Σε «σκανάρισμα» των προϊόντων ρεύματος όλων των προμηθευτών, ώστε να εντοπιστούν όροι στις συμβάσεις οι οποίοι δεν θα πρέπει να αναβιώσουν με το «ξεπάγωμα» των ρητρών αναπροσαρμογής, έχει προχωρήσει η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα έχει ξεκινήσει συναντήσεις με κάθε πάροχο ξεχωριστά, επισημαίνοντας σε κάθε εταιρεία ποιοι όροι στα συμβόλαιά της είναι απαραίτητο να απαλειφθούν με την επιστροφή στην κανονικότητα.
Οι συναντήσεις θα ολοκληρωθούν στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, ενώ αποτελούν το επόμενο βήμα της ΡΑΑΕΥ (πρώην ΡΑΕ) για αυτή την επιστροφή στην κανονικότητα και την επανενεργοποίηση των ρητρών αναπροσαρμογής – ενεργοποίηση που, με τα έως τώρα δεδομένα, θα γίνει την 1η Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι έχει προηγηθεί δημόσια διαβούλευση, με την πρόταση της Αρχής για τα είδη των τιμολογίων που θα μπορούν να διατίθενται από τότε, αλλά και τη «φόρμουλα» μετάβασης από τα υφιστάμενα τιμολόγια.
Στο πλαίσιο, αυτής της «φόρμουλας», προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι για τις συμβάσεις στις οποίες τον περασμένο Αύγουστο απλώς «πάγωσε» η ρήτρα αναπροσαρμογής (και θα επανενεργοποιηθεί την 1η Οκτωβρίου), δεν χρειάζεται καν να υπάρξει σχετική ενημέρωση των καταναλωτών. Για τις συμβάσεις που όχι μόνο θα «ξεπαγώσει» η ρήτρα, αλλά ο προμηθευτής θα προχωρήσει σε αλλαγή των όρων της σύμβασης, τότε θα πρέπει να ενημερώσει σχετικά τους πελάτες του μέχρι τις 31 Ιουλίου.
Όροι που θα πρέπει να αφαιρεθούν
Η επικοινωνία της Ρυθμιστικής Αρχής με τους προμηθευτές αφορά ουσιαστικά τις παραπάνω περιπτώσεις, δηλαδή προϊόντα που είτε θα αναβιώσουν χωρίς καμία αλλαγή, είτε με επιμέρους αλλαγές. Έτσι, η ΡΑΑΕΥ έχει βάλει στο μικροσκόπιο τις αντίστοιχες συμβάσεις, όπως αυτές ίσχυαν μέχρι τον περασμένο Αύγουστο, ώστε να επισημάνει στους προμηθευτές ποια χαρακτηριστικά τους δεν θα πρέπει να επαναληφθούν την 1η Οκτωβρίου.
Πολλά από αυτά τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να αποφευχθούν, και τα οποία βρίσκονταν σε ισχύ έως τον Αύγουστο, αναφέρονται στην πρόταση της ΡΑΑΕΥ που τέθηκε σε διαβούλευση. Έτσι, για παράδειγμα, η έκδοση των λογαριασμών γίνεται δωρεάν - «χρεώσεις για αποστολή έγχαρτων λογαριασμών είναι απολύτως παράνομες», σημειωνόταν στο κείμενο της διαβούλευσης.
Την ίδια στιγμή, τα κυμαινόμενα τιμολόγια δεν μπορούν να έχουν ρήτρα πρόωρης αποχώρησης, ενώ επίσης τα κυμαινόμενα τιμολόγια δεν μπορούν να περιλαμβάνουν κάποιον πρόσθετο μηχανισμό προσαύξησης της τιμής, πέρα από τον μαθηματικό τύπο με τον οποίο προσδιορίζεται η τελική ανταγωνιστική χρέωση, σε μηνιαία βάση.
Αποκλεισμός από το Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών
Όπως είναι φυσικό, τις παραπάνω κατευθύνσεις θα πρέπει να ακολουθούν και οι καινούριοι όροι που τυχόν θα αποφασίσουν προμηθευτές να αλλάξουν σε υφιστάμενες συμβάσεις. Μάλιστα, καθώς με τα υφιστάμενα δεδομένα οι καταναλωτές πρέπει να ενημερωθούν για αυτές τις αλλαγές έως τις 31 Ιουλίου, οι εταιρείες πρέπει να γνωστοποιήσουν στην Αρχή τους καινούριους όρους μέχρι τις 15 Ιουλίου, ώστε να ελεγχθούν κι αυτοί εγκαίρως.
Όσον αφορά τα προϊόντα που την 1η Οκτωβρίου θα αναβιώσουν με μη θεμιτούς όρους, ένα αντίμετρο από την Αρχή θα είναι πως δεν θα αναρτώνται στο Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών. Ανάλογος έλεγχος από τη ΡΑΑΕΥ θα υπάρχει και στα εντελώς καινούρια προϊόντα που πιθανόν θα αναπτύξουν προμηθευτές, ώστε να «μεταφέρουν» σε αυτά πελάτες τους μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων ή για να προελκύσουν νέους καταναλωτές. Επομένως, και σε αυτά θα υπάρχει η «ποινή» αποκλεισμού από το Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών.
Παράταση αναστολής της ρήτρας ζητούν προμηθευτές
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η προθεσμία της 1ης Οκτωβρίου τελεί υπό την αίρεση της νέας πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, η οποία όπως έχει γράψει το Insider.gr, μία από τις άμεσες εκκρεμότητες που καλείται να διευθετήσει είναι το αν θα παραταθεί ή όχι η συγκεκριμένη προθεσμία. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, μεγάλη μερίδα των προμηθευτών υποστηρίζει πως το πλέον δόκιμο είναι το «πάγωμα» της ρήτρας να μετατεθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Όπως επισημαίνουν, ένας σημαντικός λόγος είναι πως τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά, για να υλοποιηθεί η μετάβαση με ομαλό τρόπο. Είναι ενδεικτικό ότι, μέχρι τις 31 Ιουλίου, θα πρέπει να υπάρξουν ενημερώσεις σε εκατομμύρια καταναλωτές, για τις τροποποιήσεις όρων των συμβάσεών τους, τις οποίες θα γνωστοποιήσουν στη ΡΑΑΕΥ έως τις 15 Ιουλίου. Επίσης, τονίζουν ότι το καλοκαίρι αποτελεί αρνητική επιλογή για την προετοιμασία μετάβασης στην κανονικότητα – μεταξύ άλλων, επειδή τη θερινή περίοδο κατά κανόνα η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχει ιδιαίτερα μεγάλη μεταβλητότητα.
Επίσης, τυχόν παράταση στον «πάγο» των ρητρών αναπροσαρμογής θα έδινε τη δυνατότητα να διασφαλισθεί ευρύτερη συναίνεση της αγοράς, στη «φόρμουλα» μετάβασης στην κανονικότητα. Μάλιστα, στη δημόσια διαβούλευση πάροχοι επισήμαναν ότι υπάρχει νομικό κενό για τον τρόπο επανενεργοποίησης των ρητρών αναπροσαρμογής. Έτσι, καλούσαν το ΥΠΕΝ να προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία να διασφαλίζει πως οι ρήτρες θα «ξεπαγώσουν» με τέτοιο τρόπο ώστε να προκληθεί οι λιγότερες δυνατές αναταράξεις στη λιανική αγορά.
Τα μερίδια των προμηθευτών τον Μάιο
Την ίδια στιγμή, η ΡΑΑΕΥ δημοσίευσε χθες την Αναφορά λιανικής αγοράς ρεύματος για τον Μάιο, σύμφωνα με την οποία ο κλάδος εξακολουθεί να εμφανίζει χαρακτηριστικά υψηλής συγκέντρωσης με τον δεσπόζοντα προμηθευτή (τη ΔΕΗ) να εκπροσωπεί 5.605.137 μετρητές (Χαμηλή και Μέση Τάση) που αντιστοιχούν στο 72,88 % του συνόλου της αγοράς (διασυνδεδεμένο σύστημα και μη διασυνδεδεμένα νησιά).
Όπως φαίνεται από το παρακάτω διάγραμμα, οι ιδιώτες προμηθευτές που κατέλαβαν την πρώτη 3άδα ήταν η Elpedison με 309.589 μετρητές και μερίδιο 4,03%, η Protergia με 299.090 μετρητές και μερίδιο 3,89%, και η ΗΡΩΝ με 294.647 μετρητές και μερίδιο 3,83%.
Απολογισμός από την αναστολή της ρήτρας
Στην ίδια αναφορά, η ΡΑΑΕΥ προχωρά σε μία λεπτομερή ανάλυση των χρεώσεων των προμηθευτών από τον Αύγουστο του 2022 (όταν δηλαδή ξεκίνησε η αναστολή των ρητρών αναπροσαρμογής) και μέχρι τον Ιούνιο του 2023.
Στην ανάλυση περιλαμβάνονται στοιχεία για τα πιο οικονομικά τιμολόγια ανά μήνα κάθε παρόχου, καθώς και τα πιο ακριβά προϊόντα του. Αξίζει να σημειωθεί πως η Αρχή έλαβε υπόψη της τα τιμολόγια ημέρας, χωρίς να συνυπολογίσει τις εκπτώσεις συνέπειας, τυχόν προωθητικές προσφορές των εταιρειών καθώς και κλιμάκια καταναλώσεων. Παρακάτω, ο συγκεντρωτικός πίνακας των φθηνότερων τιμολογίων ανά μήνα και προμηθευτή.