Berenberg για εθνικές εκλογές: Ψήφος εμπιστοσύνης για σταθερότητα - ανάπτυξη - μεταρρυθμίσεις

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Berenberg για εθνικές εκλογές: Ψήφος εμπιστοσύνης για σταθερότητα - ανάπτυξη - μεταρρυθμίσεις
Στο άνοιγμα της δεύτερης κυβερνητικής θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη, στρέφεται ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg για την Ευρώπη Holger Schmieding. Τα δύο μηνύματα για την Ευρώπη που στέλνει το νέο αποτέλεσμα στην Ελλάδα.

Στο άνοιγμα της δεύτερης κυβερνητικής θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη, στρέφεται ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg για την Ευρώπη Holger Schmieding, σημειώνοντας πως το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί μια ψήφο εμπιστοσύνης προς την κατεύθυνση της περαιτέρω ενίσχυσης της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της εφαρμογής ενός μεταρρυθμιστικού πλαισίου.

Παράλληλα, η έκβαση των εκλογών στέλνει δύο μηνύματα προς την Ευρώπη. Πρώτον, ότι τα πολιτικά άκρα μπορούν να απωθηθούν, με το εκλογικό σώμα να είναι έτοιμο να ανταμείψει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που λαμβάνουν μερικές φορές και διάφορες αντιδημοφιλείς αποφάσεις για να προωθήσουν τις οικονομίες τους. Δεύτερον, οι οικονομίες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, που βρίσκονταν παλαιότερα στο επίκεντρο της κρίσης, έδειξαν να μπορούν να μετατραπούν με ένα κατάλληλο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο σε μια «πηγή» ανάπτυξης και σταθερότητας για την Ευρώπη.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει θέσει την Ελλάδα σε μία εκ των πρωταγωνιστών μεταξύ των μεγάλων της Ευρωζώνης. Όπως η Γερμανία με τις μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσε το 2003 - 2005, έτσι και η Ελλάδα έχει δείξει ότι το να αποτελεί μέλος του ευρώ μπορεί να προσφέρει μια περαιτέρω ώθηση σε μια χώρα στο να υλοποιήσει μια μεταρρυθμιστική ατζέντα από την πλευρά της προσφοράς της, αντί να ελπίζει σε μια δυνητικά πληθωριστική χρηματοδότηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων από την κεντρική τράπεζα.

Από την ανάληψη των καθηκόντων του Κυριάκου Μητσοτάκη στα μέσα του 2019, οι εγχώριες επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) έχουν αυξηθεί κατά 42% σε πραγματικούς όρους, καθώς οι εγχώριες και ξένες επιχειρήσεις ανταποκρίθηκαν στην φιλο - αναπτυξιακή ατζέντα του πρωθυπουργού. Ως αποτέλεσμα, το εγχώριο ΑΕΠ ξεπέρασε τα προ - πανδημίας επίπεδα κατά 5,9% στο πρώτο τρίμηνο του 2023, αρκετά υψηλότερα από το 2,2% για το σύνολο της Ευρωζώνης. Η αύξηση των εξαγωγών από μόλις 19% του ΑΕΠ το 2009 έφτασε στο 47,5% στις αρχές του 2023, αντανακλώντας την ισχυρότερη ανταγωνιστική θέση της χώρας.

Επιπλέον, από το ανώτατο επίπεδο του 206% το 2020, ο δείκτης δημόσιου χρέους έχει υποχωρήσει στο 171% μέχρι τα τέλη του 2022 και φαίνεται πως θα υποχωρήσει χαμηλότερα από τον αντίστοιχο της Ιταλίας (144% του ΑΕΠ) έως το 2026, με τη βοήθεια της γενναιόδωρης μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης από τους επίσημους πιστωτές της χώρας. Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα καλό δρόμο για να ανακτήσει σύντομα την επενδυτική βαθμίδα, όπως αναφέρει σε σύντομο σημείωμά του ο Schmieding.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider