«Θολώνει» η αξία των διαμαντιών: Απώλειες 18%, ενώ αναμένεται νέα πτώση

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Θολώνει» η αξία των διαμαντιών: Απώλειες 18%, ενώ αναμένεται νέα πτώση
Οι τιμών διαμαντιών έχουν υποχωρήσει 18% από τα ιστορικά υψηλά του τον Φεβρουάριο του 2022, ενώ χάνουν 6,5% μέσα στο 2023.

Σημαντικές απώλειες από τα ιστορικά υψηλά αλλά και από την αρχή του 2023 σημειώνουν οι τιμές των διαμαντιών, με τους ειδικούς της αγοράς να προβλέπουν περαιτέρω απώλειες για τους πολύτιμους λίθους μέσα στους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με το CNBC, οι τιμών διαμαντιών έχουν υποχωρήσει 18% από τα ιστορικά υψηλά του τον Φεβρουάριο του 2022, ενώ χάνουν 6,5% μέσα στο 2023.

«Ένα φυσικό διαμάντι ελαφρώς καλύτερης ποιότητας από το μέσο όρο του 1 καρατίου κόστιζε 6.700 δολάρια πριν από ένα χρόνο, ενώ σήμερα το ίδιο διαμάντι πωλείται για 5.300 δολάρια», δήλωσε ο Πολ Ζιμνίσκι, διευθύνων σύμβουλος της Paul Zimnisky Diamond Analytics.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως τα διαμάντια, όπως και τα άλλα κοσμήματα, είδαν ενίσχυση των τιμών τους κατά την πανδημία του κορονοϊού. Οι καταναλωτές ήταν έτοιμοι για δαπάνες. Είχαν "γεμίσει" με ρευστό και ανυπομονούσαν να το δαπανήσουν σε δώρα για τους αγαπημένους τους, ανέφερε έκθεση της Bain and Capital.

Από την πλευρά του, ο CEO της Angara Jewelry, Ανκούρ Ντάγκα, δήλωσε πως όταν οι πολίτες δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν όλα αυτά τα πλεονάζοντα χρήματα πήγαν σε πολυτελή αγαθά και κοσμήματα.

Και όταν η οικονομία άρχισε να ανοίγει και πάλι, οι τιμές των διαμαντιών άρχισαν να μετριάζονται και διολίσθησαν σε μια «απότομη πτώση», πρόσθεσε.

Ο ρόλος των «τεχνητών» διαμαντιών

Άξιο αναφοράς είναι πως ένας αυξανόμενος αριθμός καταναλωτών στρέφεται προς τα «τεχνητά» ή συνθετικά διαμάντια.

Το μερίδιο των πωλήσεων τέτοιων διαμαντιών σε σχέση με τα φυσικά διαμάντια αυξάνεται. Το 2020, ήταν μόλις 2,4%. Το 2023 μέχρι σήμερα έχουν ήδη ανέλθει στο 9,3%.

Τα τεχνητά διαμάντια κατασκευάζονται σε ελεγχόμενο περιβάλλον με τη χρήση ακραίας πίεσης και θερμότητας που αναπαράγει τον τρόπο με τον οποίο τα δημιουργούνται τα φυσικά διαμάντια.

Από χημικής, φυσικής και οπτικής άποψης είναι πανομοιότυπα με τα φυσικά διαμάντια και θεωρούνται το «τέλειο υποκατάστατο», δήλωσε ο Ντάγκα. Αλλά το κυριότερο, είναι πολύ φθηνότερα.

«Πριν από τρία χρόνια, θα μπορούσες να αγοράσεις ένα ισοδύναμο προϊόν εργαστηριακής προέλευσης με έκπτωση 20% έως 30% σε σχέση με την τιμή ενός φυσικού διαμαντιού. Τώρα, η έκπτωση κυμαίνεται μεταξύ 75% και 90% κάτω από τις τιμές των φυσικών διαμαντιών», δήλωσε ο Ντάγκα, αποδίδοντας τις φθηνότερες τιμές στα μηχανήματα που γίνονται πιο αποτελεσματικά στην παραγωγή περισσότερων τεχνητών διαμαντιών.

Απώλειες έως και 40% από τα ιστορικά υψηλά

Ο Ντάγκα πρόσθεσε πως περιμένει ότι οι τιμές των φυσικών διαμαντιών μπορεί να υποχωρήσουν από 20% έως 25% -συγκριτικά με τα τωρινά επίπεδα- μέσα στο επόμενο έτος, κάτι που θα σήμαινε μια πτώση 40% από τα ιστορικά υψηλά του Φεβρουαρίου του 2022.

Ωστόσο, ακόμη και έτσι, η βουτιά θα μπορούσε τελικά να «σταματήσει» λόγω του εργατικού κόστους.

«Το εργατικό κόστος εξακολουθεί να αυξάνεται, και η εργασία εξακολουθεί να αποτελεί ένα πολύ κρίσιμο μέρος της παραγωγής του διαμαντιού. Έτσι, υπάρχει κάπου ένα φυσικό κατώτατο όριο», δήλωσε ο Ντάγκα, προσθέτοντας ότι μετά από μια πτώση 25% θα υπάρξει επιπεδοποίηση των τιμών.

Ο αντίκτυπος από τις κυρώσεις στη Ρωσία

Το CNBC κάνει λόγο στη συνέχεια στη Ρωσία, που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός διαμαντιών στον κόσμο (ακολουθούν η Μποτσουάνα και το Κονγκό) και στο κατά πόσο οι κυρώσεις της Δύσης στη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία μπορεί να επηρεάσουν τις τιμές.

Νωρίτερα τον Μάιο, η G7 συζήτησε για την επιβολή κυρώσεων στα ρωσικά διαμάντια, με τη Βρετανία να πρωτοστατεί στην επιβολή κυρώσεων στη ρωσική κρατική εταιρεία Alrosa.

«Οι Ρώσοι έχουν αυξήσει τις πωλήσεις διαμαντιών τους τελευταίους μήνες σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν το μερίδιο αγοράς που έχασαν πέρυσι μετά τη διακοπή των συναλλαγών», δήλωσε ο Ζιμνίσκι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γουόρεν Μπάφετ: Έδωσε 4,6 δισ. δολάρια σε δωρεές - Τα 3,6 δισ. στο Ίδρυμα Γκέιτς

Δορυφόροι: «Ναυάγιο» στις συζητήσεις Intelsat - SES, για ένα deal 10 δισ. δολαρίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider