωγές.
Το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Αζερμπαϊτζάν, καθώς και άλλες χώρες της περιοχής, κατέγραψαν επίσης αύξηση των εμπορικών συναλλαγών με τη Ρωσία το τελευταίο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ.
Στο επίκεντρο η διαφυγή των κυρώσεων
Εν μέσω των παραπάνω, καταγράφονται πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλα κράτη της Δύσης προς τις χώρες του Καυκάσου ώστε οι τελευταίες είτε να συμπαραταχθούν με τις κυρώσεις προς τη Ρωσίας, είτε να επιβληθούν στις ίδιες τις χώρες αυτές δευτερογενείς κυρώσεις.
Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε στο CNBC ότι επί του παρόντος εργάζεται για να «εντοπίσει την ανακατεύθυνση των εμπορικών ροών από ορισμένες τρίτες χώρες που λειτουργούν ως πιθανές πύλες εισόδου προς τη Ρωσία».
Πριν από λίγες μέρες η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι το 11ο πακέτο κυρώσεων προς τη Ρωσία θα επικεντρωθεί στην «πάταξη» της αποφυγής και καταστρατήγησης των κυρώσεων, στο πλαίσιο των δράσεων των G7.