Δημόσια Περιουσία: Στρατηγικό πλάνο 5ετίας για αξιοποίηση ακινήτων και στρατηγικό μετασχηματισμό της ΕΤΑΔ – Οι «μαύρες τρύπες» και τα αδιέξοδα

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δημόσια Περιουσία: Στρατηγικό πλάνο 5ετίας για αξιοποίηση ακινήτων και στρατηγικό μετασχηματισμό της ΕΤΑΔ – Οι «μαύρες τρύπες» και τα αδιέξοδα
Διεθνή διαγωνισμός για την εξεύρεση συμβούλου για την «Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σχετικά με τον σχεδιασμό του πενταετούς στρατηγικού πλάνου», προωθεί η ΕΤΑΔ, 100% θυγατρική του Υπερταμείου. Τα χιλιάδες ακίνητα, οι «μαύρες τρύπες», οι καταπατήσεις, το πιλοτικό σύστημα, η ανάγκη θεσμικής μετεξέλιξης. Η καταμέτρηση, ο έλεγχος, το pipeline, τα clusters.

Διεθνή διαγωνισμό με ανοικτή διαδικασία με σκοπό την εξασφάλιση αναδόχου για την «Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σχετικά με τον σχεδιασμό του πενταετούς στρατηγικού πλάνου της εταιρείας», προωθεί η ΕΤΑΔ, 100% θυγατρική της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ - Υπερταμείο).

Με στόχο την βέλτιστη αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, τη μεγιστοποίηση της αξίας της δημόσιας περιουσίας, και την αποτελεσματική λειτουργία της εταιρείας, η ΕΤΑΔ σκοπεύει να εκπονήσει ένα πενταετές στρατηγικό πλάνο για τα επόμενα χρόνια της εταιρείας. Προσφορές υποβάλλονται έως την Παρασκευή 28/07/2023. Σε αυτό το πλάνο βέβαια, πέραν του ευρύτερου πλαισίου δράσης της εταιρείας, σημαντικό ρόλο λογικά θα έχει και το μοντέλο αξιοποίησης των ακινήτων που βρίσκονται υπό την «ομπρέλα» της, η κατηγοριοποίηση ομοειδών ακινήτων σε ομάδες (clusters) βάσει ωρίμανσης, εμπορικής χρήσης κ.λπ., με σκοπό την ανάδειξη των ομάδων ακινήτων προς αξιοποίηση (πώληση/ μίσθωση) κ.α.

Αλλωστε, μία από τις βασικές υποχρεώσεις του συμβούλου είναι να παραδώσει φάκελο με για την ωρίμανση και αξιοποίηση ακίνητων, ο οποίος, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει την αξιολόγηση υφιστάμενου πλαισίου λειτουργίας (διαδικασίες, τρέχοντα έργα, αιτήματα, κανονιστικό και θεσμικό πλαίσιο) και προτάσεις βελτιστοποίησής του, τον έλεγχο του χαρτοφυλακίου ακινήτων και την κατάρτιση στρατηγικού πλάνου για την αξιολόγηση, ωρίμανση και αξιοποίηση του σε χρονικό ορίζοντα πενταετίας, την κατάρτιση pipeline ακινήτων, την αναπτυξιακή στρατηγική για τις δραστηριότητες της εταιρείας, τις ευκαιρίες δημιουργίας αξίας από δραστηριότητες ESG ανά ομάδα (cluster) περιουσιακών στοιχείων και συσχέτιση με το στρατηγικό σχέδιο της ΕΤΑΔ.

«Μαύρη τρύπα»

Ωστόσο, το θέμα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, εκτιμώμενης αξίας εκατοντάδων εκατ. ευρώ, αποτελεί μια «μαύρη τρύπα» για την εταιρεία και γενικότερα το Δημόσιο, καθώς ακόμα παραμένει αχαρτογράφητη, καταπατημένη σε μεγάλο βαθμό. Πάντως, τελευταία είναι αλήθεια ότι το Υπερταμείο επιχειρεί να... ανασυντάξει τον φορέα και το μοντέλο αξιοποίησης του δημόσιου real estate που έχει βρεθεί προ αδιεξόδου. Σε κάθε ευκαιρία η Κομισόν συστήνει πιο γρήγορους ρυθμούς για την ΕΤΑΔ, πρόσφατα έκανε μνεία και στην ανάγκη ολοκλήρωση της πρώτης φάσης ενός πιλοτικού προγράμματος αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων της ΕΤΑΔ (σχεδόν 1.000 ακίνητα). Η πλήρης αποτίμηση ολόκληρου του χαρτοφυλακίου θα πρέπει να προχωρήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, για να λυθούν τα μακροχρόνια προβλήματα χαρτογράφησης (από τι αποτελείται το χαρτοφυλάκιο) της ποιοτικής αξιολόγησής τους και της παραγωγικής διαχείρισής τους.

Η ΕΤΑΔ, η αξιοποίηση ακινήτων και η ανάγκη θεσμικής αλλαγής

Ως γνωστόν, η δράση της ΕΤΑΔ αποτελεί την «Αχίλλειο πτέρνα» του στρατηγικού σχεδίου και του ίδιου του Υπερταμείου που μετεξελίσσεται, υπό τον Γρ. Δ. Δημητριάδη, σε sovereign fund. Το στοίχημα της αξιοποίησης περίπου 1.000 δημόσιων ακινήτων που ξεκινούν να «χαρτογραφούνται» σε ομάδες και σε φάσεις (πιλοτικά 500 ακίνητα κ.α.) αλλά και «φιλέτων» όπως η πλαζ Βουλιαγμένης και η Ωκεανίδα, τα Ξενία, τα Χιονοδρομικά και άλλα assets, παραμένει μια δύσκολη εξίσωση. Το Υπερταμείο έχει στόχο να μετατραπεί σε ένα κρατικό wealth fund, δρομολογώντας 50 εκατ. επενδύσεις έως το 2024, ώστε να βελτιώσει την απόδοση μερισμάτων προς το δημόσιο κατά 60% σε μία διετία. Αρα, χρειάζεται οι θυγατρικές να αποκτήσουν DNA ιδιωτικών επιχειρήσεων. Ειδικότερα για την ΕΤΑΔ, ως γνωστόν προχωρά την πιλοτική καταγραφή, τμηματοποίηση και εκτίμηση 500 ακινήτων. Γενικότερα, προσεχώς θα γίνει καταγραφή όλων των ακινήτων, ώστε να φανεί ποια από τα 72 χιλ. ακίνητα που θεωρητικά ελέγχει η ΕΤΑΔ μπορούν να αξιοποιηθούν (λογικά κάποιες λίγες χιλιάδες), καθώς τα μισά είναι καταπατημένα ή έχουν διάφορα προβλήματα (νομικά, πολεοδομικά, χρήσεις, άδειες κ.α.). Η αρχή γίνεται με τα πρώτα 500 που επελέγησαν ως «δείγμα», αν και πιθανό είναι πολλά εξ αυτών να «μην έχουν χαρτιά», ενώ θα πρέπει να βγει το valuation σε όσα είναι αξιοποιήσιμα αλλά και το μοντέλο ανάπτυξης.

Σε κάθε περίπτωση, το βασικό είναι Υπερταμείο και ΕΤΑΔ να βρούνε τι ακριβώς έχουν στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων, πόσα και ποια ακίνητα, με ποιες δεσμεύσεις και πόσα περιθώρια αξιοποίησης, πόσα μπορούνε να βγούνε στην αγορά και με ποιο μοντέλο. Κάτι που θα φανεί μέσω των ξεχωριστών πακέτων που 500 – 1.000 ακινήτων που θα τρέξουν διαφορετικές κοινοπραξίες συμβούλων ώστε το δημόσιο στρατηγικά να ξέρει ποια και πόσα ακίνητα έχει για να δει πως μετά θα τα αξιοποιήσει. Επί της ουσίας, πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο δράσης της ΕΤΑΔ και να γίνει μια σύγχρονη εταιρεία χωρίς αγκυλώσεις, που θα... γλυτώσει από τις συνεχείς «κίτρινες κάρτες» και τα σχόλια της Κομισιόν για καθυστερήσεις και ελλείψεις σχεδιασμού.

Ο σύμβουλος για το 5ετές πλάνο στρατηγικής

Σύμφωνα με τη διακήρυξη του διαγωνισμού, με στόχο την βέλτιστη αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, την μεγιστοποίηση της αξίας της δημόσιας περιουσίας, και την αποτελεσματική λειτουργία της εταιρείας, η ΕΤΑΔ σκοπεύει να εκπονήσει ένα πενταετές στρατηγικό πλάνο για τα επόμενα χρόνια της εταιρείας. Προκειμένου να καταρτιστεί ένα ολιστικό και διεξοδικό πενταετές στρατηγικό πλάνο, αλλά και να διασφαλισθεί η καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών πόρων, η ΕΤΑΔ προτίθεται να προσλάβει έναν ανεξάρτητο Σύμβουλο, εγνωσμένου και διεθνούς κύρους, για το σχεδιασμό του. Το αντικείμενο του έργου αυτού περιλαμβάνει τις εξής δραστηριότητες:

  • Εκτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης, με σκοπό την χαρτογράφηση των υπαρχουσών δραστηριοτήτων/υπηρεσιών της ΕΤΑΔ και του μοντέλου λειτουργίας, καθώς και τη σύγκριση αυτών με διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.
  • Καθορισμός του πενταετούς στρατηγικού οράματος, της αποστολής και των στόχων της ΕΤΑΔ.
  • Κατάρτιση ενός πλαισίου αξιολόγησης με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων και των υπηρεσιών της εταιρείας, σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
  • Κατάρτιση πλάνου ψηφιακού μετασχηματισμού σύμφωνα με τους στρατηγικούς στόχους της εταιρείας.
  • Ενημέρωση για υφιστάμενες τεχνολογικές λύσεις και ψηφιακές πλατφόρμες διαχείρισης ακινήτων.
  • Σχεδιασμό αναπτυξιακής στρατηγικής των δραστηριοτήτων της εταιρείας, λαμβάνοντας υπόψιν τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της ΕΤΑΔ.
  • Αξιολόγηση της αποδοτικότητας των δραστηριοτήτων της ΕΤΑΔ ΑΕ όσον αφορά στις Επιχειρηματικές μονάδες.
  • Κατηγοριοποίηση ομοειδών ακινήτων σε ομάδες (clusters) βάσει ωρίμανσης, εμπορικής χρήσης κλπ, με σκοπό την ανάδειξη των ομάδων ακινήτων προς αξιοποίηση (πώληση/ μίσθωση).
  • Εκτίμηση του υπάρχοντος λειτουργικού μοντέλου σχετικά με τις δυνατότητες υποστήριξης για την εκπλήρωση του στρατηγικού πλάνου και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργία της ΕΤΑΔ.
  • Μεθοδολογία για τη βέλτιστη κατανομή των διαθέσιμων πόρων, χρηματοδοτικών και ανθρώπινου δυναμικού, στις επιμέρους στρατηγικές προτεραιότητες, με σκοπό την επίτευξη του πλάνου και την περαιτέρω βιωσιμότητα της εταιρείας.
  • Ευθυγράμμιση των προτεραιοτήτων και της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της ΕΤΑΔ με τους στόχους και απαιτήσεις του Υπερταμείου.
  • Κατάρτιση ενός διεξοδικού πλάνου υλοποίησης για την επίτευξη των στόχων.
  • Αξιολόγηση των ευκαιριών ESG ανά ομάδα (cluster) περιουσιακών στοιχείων, ως μοχλός δημιουργίας αξίας και σε συμφωνία με το στρατηγικό σχέδιο της ΕΤΑΔ.

Το έργο θα έχει τα εξής παραδοτέα:

1. Ανάλυση εξωτερικού περιβάλλοντος: Ανάλυση μακροοικονομικών στοιχείων · Ανάλυση του κλάδου με συγκριτικά στοιχεία καθώς και των τάσεων που υπάρχουν διεθνώς και στην Ελλάδα · Ανάλυση των εγχώριων προοπτικών του κλάδου.

2. Ανάλυση εσωτερικού περιβάλλοντος: Ανάλυση των παραγόντων που διαμορφώνουν την απόδοση της εταιρείας, όπως οι ιδιαιτερότητές των ακίνητων, οι δεξιότητες του προσωπικού κ.α.

3. SWΟT analysis: Ανάλυση των δυνατών, αδυνάτων σημείων, των ευκαιριών και των απειλών.

4. Όραμα/Αποστολή: Καθορισμός του Πενταετούς στρατηγικού οράματος της εταιρείας, της αποστολής καθώς και των μακροπροθέσμων στόχων της.

5. Πλάνο υλοποίησης για την επίτευξη των στόχων: Δημιουργία πλάνου υλοποίησης συγκεκριμένων δράσεων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις επιμέρους δραστηριότητες της εταιρείας.

6. Λειτουργικό Μοντέλο: Ανάλυση των εσωτερικών δομών και διαδικασιών καθώς και του υφιστάμενου τρόπου λειτουργίας σε σύγκριση με βέλτιστες πρακτικές από παρόμοιους διεθνείς οργανισμούς, συντάσσοντας παράλληλα προτάσεις εφαρμογής συγκεκριμένου λειτουργικού μοντέλου, με σκοπό την επίτευξη των στρατηγικών στόχων. Το λειτουργικό μοντέλο, θα πρέπει να περιλαμβάνει προτάσεις που θα αφορούν σε: · Ανακατανομή των αρμοδιοτήτων εντός των λειτουργειών της εταιρείας · Ανακατανομή των ανθρωπίνων πόρων με στόχο τη βέλτιστη παραγωγικότητα · Αλλαγές στο κανονιστικό και θεσμικό πλαίσιο.

7. Ωρίμανση και Αξιοποίηση ακίνητων: Αξιολόγηση υφιστάμενου πλαισίου λειτουργίας (διαδικασίες, τρέχοντα έργα, αιτήματα, κανονιστικό και θεσμικό πλαίσιο) και προτάσεις βελτιστοποίησής του · Έλεγχος του χαρτοφυλακίου ακινήτων και κατάρτιση στρατηγικού πλάνου για την αξιολόγηση, ωρίμανση και αξιοποίηση του σε χρονικό ορίζοντα πενταετίας. Κατάρτιση pipeline ακινήτων. · Αναπτυξιακή στρατηγική για τις δραστηριότητες της εταιρείας · Ευκαιρίες δημιουργίας αξίας από δραστηριότητες ESG ανά ομάδα (cluster) περιουσιακών στοιχείων και συσχέτιση με το στρατηγικό σχέδιο της ΕΤΑΔ.

8. Πλάνο υλοποίησης ψηφιακού μετασχηματισμού: Ανάλυση του υφιστάμενου βαθμού ενσωμάτωσης ψηφιακού μετασχηματισμού στις λειτουργικές δραστηριότητες της εταιρείας · Προτάσεις για εισαγωγή νέων τεχνολογιών σε άμεση συνάρτηση με τους στρατηγικούς στόχους της εταιρείας, στις οποίες θα συμπεριλαμβάνεται λίστα από τεχνολογικές λύσεις και ψηφιακές πλατφόρμες διαχείρισης ακινήτων · Κατάρτιση οδικού χάρτη ψηφιακού μετασχηματισμού σε χρονικό ορίζοντα διετίας.

9. Επενδυτικό πλάνο: Σύνταξη επενδυτικού πλάνου (CAPEX) με ορίζοντα πενταετίας για επενδύσεις που θα αφορούν στις επιχειρηματικές μονάδες, σημαντικά ακίνητα και έργα ψηφιακού μετασχηματισμού.

10. Επιχειρηματικές Μονάδες: Ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης και του τρόπου λειτουργίας των επιχειρηματικών μονάδων, με παράλληλη εκπόνηση οργανωτικών προτάσεων με σκοπό τη βέλτιστη λειτουργία τους.

11. Χρηματοοικονομικές προβλέψεις: Σύνταξη χρηματοοικονομικών προβλέψεων σε ορίζοντα πενταετίας σε μορφή συνοπτικών πινάκων Οικονομικών Καταστάσεων - Κατάσταση Αποτελεσμάτων - Ισολογισμός - Κατάσταση ταμειακών Ροών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ίδρυμα Νιάρχος: Νέα mega σύμβαση για τα 3 νοσοκομεία – Ποιος κατασκευαστικός όμιλος έχει «προβάδισμα»

Lamda: Τα ρεκόρ των Malls, η πορεία προς το ΧΑ, τα projects στο Ελληνικό που «σπάνε τα κοντέρ»

Prodea Investments: Υπό ανάπτυξη projects 700 εκατ. ευρώ – Μισό δισ. τα «πράσινα» κτήρια το 2023

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider