Πολλές από τις υποχρεώσεις της ΚΑΠ αναστατώνουν τους αγρότες...

Ιωάννης Περουλάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πολλές από τις υποχρεώσεις της ΚΑΠ αναστατώνουν τους αγρότες...
Οι αγρότες μας είναι υποχρεωμένοι από 1/1/2025 να καλλιεργούν πιο «φιλοπεριβαλλοντικά» για να λαμβάνουν τις ενισχύσεις που λάμβαναν μέχρι και το 2022.

Οι αγρότες μας είναι υποχρεωμένοι από 1/1/2023 να καλλιεργούν πιο «φιλοπεριβαλλοντικά» για να λαμβάνουν τις ενισχύσεις που λάμβαναν μέχρι και το 2022. Πάντως δεν είναι λίγοι αυτοί που είναι ιδιαίτερα αναστατωμένοι και αντίθετοι στις αλλαγές αυτές, ενώ μερικοί αναφέρουν ότι πολλές από αυτές τις οδηγίες, απλώς δεν μπορούν να εφαρμοστούν για πολλούς και διαφόρους λόγους.

Ας δούμε μερικές τέτοιες υποχρεώσεις:

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ 1

Οι γεωργοί, ανάλογα με την κατάσταση των αγροτεμαχίων, υποχρεούνται να εφαρμόζουν κατά περίπτωση τα ακόλουθα:

α. Σε αγροτεμάχια αρόσιμων καλλιεργειών με κλίση πάνω από 6% και έως 12% να οργώνουν τα αγροτεμάχια κατά τις ισοϋψείς ή διαγώνια.
β. Σε αγροτεμάχια αρόσιμων καλλιεργειών με κλίση πάνω από 12% να αφήνουν κάθετα στην κλίση ακαλλιέργητες ζώνες ανάσχεσης πλάτους 5 μέτρων σε απόσταση 40 μέτρων μεταξύ τους. Οι υποχρεώσεις αυτές είναι δυνατόν να εφαρμόζονται συλλογικά, φτάνει τα αγροτεμάχια να εφάπτονται. Μπορούν δε να καλύπτονται εν όλω εν μέρει από ήδη υπάρχουσες αναβαθμίδες, αναχώματα και νησίδες φυσικής βλάστησης/άγριας ζωής.
γ. Σε αγροτεμάχια αρόσιμων καλλιεργειών με κλίση μεγαλύτερη του 15% απαγορεύεται η άροση από τη 01/11 εκάστου έτους έως και τις 15/03 του επόμενου έτους.
δ. Η άρδευση δεν επιτρέπεται να γίνεται με τη μέθοδο της κατάκλισης.
ε. Να μην καταστρέφουν τις ξερολιθιές, τα αναχώματα και τα φυσικά πρανή στα όρια των αγροτεμαχίων.

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ 2

Απαραίτητο το απολυτήριο λυκείου* για να μπορούν οι γεωργοί κάτω των 40 να εισπράττουν 7ευρώ/στρ περίπου (έως 250 στρ), αρκεί να μην έχει συμπληρωθεί η 5ετία από την πρώτη δήλωση τους.

Κατ’ ελάχιστο, είτε επίπεδο γνώσεων 4 (Επαγγελματική Σχολή ή Λύκειο), είτε εκπαίδευση γεωτεχνικής κατεύθυνσης (κατ’ ελάχιστο 150 ωρών) που δεν αποτελεί μέρος πιστοποιητικού ή διπλώματος (μη τυπικής εκπαίδευσης - βεβαίωση από την αρμόδια αρχή) και επίπεδο γνώσεων επιπέδου 2 (απολυτήριο/γυμνασίου).

Εάν δεν καλύπτονται τα ελάχιστα εκπαιδευτικά προσόντα, οι δικαιούχοι πρέπει να διαθέτουν επαρκή επαγγελματικά προσόντα.

Επαγγελματικά προσόντα / δεξιότητες / ικανότητες:

Άσκηση του επαγγέλματος του αγρεργάτη με πλήρη απασχόληση επί τρία συναπτά έτη ή επί ισοδύναμο χρονικό διάστημα με μειωμένο ωράριο, κατά την τελευταία δεκαετία (πιστοποιητικό που έχει εκδοθεί από αρμόδια αρχή, δελτία μισθοδοσίας ή εργόσημο ή άλλα σχετικά έγγραφα, εφόσον διευκρινίζουν σαφώς τις επαγγελματικές δραστηριότητες) και επίπεδο γνώσεων επιπέδου 2 (απολυτήριο γυμνασίου).

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ 3

Αυτό που δεν αναφέρουν όσοι γράφουν ποσά στα διάφορα άρθρα που αναρτώνται και είναι σημαντικό... είναι το παρακάτω κείμενο...

«Σε περίπτωση υπερβάλλουσας ζήτησης, το ύψος ενίσχυσης, ανά εκτάριο και έτος, δύναται να μειωθεί, έτσι ώστε να αποφευχθεί η υπέρβαση των ετήσιων χρηματοδοτικών κονδυλιών των ειδών παρέμβασης υπό μορφή άμεσων ενισχύσεων, βάσει του άρθρου 102 Καν. (ΕΕ) 2021/2115»
Επομένως όσο περισσότερα στρέμματα δηλωθούν σε κάθε δράση... τόσο θα μειωθεί το ποσό της ενίσχυσης στη συγκεκριμένη δράση... (αν αυτό δεν παραμείνει στα αρχικά ορισθέντα ποσά)

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ 4

Από το 2024 έρχεται υποχρέωση αμειψισποράς στο σύνολο της εκμετάλλευσης και αυτή ελέγχεται ανά αγροτεμάχιο, έστω και αν αυτό δηλώνεται από άλλο δικαιούχο! (το 2023 έχει λάβει εξαίρεση)

Εξαιρούνται:

α. Ορυζώνες.
β. Οι εκμεταλλεύσεις στις οποίες ποσοστό μεγαλύτερο του 75% της αρόσιµης γης τους: - χρησιμοποιείται για την παραγωγή αγρωστωδών ή λοιπών ποωδών κτηνοτροφικών φυτών - καλλιεργείται µε ψυχανθή - χρησιμοποιείται ως γη υπό αγρανάπαυση - αποτελεί συνδυασμό των ανωτέρω χρήσεων.
γ. Οι εκμεταλλεύσεις στις οποίες ποσοστό μεγαλύτερο του 75% της επιλέξιμης γεωργικής έκτασης: - αποτελεί μόνιμο βοσκότοπο.
δ. Οι εκτάσεις των αγροτεμαχίων που έχουν πιστοποιηθεί ως βιολογικές.

Αν αυτή δεν εφαρμόζεται υπάρχει κίνδυνος απώλειας μεγάλου ή και του συνόλου των ενισχύσεων.

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ 5

Από το 2024 όσοι καλλιεργούν πάνω από 100 στρέμματα αρόσιμης γης, για να εισπράττουν στο σύνολο τους τις επιδοτήσεις που τους αναλογούν είναι υποχρεωμένοι να αφήνουν τουλάχιστον το 4% αυτής σε αγρανάπαυση.

*Του Περουλάκη Ιωάννη

Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας - MBA,
Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μήπως γίνεται επανάσταση στην εργασία στο χωράφι; Οι εργάτες γης στο παγκόσμιο προσκήνιο

Οι αυτοματισμοί στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις μπορούν να κάνουν τη διαφορά;

Γαλλία: Μια νέα γενιά φυτοφαρμάκων προκαλεί ανησυχίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider