Μητσοτάκης σε ΥΠΟΙΚ: Σε εξέλιξη η συνάντηση με τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης σε ΥΠΟΙΚ: Σε εξέλιξη η συνάντηση με τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη
Παριστάμενοι στη συνάντηση είναι επίσης ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος αλλά και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Άλεξ Πατέλης.

Σε εξέλιξη είναι η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών όπου και τον υποδέχτηκε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, λίγες μόλις ώρες μετά το πρώτο υπουργικό συμβούλιο.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη επίσκεψη του σε υπουργείο, μετά από τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Παριστάμενοι στη συνάντηση είναι επίσης ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος αλλά και ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου συζητήθηκαν οι προτεραιότητες της κυβέρνησης, όπου μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται η δρομολόγηση οικονομικής ανακούφισης των πολιτών, η εξακολούθηση της αντιμετώπισης του επίμονου προβλήματος της ακρίβειας, ειδικά στα τρόφιμα, αλλά και η κάλυψη κάποιων πολύ επίκαιρων έκτακτων κοινωνικών αναγκών.

«Το πρώτο μας νομοσχέδιο, όπως έχω ήδη δεσμευτεί, θα αφορά την οργάνωση του κράτους, την μετεξέλιξη του σχήματος του επιτελικού κράτους, έτσι ώστε ο συντονισμός μας και η άσκηση κεντρικής πολιτικής να γίνει πιο αποτελεσματική» προανήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης ενώπιων των υπουργών.

«Το δεύτερο νομοσχέδιο θα αποτυπώνει κεντρικές οικονομικές μας δεσμεύσεις. Μία από αυτές είναι η επαναφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στον έλεγχο του Δημοσίου αντί του Υπερταμείου, στο οποίο οι δύο εταιρείες αυτές είχαν εκχωρηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά θα συμπεριλαμβάνεται και μια ακόμα πια νομοθετική υποχρέωση από εδώ και στο εξής -πιστεύω ότι την κατακτήσαμε πολιτικά σε αυτή την προεκλογική περίοδο- και αυτή δεν είναι άλλη από την υποχρέωση τα προεκλογικά προγράμματα όλων των κομμάτων να κοστολογούνται πια από έναν ανεξάρτητο φορέα», συμπλήρωσε.

Οι έξι στόχοι του υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Σημειώνεται πως χθες, κατά την τελετήτης παράδοσης-παραλαβής του ΥΠΟΙΚ, ο Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε τους έξι βασικούς στόχους της πολιτικής που θα ακολουθήσει το νέο ενισχυμένο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Ο υπουργός δήλωσε πως ο πρώτος στόχος είναι πως το νέο επιτελείο θα επιδιώξει να κρατήσει τις μηχανές της οικονομίας αναμένες για να το χάσμα με το μέσο όρο ανάπτυξης 3%, οδηγώντας σε αύξηση στους μισθούς κατά 25%.

Επεσήμανε την ανάγκη να εφαρμοστούν κατάλληλες πολιτικές όπως οι φοροελαφρύνσεις που η κυβέρνηση δεσμεύτηκε προεκλογικά αλλά και την συνέχιση στήριξης της επιχειρηματικότητας ως μοχλός ανάπτυξης.

Σε αυτό το σημείο, χαρακτήρισε σημαντική την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στους αμέσως επόμενους μήνες με οφέλη για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Ο δεύτερος στόχος είναι να υπάρχουν τα κατάλληλα κίνητρα προσαρμογής στο Νέο παραγωγικό μοντέλο κάτι που απαιτεί την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και την αντιμετώπιση δομικών αδυναμιών, κυρίως το χάσμα μεταξύ εξαγωγών και εισαγωγών. Εργαλεία θα είναι η ανάπτυξη καινοτόμων κλάδων και καινοτόμων εξαγωγών καθώς και η μείωση του δημόσιου χρέους.

Ο τρίτος στόχος είναι να στηριχθούν τα χαμηλά εισοδήματα αλλά και να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές. Μια διαδικασία ωστόσο, που συνδέεται με την μείωση της φοροδιαφυγής η οποία θα επιτευχθεί και μέσα από τα νέα ψηφιακά εργαλεία που προωθούνται.

«Η μείωση της μαύρης οικονομίας είναι προς το προς όφελος όλων» επεσημάνε ο Υπουργός Οικονομικών.

Ο τέταρτος στόχος είναι η ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος αλλά και των σχέσεων μεταξύ τραπεζών και νοικοκυριών - Επιχειρήσεων. Επισημάνθηκε ο θετικός ρόλος τον οποίο διαδραμάτισε ο «Ηρακλής» αλλά και ότι «δεν επαναπαυόμαστε καθώς υπάρχουν μπροστά μία σειρά από προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Ο πέμπτος στόχος είναι η αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων και των Δημοσίων Επενδύσεων ειδικά για το Ταμείο Ανάκαμψης για το οποίο όπως αναφέρθηκε «δεν έχουμε ούτε λεπτό να χάσουμε».

Ο έκτος στόχος είναι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Ένα πεδίο στο οποίο, όπως ειπώθηκε, μπορούν να γίνουν πολλά περισσότερα με πολλαπλό όφελος και για το κράτος του για τις και επενδύσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης στο Υπουργικό: Καλύτεροι μισθοί, καλύτερη υγεία, καλύτερο κράτος, καλύτερη ζωή οι 4 κατευθύνσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider