ΗΠΑ: Στασιμότητα στις πωλήσεις κατοικιών τον Μάιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Στασιμότητα στις πωλήσεις κατοικιών τον Μάιο
Ο μειωμένος ρυθμός πωλήσεων κατά την άνοιξη είναι ένας συνδυασμός υψηλών τιμών, υψηλότερων επιτοκίων στεγαστικών δανείων και σοβαρής έλλειψης κατοικιών προς πώληση.

Οι πωλήσεις υπαρχόντων κατοικιών παρέμειναν ουσιαστικά σταθερές τον Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Μεσιτών των ΗΠΑ.

Αυξήθηκαν 0,2% σε εποχικά προσαρμοσμένο, ετήσιο ρυθμό 4,30 εκατομμυρίων σπιτιών. Σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, ωστόσο, οι πωλήσεις ήταν κατά 20,4% χαμηλότερες.

Ο μειωμένος ρυθμός πωλήσεων κατά την άνοιξη είναι ένας συνδυασμός υψηλών τιμών, υψηλότερων επιτοκίων στεγαστικών δανείων και σοβαρής έλλειψης κατοικιών προς πώληση.

Υπήρχαν μόλις 1,08 εκατομμύρια σπίτια στην αγορά στα τέλη Μαΐου, κατά 6,1% χαμηλότερα από την προσφορά τον Μάιο του περασμένου έτους. Πριν την πανδημία του Covid, υπήρχαν σχεδόν διπλάσια σπίτια στην αγορά.

«Τα νεόδμητα σπίτια πωλούνται με ρυθμό που θυμίζει εποχές πριν από την πανδημία λόγω του άφθονου αποθέματος σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε ο Λόρενς Γιουν, επικεφαλής οικονομολόγος για το NAR, σε μια ανακοίνωση, σύμφωνα με το CNBC. «Ωστόσο, η δραστηριότητα πωλήσεων υφιστάμενων κατοικιών μειώνεται αισθητά λόγω του ότι η τρέχουσα προσφορά είναι περίπου το ήμισυ του επιπέδου του 2019».

Οι πωλήσεις Μαΐου βασίζονται στα «κλεισίματα» - δηλαδή, σπίτια για τα οποία πιθανότατα υπεγράφη σύμβαση τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων ήταν ασταθή εκείνη την περίοδο. Το μέσο επιτόκιο για το 30ετές σταθερό στεγαστικό δάνειο ξεκίνησε τον Μάρτιο πάνω από 7%, και στη συνέχεια μειώθηκε απότομα κοντά στο 6% για λίγο, πριν ανέβει ξανά διανύοντας το μεγαλύτερο μέρος του Απριλίου περίπου στο 6,5%.

Η ισχυρή ζήτηση διατήρησε ένα κατώτατο όριο στις τιμές των κατοικιών, οι οποίες κανονικά θα έπεφταν περισσότερο λόγω του «πεσμένου» ρυθμού πωλήσεων. Η μέση τιμή μιας υπάρχουσας κατοικίας που πωλήθηκε τον Μάιο ήταν 396.100 δολάρια, η οποία είναι 3,1% χαμηλότερη από τον Μάιο του 2022. Οι τιμές αυξήθηκαν στα βορειοανατολικά και τα μεσοδυτικά, αλλά μειώθηκαν στα νότια και δυτικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Υψηλότερος των εκτιμήσεων ο πληθωρισμός τον Μάιο - Προς νέα αύξηση επιτοκίων η BoE

«Βουτιά» για την τουρκική λίρα - Σε νέα ιστορικά χαμηλά, μετά την αύξηση των επιτοκίων

Ουκρανία: Aγώνας δρόμου για επισκευές του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, υπό τον φόβο νέων ρωσικών επιθέσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider