Σε ύφεση η Βρετανία εάν τα επιτόκια φτάσουν το 6%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε ύφεση η Βρετανία εάν τα επιτόκια φτάσουν το 6%
Οι επενδυτές αναμένουν άλλη μια αύξηση επιτοκίων κατά 25 μ.β. την επόμενη εβδομάδα στο 4,75% και με τελικό εύρος το 5,75% ή ενδεχομένως και το 6% το 2023.

Σε υφεσιακή πορεία θα οδηγηθεί η βρετανική οικονομία, με αποτέλεσμα μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας, εάν τα επιτόκια φθάσουν στο επίπεδο του 6%, όπως προειδοποιούν οι οικονομολόγοι.

Ο Νιλ Χάτσον, αναλυτής της αγοράς ακινήτων στην BuiltPlace, υπολόγισε ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα ξοδεύουν σχεδόν το 1/4 του εισοδήματός τους για το κόστος των ενυπόθηκων δανείων, από 17% το 2020, με επιτόκια στο 6%. Για όσους πρέπει να υποθηκεύσουν με υψηλότερα επιτόκια, η κρίση του κόστους ζωής θα είναι πιο σοβαρή από ό,τι κατά τη διάρκεια του σοκ των τιμών της ενέργειας.

«Αν η ΒοΕ αυξήσει τα επιτόκια όσο περιμένουν οι αγορές, θα υπάρξει ύφεση», δήλωσε ο Τζεράρντ Λιόν, επικεφαλής οικονομολόγος της Netwealth. Ο Έρικ Μπρίτον, διευθύνων σύμβουλος της Fathom Consulting, συμφώνησε: «Η ύφεση είναι προ των πυλών αν τα επιτόκια φτάσουν το 6%».

Μάλιστα, οι χρηματαγορές θεωρούν πως αυτό το σενάριο βρίσκεται ήδη «στα σκαριά», σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ οι προϋπολογισμοί των νοικοκυριών πιέζονται και πάλι, καθώς το κόστος των ενυπόθηκων δανείων αυξάνεται, ενώ η άνοδος των εταιρικών πτωχεύσεων δείχνει ότι οι επιχειρήσεις, ιδίως οι μικρότερες που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της απασχόλησης, δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν το υψηλότερο κόστος δανεισμού.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μέχρι στιγμής αντιμετωπίσει την κρίση του κόστους ζωής χωρίς να διολισθήσει σε ύφεση, ενώ και οι προοπτικές ανάπτυξης αναβαθμίστηκαν μάλιστα πρόσφατα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ωστόσο, οι φόβοι ότι η κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (BοE) δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να προκαλέσει ύφεση για να ελέγξει τον πληθωρισμό, ο οποίος μειώνεται πιο αργά από ό,τι περίμεναν ο διοικητής Άντριου Μπέιλι και οι συνάδελφοί του, κερδίζουν έδαφος.

Οι επενδυτές αναμένουν άλλη μια αύξηση επιτοκίων κατά 25 μ.β. την επόμενη εβδομάδα στο 4,75% και με τελικό εύρος το 5,75% ή ενδεχομένως και το 6% το επόμενο έτος. Αυτό θα ήταν υψηλό 22 ετών και θα πρόσθετε 250 λίρες (321 δολάρια) το μήνα στη μέση πληρωμή του στεγαστικού δανείου, σύμφωνα με το Ίδρυμα Resolution Foundation - πέντε φορές περισσότερο από την εξοικονόμηση από την πρόσφατη πτώση των τιμών της ενέργειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στάσιμη η γερμανική οικονομία το 2023

Μητσοτάκης: Να παχύνει το πορτοφόλι των εργαζομένων - Προτεραιότητα η ανάπτυξη

Παράτησε τη σχολή και παίζει μουσική σε γάμους: «Βγάζω 225.000 ευρώ»

gazzetta
gazzetta reader insider insider