Τράπεζες: «Πράσινο φως» για την επενδυτική βαθμίδα ανάβει το αποτέλεσμα των εκλογών – Σε θέση για άλμα 10ετίας η χώρα

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: «Πράσινο φως» για την επενδυτική βαθμίδα ανάβει το αποτέλεσμα των εκλογών – Σε θέση για άλμα 10ετίας η χώρα
Η πολιτική σταθερότητα και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων αποτελούν εχέγγυα για την αξιοποίηση της μοναδικής συγκυρίας που δημιουργεί το Ταμείο Ανάκαμψης, μέσω του οποίου η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να επιτύχει άλμα δεκαετίας και να διεκδικήσει θέση και ρόλο στο νέο σκηνικό που διαμορφώνουν οι μεγάλες γεωπολιτικές και τεχνολογικές αλλαγές.

Σε ένα νέο, αισιόδοξο κεφάλαιο βάζει την ελληνική οικονομία το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα που ανέδειξε αυτοδύναμη και ισχυρή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Τραπεζίτες και στελέχη της αγοράς κάνουν λόγο για συνθήκες πολιτικής σταθερότητας που επιτρέπουν τη συνέχιση της συνετής και με όραμα διακυβέρνησης των τελευταίων τεσσάρων ετών, με στόχο την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, την προσέλκυση επενδύσεων και την υψηλή διατηρήσιμη ανάπτυξη.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στο insider.gr, με σταθερό πολιτικό περιβάλλον, φιλικό προς το επιχειρείν και με κοινωνικό πρόσωπο, η Ελλάδα μπορεί να πραγματοποιήσει άλμα δεκαετίας και να μετασχηματίσει το παραγωγικό της μοντέλο και την αποτελεσματικότητα του κράτους, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά της και διασφαλίζοντας ανοδική και διατηρήσιμη ανάπτυξη. Όπως σημειώνουν τα στελέχη της αγοράς, η πολιτική σταθερότητα και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων αποτελούν εχέγγυα για την αξιοποίηση της μοναδικής συγκυρίας που δημιουργεί το Ταμείο Ανάκαμψης, μέσω του οποίου η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να επιτύχει άλμα δεκαετίας και να διεκδικήσει θέση και ρόλο στο νέο σκηνικό που διαμορφώνουν οι μεγάλες γεωπολιτικές και τεχνολογικές αλλαγές.

Το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα ανάβει το «πράσινο φως» για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, ύστερα από 12 χρόνια εκτός investment grade, και ανοίγει τον δρόμο για την προσέλκυση κεφαλαίων από νέους, ισχυρούς διεθνείς επενδυτές. Ο συνδυασμός υψηλής ανάπτυξης και πολιτικής σταθερότητας με μία κυβέρνηση που θα συνεχίσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, φέρνουν την επενδυτική βαθμίδα νωρίτερα, όπως πιθανολογείται ακόμη και τον Σεπτέμβριο.

Μετά την αξιολόγηση της Fitch στις 9 Ιουνίου, η οποία επιβεβαίωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση ΒΒ+ με σταθερή την προοπτική για την Ελλάδα και διατήρησε το status της χώρας μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κρίσιμων αξιολογήσεων έχει ως εξής:

• Στις 4 Αυγούστου αναμένεται η επόμενη αξιολόγηση της Scope που ήταν και ο πρώτος οίκος αξιολόγησης που αναβάθμισε σε θετική την προοπτική στην αξιολόγηση BB+ της Ελλάδας τον Δεκέμβριο του 2022. Η Scope Ratings είχε σχολιάσει στις 23 Μαΐου ως θετικό πιστωτικό γεγονός το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου. Είναι δε ο οίκος που έχει αναβαθμίσει την Ελλάδα κατά πέντε βαθμίδες αξιολόγησης, από Β- σε ΒΒ+, από τότε που την αξιολόγησε για πρώτη φορά το 2017 και ήταν ο πρώτος οίκος που ανέβασε την Ελλάδα σε μία μόνο βαθμίδα μακριά από την επενδυτική, τον Σεπτέμβριο του 2021.

• Στις 8 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένη η επόμενη αξιολόγηση του καναδικού οίκου DBRS. Η προηγούμενη αξιολόγηση του οίκου ήταν στις 10 Μαρτίου, οπότε τοποθέτησε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μία βαθμίδα χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα, σε BB high.

• Στις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται η δεύτερη αξιολόγηση από τη Moody’s. Ο διεθνής οίκος διατηρεί την απόσταση της Ελλάδας από την επενδυτική βαθμίδα τρία σκαλοπάτια χαμηλότερα, καθώς από τις 17 Μαρτίου 2023 έχει αξιολογήσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στην κλίμακα Ba3 με θετικές προοπτικές.

• Στις 20 Οκτωβρίου θα γίνει η δεύτερη αξιολόγηση από τον οίκο Standard & Poor’s. O διεθνής οίκος είχε αναβαθμίσει στην κλίμακα ΒΒ+ με σταθερό outlook το ελληνικό αξιόχρεο, μόλις ένα σκαλί κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

• Τέλος, η Ελλάδα θα αξιολογηθεί ξανά από την Fitch στις 2 Δεκεμβρίου.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα απελευθερώσει την ροή εισόδου πολλαπλάσιων κεφαλαίων από αυτά που επενδύονται σήμερα στην ελληνική αγορά, καθώς θα άρει τους επενδυτικούς περιορισμούς για funds που διακινούν ρευστότητα 28 τρισ. δολαρίων και μπορούν να επενδύουν μόνο σε αγορές με investment grade.

Ήδη με την προοπτική αυτή, τα spreads δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου έχουν κλείσει σε βαθμό που η Ελλάδα να δανείζεται σήμερα κατά 30 μονάδες βάσης φθηνότερα από την Ιταλία και κοντά στα επίπεδα Ισπανίας και Ποτρογαλίας. Η περαιτέρω βελτίωση των spreads μετά τις εκλογές τη 25ης Ιουνίου αναμένεται ότι θα επιτρέψει νέα έξοδο του ΟΔΔΗΧ για δανεισμό στις διεθνείς αγορές, με έκδοση, μάλιστα, μεγαλύτερης διάρκειας από την δεκαετία (πιθανότατα 15ετία).

Η μείωση των spreads θα ευνοήσει και τον δανεισμό των τραπεζών, καθιστώντας πολύ πιο άνετη την άντληση των κεφαλαίων που απαιτούνται μέχρι το 2026 για την κάλυψη των υποχρεώσεων MREL. Στο πλαίσιο αυτό, μετά την πρόσφατη έκδοση senior preferred ομολόγου της Alpha Bank, η αγορά αναμένει ομολογιακές εκδόσεις από τις τράπεζες Πειραιώς και Εθνική.

Ανάλογη άνθιση αναμένεται και στο ελληνικό χρηματιστήριο όπου τα ισχυρά εταιρικά κέρδη, η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες, εκκολαπτόμενες επιχειρηματικές συμφωνίες και εισαγωγές στο ΧΑ όπως η επερχόμενη του «Ελ. Βενιζέλος» ή της Optima bank, θα κινητοποιήσουν επενδυτικά κεφάλαια και θα δώσουν ώθηση στις τιμές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Berenberg για εθνικές εκλογές: Ψήφος εμπιστοσύνης για σταθερότητα - ανάπτυξη - μεταρρυθμίσεις

Bloomberg για εκλογές: Η νίκη Μητσοτάκη διασφαλίζει φιλο-επενδυτικές πολιτικές

Eurobank Equities: Ανοίγει ο δρόμος για re-rating στο ΧΑ - Το πιο ξεκάθαρο investment case εδώ και 17 χρόνια - Τα top picks

gazzetta
gazzetta reader insider insider