Στα μηνύματα που στέλνει προς τις διεθνείς αγορές η νίκη της ΝΔ και η διασφάλιση της αυτοδυναμίας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη τα επόμενα 4 χρόνια αναφέρεται το Bloomberg, σε άρθρο του για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της Ελλάδας την 25ης Μαΐου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το αποτέλεσμα της κάλπης έδωσε τον κ. Μητσοτάκη «ηχηρή εντολή για τα επόμενα τέσσερα χρόνια» και διαβεβαίωσε «τις αγορές ότι θα μπορέσει να εφαρμόσει πολιτικές φιλικές προς τους επενδυτές».
Το BBG αναφέρεται στις 158 έδρες που εξασφάλισε η ΝΔ στη Βουλή, τονίζοντας πως αυτό «σημαίνει πως θα μπορεί να σχηματιστεί μονοκομματική κυβέρνηση χωρίς τη βοήθεια άλλων κομμάτων».
«Οι αγορές σημείωσαν ρέλι εν όψει της προοπτικής μιας ακόμη τετραετούς θητείας για τον Μητσοτάκη, ο οποίος κατέστησε την οικονομία κεντρικό πυλώνα της προεκλογικής του εκστρατείας. Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σημειώνει άνοδο άνω του 36% φέτος και η απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων κυμαίνεται γύρω στο 3,6%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων περίπου 10 μηνών» αναφέρει το δημοσίευμα.
Στη συνέχεια το BBG σημειώνει πως ο κ. Μητσοτάκης θα ορκιστεί σήμερα, Δευτέρα, ως νέος πρωθυπουργός και ότι θα ορίσει άμεσα νέο υπουργικό συμβούλιο ώστε να μπορέσει να ταξιδέψει στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, στις 29 και 30 Ιουνίου.
Η επενδυτική βαθμίδα, οι φόροι και οι μισθοί
«Ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε κατά τη προεκλογική περίοδο στον οικονομικό μετασχηματισμό της Ελλάδας, ο οποίος έχει οδηγήσει στην ανάκαμψη του ΑΕΠ στο επίπεδο που βρισκόταν όταν η χώρα έχασε την ικανότητά της να αποπληρώσει το χρέος της το 2010. Η ανεργία έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό από την κορύφωσή της στο 28% και οι μετοχές και τα ομόλογα έχουν εκτοξευθεί» αναφέρει το δημοσίευμα.
Ακόμα, το Bloomberg στέκεται στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα. «Η πρώτη πρόκλησή για τη νέα κυβέρνηση θα είναι να να βελτιώσει την αξιόχρεο της χώρας από την κατηγορία "junk", την οποία η Ελλάδα έλαβε πριν από 13 χρόνια κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν προγραμματίσει να επικαιροποιήσουν τις εκτιμήσεις τους για την οικονομία το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με τους οίκους, συμπεριλαμβανομένων των Fitch Ratings και Standard & Poors, να τοποθετούν πλέον τη χώρα μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα».
Ο Τάσος Αναστασάτος, επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank, υποστηρίζει πως «οι δομικές μεταρρυθμίσεις είναι θεμελιώδεις για τη χώρα ώστε να κατανοήσει τις τεράστιες προοπτικές, να αυξήσει τις επενδύσεις και να ξεπεράσει τις επιδόσεις της Ευρωζώνης όσον αφορά την ανάπτυξη, αποφεύγοντας παράλληλα τις εξωτερικές ανισορροπίες.
Αυτά θα εξασφαλίσουν επίσης ότι η χώρα θα αναρριχηθεί γρήγορα υψηλότερα» στην κλίμακα αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας, πρόσθεσε.
Το Bloomberg στέκεται και στις υποσχέσεις που έχει δώσει ο κ. Μητσοτάκης κατά της φοροδιαφυγής, που θα είναι μια από τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης του. Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, είχε δηλώσει πρόσφατα πως οι Έλληνες δήλωναν εισοδήματα αξίας 80 δισ .ευρώ (, παρόλο που η κατανάλωση ήταν 140 δισ. ευρώ, με ταυτόχρονη αύξηση των καταθέσεων.
«Δεν είναι μόνο θέμα φορολογικής δικαιοσύνης, αλλά και θέμα σωστού σχεδιασμού του προϋπολογισμού και του τρόπου λειτουργίας του κράτους», δήλωσε σε συνέντευξή της η Μαρία Γκαβουνέλη, γενική διευθύντρια του ΕΛΙΑΜΕΠ.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε να αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά την επόμενη τετραετή θητεία του στα 950 ευρώ το μήνα από 780 ευρώ. Το 2010, πριν από την κρίση χρέους της χώρας, ήταν 740 ευρώ.
Είπε επίσης ότι το μέσο μηνιαίο εισόδημα στον ιδιωτικό τομέα θα φθάσει τα 1.500 ευρώ από λίγο κάτω από τα 1.200 ευρώ μέχρι το τέλος της θητείας του, καθώς θα συνεχίσει να προσπαθεί να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις στη χώρα που θα φέρουν καλύτερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που έχουν επωφεληθεί περισσότερο από τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διατίθενται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τα μέλη της ΕΕ να ξεπεράσουν τις συνέπειες της πανδημίας.
Προκλήσεις από την άνοδο της ακροδεξιάς
Το δημοσίευμα κάνει λόγο για την ύπαρξη 8 κομμάτων στη νέα Βουλή μετά από τις χθεσινές εκλογές, με 3 «ακροδεξιούς σχηματισμούς, όπως οι Σπαρτιάτες, ένα εθνικιστικό κόμμα που υποστήριξε ένας από τους επικεφαλής της Χρυσής Αυγής που βρίσκεται τώρα στη φυλακή».
Ο Βολφάνγκο Πίκολο, της Teneo Intelligence, ανέφερε στο BBG πως «τα περιθωριακά κόμματα μπορούν να έχουν ένα βήμα από το οποίο θα εξέπεμπαν το λαϊκιστικό τους μήνυμα και ενδεχομένως να επιχειρήσουν να διαταράξουν την ατζέντα της κυβέρνησης. Τα ακροδεξιά κόμματα πιθανότατα θα εκμεταλλευτούν πολιτικά τοξικά ζητήματα όπως το μεταναστευτικό, η σχέση με την Τουρκία, οι αμβλώσεις, ο ρόλος της θρησκείας στην εκπαίδευση, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας για να προσπαθήσουν να στριμώξουν την κυβέρνηση.