ΕΚΤ: Τι περιμένουμε σήμερα και τι ακολουθεί - Πόσες αυξήσεις μας «χωρίζουν» από το τέλος της σύσφιξης;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ: Τι περιμένουμε σήμερα και τι ακολουθεί - Πόσες αυξήσεις μας «χωρίζουν» από το τέλος της σύσφιξης;
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται λίγο πριν την ανακοίνωση ακόμα μίας αύξησης των επιτοκίων (κάτι που θεωρείται σχεδόν βέβαιο από τις αγορές). Και μάλιστα, θα μπορούσε να είναι η προτελευταία, πριν κλείσει τον κύκλο της σύσφιξης. 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται λίγο πριν την ανακοίνωση ακόμα μίας αύξησης των επιτοκίων (κάτι που θεωρείται σχεδόν βέβαιο από τις αγορές). Και μάλιστα, θα μπορούσε να είναι η προτελευταία, πριν κλείσει τον κύκλο της σύσφιξης.

Οικονομολόγοι και επενδυτές ευρέως αναμένουν νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης (από το 3,25% στο 3,5%), στρέφοντας την προσοχή τους στα σήματα που θα εκπέμπψει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το μέλλον και συγκεκριμένα για το πόσο ακόμα θα συνεχιστεί η σύσφιξη, τη στιγμή που ο πληθωρισμός είναι τρεις φορές πάνω από τον στόχο του 2%.

Αυτό, στον απόηχο και της χθεσινής απόφασης της Fed στις ΗΠΑ για μία παύση στις αυξήσεις επιτοκίων, στις οποίες όμως - όπως διεμήνυσε - θα επιστρέψει, αφήνοντας ανοιχτό «παράθυρο» για δύο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων φέτος, της τάξης των 25 μονάδων βάσης.

Όσον αφορά στις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ - μετά τη σημερινή της απόφαση - το σενάριο που φαίνεται να κερδίζει έδαφος, είναι αυτό μίας τελικής αύξησης των επιτοκίων τον Ιούλιο.

Πάντως, δεν αποκλείεται οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ να αποφασίσουν να αυξήσουν το κόστος δανεισμού και στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου - ειδικά εάν ο πληθωρισμός δείξει σημάδια μεγαλύτερης επιμονής. Εντούτοις, ένα σαφές μήνυμα (μία δέσμευση) από μέρους της ΕΚΤ για μία τέτοια κίνηση θα ήταν έκπληξη, καθώς άλλωστε μέχρι στιγμής, οι αξιωματούχοι παραπέμπουν στα οικονομικά στοιχεία, ως «οδηγό» για τις όποιες αποφάσεις τους.

Στο «μικροσκόπιο» των αξιωματούχων θα μπορούσαν να τεθούν και τα τελευταία στοιχεία για το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, προκειμένου να εξάγουν συμπεράσματα για τον πιθανό αντίκτυπο της έως τώρα σύσφιξης στις επιδόσεις της οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, και η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, πιθανότατα σήμερα θα επαναλάβει ότι οι μελλοντικές αποφάσεις θα καθοριστούν από την πορεία του υποκείμενου πληθωρισμού για παράδειγμα - ο οποίος σημειωτέον παραμένει υψηλός.

Επίσης, αναμένεται να επιβεβαιώσει ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του παλαιότερου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, την ώρα που φθηνά δάνεια ύψους σχεδόν 500 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες λήγουν.

Οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ αναμένονται σήμερα στις 15:15, ενώ περίπου μισή ώρα αργότερα θα ακολουθήσει η συνέντευξη Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, δείχνουν αισιόδοξοι ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια επρακώς ούτως ώστε να αντιμετωπίσει ικανοποιητικά τον πληθωρισμό, αλλά όχι τόσο που να επιβαρύνει σημαντικά την οικονομία της Ευρωζώνης, εκτιμώντας ότι το peak των επιτοκίων (στο 3,75%) θα έλθει τον Ιούλιο και ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα για τουλάχιστον έναν χρόνο.

Με τους αξιωματούχους της ΕΚΤ να φαίνονται διχασμένοι, το τελευταίο διάστημα, ως προς το εάν ο κύκλος της σύσφιξης πρέπει να κλείσει τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο (ή και βάσει ακόμα πιο αυστηρών θέσεων, ακόμα πιο μετά), η Λαγκάρντ σήμερα αναμένεται να μείνει στα συνήθη λόγια της ότι «υπάρχει περισσότερο έδαφος που πρέπει να καλύψουμε».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κίνα: Μειώνει το επιτόκιο μεσοπρόθεσμων δανείων για πρώτη φορά μετά από 10 μήνες

Πάουελ (Fed): Όλα ανοιχτά για τον Ιούλιο - Σε βάθος διετίας η συζήτηση για μειώσεις επιτοκίων

Ψήφος εμπιστοσύνης σε ελληνική οικονομία και τράπεζες από το Παρίσι

gazzetta
gazzetta reader insider insider