Αυξάνονται οι πιέσεις στην κυβέρνηση της Βρετανίας προς την κατεύθυνση να αναλάβει αποφασιστικότερη δράση για να στηρίξει τα αδύναμα νοικοκυριά με τον ΥΠΟΙΚ της χώρας να προειδοποιεί για μια «καταστροφή των στεγαστικών δανείων», καθώς εκατομμύρια βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού.
Η Τράπεζα της Αγγλίας ανέβασε τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης, στο 5%, μεγαλύτερη αύξηση απ΄ ό,τι αναμενόταν, στη 13η διαδοχική αύξηση και βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Σύμφωνα με ορισμένους που γνωρίζουν την πολιτική κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο, η απόφαση της BoE για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β. (και όχι για 25 μ.β.), «μεταφράζεται» ως κήρυξη πολέμου προς την βρετανική κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ από την κεντρική τράπεζα της χώρας, καθώς η εκλογική βάση του κόμματος των Τόρις εκτιμάται πως θα πληγεί σημαντικά από τη μετακύλιση των αυξήσεων στους τόκους των στεγαστικών δανείων.
Η αιφνιδιαστική κίνηση – η οποία εφαρμόζεται για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού – θα επηρεάσει εκατομμύρια ιδιοκτήτες κατοικιών, καθώς τα επιτόκια πολλών στεγαστικών δανείων στη Βρετανία ενώ και οι ενοικιαστές, επίσης, είναι πιθανό να δουν τις πληρωμές τους να μεγαλώνουν.
Έρευνα από το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (NIESR), κορυφαίο think tank, έδειξε ότι η τελευταία αύξηση των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας θα οδηγήσει 1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά στη Βρετανία (4% των νοικοκυριών σε εθνικό επίπεδο) να στερέψουν από αποταμιεύσεις μέχρι το τέλος του έτους λόγω των υψηλότερων αποπληρωμών στεγαστικών δανείων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το νέο δίλημμα για τα NPLs: Ηρακλής II ή III, ή κάτι... άλλο;
Σύμφωνα με το CNBC, αυτό θα οδηγήσει το ποσοστό των αφερέγγυων νοικοκυριών σε σχεδόν 30% (περίπου 7,8 εκατομμύρια), δήλωσε η NIESR την περασμένη εβδομάδα, με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο να γίνεται αισθητός στην Ουαλία και τη βορειοανατολική Αγγλία.
«Η αύξηση των επιτοκίων στο 5% θα ωθήσει εκατομμύρια νοικοκυριά με στεγαστικά δάνεια στο χείλος της αφερεγγυότητας», δήλωσε ο Μαξ Μόσλεϊ, οικονομολόγος στο NIESR. «Κανένας δανειστής δεν θα περίμενε από ένα νοικοκυριό να αντέξει ένα σοκ αυτού του μεγέθους, οπότε ούτε η κυβέρνηση θα έπρεπε να το κάνει» πρόσθεσε. «Έρχεται πολύς πόνος για τα στεγαστικά δάνεια και μεγάλο μέρος του θα φθάσει ενόψει των εκλογών του 2024», εκτιμά ο Τόρστεν Μπελ, διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Resolution.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, δήλωσε ότι η πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων ήταν απαραίτητη για να συνεχιστεί η μάχη ενάντια στον πεισματικά υψηλό πληθωρισμό.
«Γνωρίζουμε ότι αυτό είναι δύσκολο – πολλοί άνθρωποι με στεγαστικά δάνεια ή δάνεια θα ανησυχούν λογικά για το τι σημαίνει αυτό για αυτούς. Αλλά αν δεν αυξήσουμε τα επιτόκια τώρα, θα μπορούσε να είναι χειρότερα αργότερα» σημείωσε.
Τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πριν από τη συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας έδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 8,7% τον Μάιο, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες, γεγονός που σημαίνει ότι ο ΔΚΤ παραμένει σε επίπεδο πολύ πάνω από τον στόχο του 2%.