Τι περιμένει η αγορά από τη νέα κυβέρνηση – Το «παράθυρο ευκαιρίας» των 18 μηνών

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι περιμένει η αγορά από τη νέα κυβέρνηση – Το «παράθυρο ευκαιρίας» των 18 μηνών
Γρήγορες παρεμβάσεις για την επίλυση χρόνιων παθογενειών της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας, ζητούν από τη νέα κυβέρνηση επιχειρηματίες και φορείς κάνοντας λόγο για ένα «παράθυρο ευκαιρίας» 18 μηνών.

Με το κεφάλαιο «εθνικές εκλογές 2023» να κλείνει με την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας η προσοχή πλέον στρέφεται στη σύνθεση του οικονομικού επιτελείου αλλά και στη διάρθρωση των λεγόμενων παραγωγικών υπουργείων, που θα δώσουν τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη. Εξάλλου, εκπρόσωποι των επιχειρηματικών φορέων αλλά και βαριά ονόματα του εγχώριου επιχειρείν έχουν φροντίσει να στείλουν τα μηνύματά τους προεκλογικά, υπογραμμίζοντας τόσο τις μεγάλες ευκαιρίες όσο και τις σημαντικές προκλήσεις που έρχονται.

Ξεκινώντας από τις ευκαιρίες, η νέα κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί ευρωπαϊκά κονδύλια- ρεκόρ, ικανά να αλλάξουν ριζικά τον οικονομικό και επιχειρηματικό χάρτη της Ελλάδας για τις επόμενες δεκαετίες. Το Ταμείο Ανάκαμψης και το REpowerEU, το νέο ΕΣΠΑ, η νέα ΚΑΠ και οι ενισχύσεις του Αναπτυξιακού, μπορούν να πυροδοτήσουν επενδύσεις που θα προσεγγίσουν και τα 100 δισ. μέσα στην επόμενη τετραετία. Είναι ενδεικτικό πως μόνο στο δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν υποβληθεί πάνω από 425 σχέδια με ένα συνολικό προϋπολογισμό που αγγίζει τα 16 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το ενδιαφέρον για τα χαμηλότοκα δάνεια παραμένει έντονο.

Δεύτερη μεγάλη ευκαιρία είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που αναμένεται να βάλει τη χώρα μας στο ραντάρ μεγάλων θεσμικών επενδυτών, που διαχειρίζονται τρισεκατομμύρια δολάρια και κατά κανόνα επενδύουν μακροπρόθεσμα. Πιο άμεση αναμένεται να είναι η βελτίωση του κόστους δανεισμού, όχι μόνο για το δημόσιο αλλά και για τις επιχειρήσεις. Ο ακριβός δανεισμός αποτελεί ένα από τα βασικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Είναι δε πρόβλημα το οποίο αγγίζει τόσο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όσο και τους μεγάλους ομίλους, όπως φάνηκε και από το «καμπανάκι» που έκρουσε πρόσφατα ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Το «παράθυρο ευκαιρίας» των 18 μηνών

Η διαφαινόμενη θετική πορεία της οικονομίας δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν και σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στο σύνολό της, όπως η άνοδος των επιτοκίων και η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση. Πάντως, οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων στρέφουν την προσοχή τους στις μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και στην επίλυση χρόνιων παθογενειών. Η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, η επίλυση εκκρεμοτήτων του χωροταξικού σχεδιασμού, η μείωση του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας, η μείωση της γραφειοκρατίας αποτελούν χρόνια ζητήματα για τα οποία όμως τώρα απαιτούνται λύσεις και μάλιστα γρήγορα, μέσα στους επόμενους 12-16 μήνες.

Το μήνυμα έρχεται από τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, ο οποίος κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση του Συνδέσμου ανέφερε: «Τώρα είναι η στιγμή να αναλάβουμε ακόμα πιο πυκνή και αποφασιστική δράση καθώς οι επόμενοι 12 με 18 αποτελούν ένα κρίσιμο παράθυρο ευκαιρίας για να βελτιώσουμε τις προοπτικές και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων».

«Για να το πετύχουμε», συνέχισε ο κ. Παπαλεξόπουλος, «θα χρειαστεί η επιχειρηματικότητα, η κοινωνία, και η πολιτεία να συνεργαστούν για να επιλύσουν διαχρονικές παθογένειες μέσα από μικρές επαναστάσεις σε κρίσιμες πτυχές της δημόσιας διοίκησης: Από τη δραστική μείωση της γραφειοκρατίας στη λειτουργία των επιχειρήσεων μέσα από την ταχεία απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την καταλυτική κινητοποίηση παραγωγικών επενδύσεων μεγαλύτερης κλίμακας με ειδικές διαδικασίες έγκρισης και με φορολογικά κίνητρα αντίστοιχα των ανταγωνιστών μας, μέχρι τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου εργασιακών κανόνων και την αντιμετώπιση του, μη ανταγωνιστικού, κόστους ενέργειας».

«Το επόμενο 18μήνο θα είναι σημαντικό για να λυθούν σοβαρά ζητήματα», εκτίμησε πρόσφατα και ο γνωστός επιχειρηματίας, Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Μιλώντας στο συνέδριο του ECR Hellas ο διευθύνων σύμβουλος της Bespoke SGA Holdings ανέδειξε ως βασικά ζητήματα την μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσία, την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης και την διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Μιλώντας στο ίδιος συνέδριο, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Metro – My market, Αριστοτέλης Παντελιάδης είπε πως ειδικά σε ό,τι αφορά την λειτουργία της αγοράς θα πρέπει οι κυβερνητικοί λειτουργοί να μην παρεμβαίνουν, όπως αναγκαστικά έγινε τα προηγούμενα χρόνια λόγω των ειδικών συνθηκών. «Αν μπαίνουμε σε μια πιο ομαλή και πιο ισορροπημένη κατάσταση θα περίμενα μια πολύ λιγότερο παρεμβατική πολιτική γιατί καλώς εχόντων των πραγμάτων δεν υπάρχει λόγος για πολλές παρεμβάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Βασικό ζήτημα για το οποίο θα πρέπει να δοθεί άμεσα λύση είναι αυτό της ακρίβειας ειδικά στα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης που επιμένει παρά την μείωση των τιμών ενέργειας. Η διατήρηση «ανακουφιστικών» μέτρων όπως το Market Pass και το «Καλάθι του Νοικοκυριού» θεωρείται λίγο πολύ δεδομένη, όμως απαιτούνται ρίζα που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στη ρίζα του, γιατί αλλιώς το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών θα συνεχίσει να μειώνεται, με άμεσες επιπτώσεις στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Η αισιοδοξία και τα ανοιχτά μέτωπα

Παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες που προκαλεί η άνοδος των επιτοκίων και ο πληθωρισμός, αυτό που επικρατεί στην αγορά είναι η αισιοδοξία. Και αυτό φαίνεται τόσο στο Χρηματιστήριο όσο και στην πραγματική οικονομία, όπου τα επιχειρηματικά deal συνεχίστηκαν παρά την προεκλογική περίοδο, με αποτέλεσμα να αναμένεται νέο ιστορικό ρεκόρ, μετά από αυτό του 2022. Ωστόσο, το επόμενο διάστημα θα πρέπει να κλείσουν μια σειρά από μέτωπα που έχουν μείνει ανοικτά στους τομείς των αποκρατικοποιήσεων, των δημοσίων έργων και των παραχωρήσεων, που κινητοποιούν κορυφαίους ελληνικούς αλλά και ξένους ομίλους. Ενδεικτικά αναφέρονται, η παραχώρηση της Αττικής Οδού και οι διαγωνισμοί για τις επεκτάσεις της, η ολοκλήρωση της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, η είσοδος του «Ελ. Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο Αθηνών κ.α.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα «καυτά» μέτωπα σε εργασία και ασφάλιση την επόμενη ημέρα

Υπ. Υγείας: Η νέα πολιτική ηγεσία και το βαρύ χαρτοφυλάκιο

Φορο-ελαφρύνσεις: Τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider