H πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε την Τρίτη την πρόταση της Κομισιόν για ένα πακέτο βοήθειας ύψους 50 δισ. ευρώ για τα επόμενα 4 χρόνια για το Κίεβο, που έχει ξεκινήσει την αντεπίθεσή της για να ανακαταλάβει τα εδάφη που έχασε από τη ρωσική εισβολή που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022.
Η πρόταση της Κομισιόν θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση των τρεχουσών δαπανών της ουκρανικής κυβέρνησης και θα ενισχύσει τις επείγουσες ανάγκες οικονομικοκοινωνικής ανασυγκρότησης. Η Κομισιόν θα προσφέρει βοήθεια με τη μορφή επιχορηγήσεων, δανείων με ευνοϊκούς όρους και εγγυήσεων, καλύπτοντας την περίοδο 2024-2027. Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει υπολογίσει ότι το κόστος ανοικοδόμησης της Ουκρανίας μπορεί να ανέλθει σε 411 δισεκατομμύρια δολάρια. Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχεται επίσης σε μια ευαίσθητη στιγμή για τη Γηραιά Ήπειρο, καθώς τα κράτη μέλη βρίσκονται σε συζητήσεις για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας.
Σε αντίθεση με προηγούμενα οικονομικά πακέτα για την Ουκρανία, η νέα δέσμη στήριξης θα χρηματοδοτηθεί απευθείας από τα κράτη μέλη αντί να δανείζονται από τις αγορές και θα αξιοποιηθεί για την πληρωμή μισθών, συντάξεων και ορισμένων υπηρεσιών για την ανοικοδόμηση βασικών υποδομών της βομβαρδισμένης χώρας, κάτι το οποίο είχε αρχικά προβλεφθεί από το στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Γι' αυτό τώρα πρέπει να επανεξεταστεί ο πολυετής προϋπολογισμός της ΕΕ, σημείωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η ΕΕ έχει εγκρίνει σχεδόν 38 δισεκατομμύρια ευρώ σε οικονομική βοήθεια για το Κίεβο από την έναρξη του πολέμου. Τα χρήματα θα δοθούν υπό την προϋπόθεση ότι η Ουκρανία θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του κράτους δικαίου και την αντιμετώπιση της διαφθοράς, με μακροπρόθεσμο στόχο την ένταξη του Κιέβου στην ΕΕ, ως κράτος μέλος της, μια απόφαση που θα ληφθεί μέχρι το τέλος του 2023.