Η Βραζιλία κατηγορεί την ΕΕ για εμπορικό «προστατευτισμό» και καλεί σε συμφωνία με την Mercosur

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Βραζιλία κατηγορεί την ΕΕ για εμπορικό «προστατευτισμό» και καλεί σε συμφωνία με την Mercosur
Ο Λούλα θα ταξιδέψει στη Γαλλία και αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, κατηγόρησε την Πέμπτη την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι υιοθετεί λογική εμπορικού προστατευτισμού και κάλεσε την ΕΕ να καταλήξει σε συμφωνία με την ομάδα Mercosur.

Όπως σημειώνει το Reuters, η Mercosur (αποτελείται από τις Βραζιλία, Αργεντινή, Παραγουάη και Ουρουγουάη) ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις το 2019, με τη συμφωνία να έχει «μπει στον πάγο» λόγω ανησυχιών για την αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου και των δεσμεύσεων της Βραζιλίας για δράση σχετικά με την κλιματική αλλαγή.

Η Κομισιόν πρότεινε να επισυνάψει στη συμφωνία ένα παράρτημα για να παρουσιάσει τις δεσμεύσεις σχετικά με την αποψίλωση των δασών και άλλους τομείς της βιωσιμότητας και αναμένει την απάντηση της Mercosur.

«Η πρόσθετη επιστολή που έστειλε η ΕΕ στη Mercosur είναι απαράδεκτη, διότι τιμωρεί κάθε χώρα που δεν συμμορφώθηκε με τη Συμφωνία του Παρισιού», δήλωσε ο Λούλα σε συνέντευξη Τύπου την τελευταία ημέρα του ταξιδιού του στην Ιταλία. «Ούτε καν αυτοί (η ΕΕ) δεν συμμορφώθηκαν με τη Συμφωνία του Παρισιού».

Ο Λούλα δήλωσε ότι το μπλοκ της Mercosur προετοιμάζει την απάντησή του και κάλεσε τις χώρες της ΕΕ να είναι πιο «ευαίσθητες και ταπεινές».

Ο Λούλα θα ταξιδέψει στη Γαλλία και αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Η Γαλλία δήλωσε ότι περιμένει να δει αν η επιστροφή του Λούλα στην εξουσία θα επιτρέψει πρόοδο στα ζητήματα του κλίματος και της αποψίλωσης των δασών, που παραμένουν κόκκινες γραμμές για το Παρίσι σε οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία ΕΕ-Mercosur.

«Σκοπεύω να μιλήσω με τον... Μακρόν επειδή η Γαλλία είναι πολύ σκληρή στην υπεράσπιση των γεωργικών συμφερόντων της... είναι υπέροχο που υπερασπίζεται τη γεωργία της, αλλά πρέπει να καταλάβει ότι και οι άλλοι έχουν το δικαίωμα να υπερασπιστούν τα δικά τους«, δήλωσε ο Λούλα.

Και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό όλοι να εγκαταλείψουν τον προστατευτισμό τους, ώστε να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε τη δυνατότητα μιας συμφωνίας που θα βελτιώσει την κατάσταση της ΕΕ και της Νότιας Αμερικής».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Θολώνει» η αξία των διαμαντιών: Απώλειες 18%, ενώ αναμένεται νέα πτώση

Γαλλία: Βελτιωμένος ο κλάδος της μεταποίησης για τον Ιούνιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider